ΚΟΣΜΟΣ

Κρεμλίνο: Η σύνοδος κορυφής επιβεβαιώνει την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας

Ο πρόεδρος Ζελένσκι λέει ότι η Ρωσία θέλει να επιβάλλει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων - Η Κίνα κατηγορεί την G7 ότι "ενσπείρει την διχόνοια"- Το Λονδίνο επιβάλλει κυρώσεις εις βάρους του Ρώσου ολιγάρχη Βλαντίμιρ Ποτάνιν

Κρεμλίνο: Η σύνοδος κορυφής επιβεβαιώνει την επιθετικότητα του ΝΑΤΟ έναντι της Ρωσίας

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη καταδεικνύει την επιθετικότητα της Ατλαντικής συμμαχίας έναντι της Μόσχας, δήλωσε σήμερα ο ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, χαρακτηρίζοντας εξάλλου «βαθιά αποσταθεροποιητική» τη διεύρυνση της συμμαχίας με την ένταξη σ’ αυτή της Φινλανδίας και της Σουηδίας, για την οποία υπογράμμισε πως δεν θα συμβάλει στην ασφάλεια των μελών του ΝΑΤΟ.

«Η σύνοδος κορυφής της Μαδρίτης σταθεροποιεί την πορεία προς μια επιθετική περιχαράκωση της Ρωσίας από τον (ατλαντικό) συνασπισμό», δήλωσε ο Ριαμπκόφ μιλώντας στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

«Θεωρούμε τη διεύρυνση της συμμαχίας βαθιά αποσταθεροποιητική για τις διεθνείς υποθέσεις. Αυτό δεν ενισχύει την ασφάλεια αυτών που διευρύνονται, ούτε αυτή εκείνων που εντάσσονται, ούτε ακόμη αυτή εκείνων που θεωρούν τη συμμαχία απειλή», εκτιμά ο Ριαμπκόφ.

Το Λονδίνο επιβάλλει κυρώσεις εις βάρους του Ρώσου ολιγάρχη Βλαντίμιρ Ποτάνιν

Η Βρετανία ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή κυρώσεων εις βάρος του ολιγάρχη Βλαντίμιρ Ποτάνιν, γνωστού ως "Ο Βασιλιάς του Νικελίου", τον οποίο χαρακτήρισε δεύτερο πλουσιότερο άνθρωπο στη Ρωσία.

Ο Ποτάνιν συγκαταλέγεται στον κατάλογο με τα πρόσωπα εις βάρος των οποίων θα επιβληθεί το τελευταίο κύμα 13 νέων κυρώσεων, ανάμεσα στα οποία βρίσκονται και άλλοι επιχειρηματίες, εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα και άλλες οντότητες.

"Ο Ποτάνιν συνεχίζει να συγκεντρώνει πλούτο καθώς υποστηρίζει το καθεστώς του Πούτιν αποκτώντας την Rosbank και μετοχές στην Tinkoff Bank μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία", σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Ο Ποτάνιν είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στη Ρωσία, αν και το καθαρό ύψος της περιουσίας του εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αξία του μεριδίου που κατέχει (36%) στην Nornickel , την μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία παραγωγής παλλάδιου και εξευγενισμένου νικελίου.

Στον κατάλογο με τις βρετανικές κυρώσεις αναφέρεται ότι το όνομα του Ποτάνιν προστέθηκε επειδή: "επωφελούνταν από τη ρωσική κυβέρνηση ή την υποστήριζε με το να είναι ιδιοκτήτης ή να έχει τον έλεγχο της Rosbank. Η Rosbank συνεχίζει να δραστηριοποιείται στον ρωσικό κλάδο των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ο οποίος είναι ένας τομέας στρατηγικής σημασίας για την κυβέρνηση της Ρωσίας".

Η Κίνα κατηγορεί την G7 ότι "ενσπείρει την διχόνοια"

Η Κίνα κατηγόρησε σήμερα τις χώρες της G7 (Ομάδα των 7) ότι "ενσπείρουν την διχόνοια" μετά την καταγγελία από τις μεγάλες βιομηχανικές δυνάμεις της έλλειψης διαφάνειας στις εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου.

Οι ηγέτες της G7, που συνήλθαν σε σύνοδο κορυφής στην Βαυαρία, χρησιμοποίησαν επιθετική γλώσσα κατά της Κίνας στο τελικό τους ανακοινωθέν της τριήμερης συνόδου.

Επειτα από παλινωδίες ετών σχετικά με την στάση της απέναντι στο Πεκίνο, η G7 εξέφρασε συγκεκριμένα τις ανησυχίες της σε ό,τι αφορά την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα. Η G7 κατήγγειλε επίσης εμπορικές πρακτικές "αδιαφανείς, που προκαλούν στρεβλώσεις στην αγορά".

Η Κίνα επέκρινε την στάση που υιοθέτησε απέναντί της η G7.

"Την στιγμή που η διεθνής κοινότητα αγωνίζεται κατά της πανδημίας και προσπαθεί να ανατάξει την οικονομία, η G7 όχι μόνο δεν αναλαμβάνει δέσμευση για την ενότητα και την συνεργασία, αλλά αντίθετα επιδιώκει να ενσπείρει την διχόνοια και να δημιουργήσει ανταγωνισμούς, χωρίς καμία αίσθηση ευθύνης ή ηθικές αξίες", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ζάο Λιτζιάν.

Η Ουάσινγκτον επικρίνει διαχρονικά τις εμπορικές πρακτικές του Πεκίνου, που κατηγορείται ότι ευνοεί τις κινεζικές επιχειρήσεις εις βάρος των ξένων εταιρειών.

Αλλά για την Γερμανία, πρώτη οικονομία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την οποία η Κίνα είναι ο πρώτος εμπορικός εταίρος, η ύψωση των τόνων και η έκθεση σε οικονομικά αντίποινα αποτελεί κάτι καινούργιο.

Στο τελικό ανακοινωθέν τους, οι ηγέτες των χωρών της G7 δηλώνουν ότι θέλουν "να ευνοήσουν την διαφοροποίηση και την αντίσταση στον οικονομικό καταναγκασμό και να περιορίσουν τις στρατηγικές εξαρτήσεις".

Οι επικρίσεις κατά του Πεκίνου διατυπώθηκαν λίγες ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, κατά την οποία αναμένεται ότι η Κίνα θα χαρακτηρισθεί "πρόκληση ασφαλείας" για την Ατλαντική Συμμαχία.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι λέει ότι η Ρωσία θέλει να επιβάλλει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ενημέρωσε σήμερα τους ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ ότι η χώρα του χρειάζεται περισσότερα όπλα και χρήματα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στη Ρωσία προειδοποιώντας ότι οι φιλοδοξίες της Μόσχας δεν σταματούν στην Ουκρανία.

"Δεν είναι ένας πόλεμος που διεξάγεται από τη Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας. Αυτός είναι ένας πόλεμος για το δικαίωμα να επιβάλλει κάποιος συνθήκες στην Ευρώπη --για το πως θα είναι η μελλοντική τάξη πραγμάτων", είπε ο Ζελένσκι απευθυνόμενος μέσω τηλεδιάσκεψης στη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στη Μαδρίτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση