ΚΟΣΜΟΣ

Κριτική για την πολιτική της ΕΕ στη Λιβύη

Η ΕΕ προσπαθεί να βοηθήσει την κατάσταση στη Λιβύη, αλλά πολλές πλευρές τής ασκούν κριτική.

No profile pic

Δεν υπάρχει ανακωχή στη σύγκρουση της Λιβύης και οι προσπάθειες της ΕΕ να βοηθήσει τη χώρα της Βόρειας Αφρικής φάνηκαν αμφιλεγόμενες.

Μια ομάδα νομικών έχει φέρει την οικονομική υποστήριξη της ΕΕ στην ακτοφυλακή της Λιβύης στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο.

Οι εμπειρογνώμονες λένε ότι η ΕΕ δε σέβεται τους δικούς της δημοσιονομικούς κανόνες, αφού οι μετανάστες που εντοπίζονται στη Μεσόγειο στέλνονται πίσω στη ζώνη σύγκρουσης ή σε στρατόπεδα όπου δεν γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Αυτό το πρόγραμμα χρηματοδότησης της ΕΕ συμβάλλει στη δυνατότητα της ακτοφυλακής της Λιβύης να επιστρέψουν παράνομα μετανάστες και πρόσφυγες στη Λιβύη και να τους βάλουν σε ένα από τα πιο διαβόητα συστήματα κράτησης όπου αντιμετωπίζουν τράφικινγκ, βασανιστήρια και δουλεία», είπε η Βαλεντίνα Αζάροβα από το Παγκόσμιο Δίκτυο Νομικής Δράσης.

Η ΕΕ έχει παράσχει 90 εκατομμύρια ευρώ σε προγράμματα που βοηθούν στον έλεγχο της ροής των μεταναστών.

Η κριτική προκύπτει επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να σταματήσει να διοχετεύει κεφάλαια στη Λιβύη για τη διαχείριση της μετανάστευσης και για την εκπαίδευση των μελών της Ακτοφυλακής. Θεωρούν ότι η Λιβύη δεν είναι «ασφαλής χώρα» για αυτούς.

«Στην πραγματικότητα μπορεί να πει κανείς ότι τα μέλη της Ακτοφυλακής της Λιβύης παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών και ότι η ΕΕ δίνει εντολή στους λιμενικούς και τους διευκολύνει να το πράξουν», λέει η Τίνεκε Στρικ, ευρωβουλευτής των Πρασίνων (Ολλανδία).

Η ΕΕ ενέκρινε επίσης πρόσφατα την αποστολή «Ειρήνη», με στόχο την επιβολή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Πλοία, σκάφη και δορυφόροι θα αναπτυχθούν για τη διενέργεια επιθεωρήσεων στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης.

Όμως δεν συμμετέχουν όλα αυτά τα κράτη μέλη. Και ορισμένα έχουν εκφράσει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητά της.

«Είναι απολύτως απαραίτητο για την ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της. Η επιχείρηση Ειρήνη θα ξεκινήσει, ορισμένες χώρες έχουν δεσμευτεί να συμμετάσχουν. Θα κρίνουμε μόλις αναπτυχθεί η επιχείρηση για την αποτελεσματικότητά της. Και κανείς δε λέει: αυτό δεν είναι αρκετό, οπότε δεν κάνουμε τίποτα. Αν είναι απαραίτητο να κάνουμε περισσότερα, τότε άλλοι πρέπει να δεσμευτούν να κάνουν περισσότερα», είπε η Ναταλί Λουαζό, ευρωβουλευτής των Γάλλων Φιλελευθέρων.

Υπάρχουν επίσης χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Αυστρία που επικρίνουν αυτήν την αποστολή για άλλους λόγους: πιστεύουν ότι η Ειρήνη θα μπορούσε να γίνει στόλος διάσωσης των μεταναστών, καθώς το διεθνές δίκαιο τους υποχρεώνει να διασώσουν τους ναυαγούς.

Σχετικά Tags

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση