ΚΟΣΜΟΣ
Κύμα αντιδράσεων για τη μεταχείριση ζωολογικού κήπου του Μαϊάμι σε ένα κίουι
Παρέμβαση και από τον πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας για το εμβληματικό πτηνό της πατρίδας του
Ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας ένωσε σήμερα τη φωνή του με αυτές πολλών συμπατριωτών του που έχουν οργιστεί για τη μεταχείριση που επιφύλαξε ο Ζωολογικός Κήπος του Μαϊάμι στο εμβληματικό πτηνό της χώρας τους, το κίουι.
Ο Ζωολογικός αυτός Κήπος στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ ζήτησε δημοσίως συγγνώμη χθες, Τρίτη, για τη διοργάνωση συνεδριών, στη διάρκεια των οποίων οι επισκέπτες μπορούσαν να χαϊδεύουν κάτω από έντονο φως ένα κίουι ονόματος Παόρα, ενώ το πουλί αυτό με το μακρύ λεπτό ράμφος είναι νυχτόβιο, ντροπαλό κ αι έχει την ιδιαιτερότητα πως μολονότι πτηνό δεν μπορεί να πετάξει ( η ονομασία του στα ελληνικά είναι απτέρυξ).
"Ο Ζωολογικός Κήπος (έλαβε) άμεσα μέτρα για να ανταποκριθεί στους φόβους που του εκφράστηκαν", δήλωσε σήμερα ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός Κρις Χίπκινς.
Οι υπεύθυνοι του κήπου "αναγνώρισαν ότι αυτό που έκαναν δεν ήταν επαρκές, δεν ήταν δίκαιο και δεν ήταν σωστό για το κίουι", πρόσθεσε, ευχαριστώντας τους που έλαβαν σοβαρά υπόψη τους το ζήτημα αυτό.
Το κίουι του Ζωολογικού Κήπου του Μαϊάμι είναι ένα από τα 60 του είδους του που ζουν εκτός Νέας Ζηλανδίας, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας που είναι αρμόδιο για την προστασία της φυσικής και ιστορικής κληρονομιάς της χώρας.
Μόνο περίπου 70.000 κίουι ζουν στη φύση στην Νέα Ζηλανδία, όπου ζούσαν εκατομμύρια πριν από την άφιξη τον 13ο αιώνα πολυνησιακών πληθυσμών και στη συνέχεια Ευρωπαίων.
Το υπουργείο Προστασίας ανακοίνωσε ότι θα επικοινωνήσει με τον ζωολογικό κήπο με στόχο να "μοιραστούμε την εμπειρογνωμοσύνη μας", όπως ανέφερε, για τον κατάλληλο τρόπο μεταχείρισης των κίουι που ζουν σε αιχμαλωσία.
Οι υπεύθυνοι του κήπου δεσμεύτηκαν εξάλλου να δημιουργήσουν για την Παόρα "έναν ειδικό βιότοπο" που θα επιτρέπει στους επισκέπτες να ανακαλύπτουν αυτό το πουλί χωρίς να έρχονται σε επαφή μαζί του.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ