ΚΟΣΜΟΣ
Κίνα: Πώς κατάφερε να ελέγξει τις καιρικές συνθήκες πριν από πολιτικό εορτασμό
Πώς οι κινεζικές αρχές κατάφεραν να ελέγξουν με επιτυχία τον καιρό πριν από την ημέρα ενός σημαντικού πολιτικού εορτασμού
SHARE:
Οι κινεζικές αρχές κατάφεραν νωρίτερα φέτος να ελέγξουν με επιτυχία τον καιρό πριν από την ημέρα ενός σημαντικού πολιτικού εορτασμού, σύμφωνα με πανεπιστημιακή μελέτη στο Πεκίνο.
Την 1η Ιουλίου, το Κινεζικό Κομουνιστικό Κόμμα γιόρτασε τα εκατό χρόνια από την ίδρυσή του, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να παρευρίσκονται σε τελετή στην πλατεία Τιανανμέν, ενώ μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο Τσινγκουά ανέφερε ότι μια εκτεταμένη επιχείρηση σποράς νεφών μερικές ώρες πριν, εξασφάλισε καθαρό ουρανό και χαμηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Η κινεζική κυβέρνηση έχει υπάρξει ενθουσιώδης υποστηρικτής της τεχνολογίας σποράς νεφών, ξοδεύοντας δισεκατομμύρια δολάρια σε προσπάθειες τροποποίησης του καιρού για την προστασία αγροτικών περιοχών ή τη βελτίωση σημαντικών εκδηλώσεων, τουλάχιστον από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.
Η σπορά νεφών (cloud-seeding) είναι μια τεχνική τροποποίησης του καιρού, κατά την οποία γίνεται προσθήκη χημικών ουσιών όπως μικρά σωματίδια ιωδιούχου αργύρου, στα σύννεφα, προκαλώντας τη συγκέντρωση σταγονιδίων νερού γύρω τους και αυξάνοντας την πιθανότητα βροχόπτωσης.
Τη Δευτέρα, το South China Morning Post έκανε λόγο για έρευνα που διαπίστωσε ότι υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις πως η επιχείρηση διασποράς νεφών την παραμονή των εορτασμών είχε οδηγήσει σε σημαντική πτώση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Σημειώνεται ότι υπάρχουν όλο και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία για την επιτυχία της εν λόγω τεχνολογίας, αλλά και συζήτηση σχετικά με το εάν η τροποποίηση του καιρού σε μια περιοχή θα μπορούσε να διαταράξει τα καιρικά συστήματα σε άλλες περιοχές.
Ωστόσο, η εν λόγω τεχνολογία έχει χρησιμοποιηθεί επίσης για πολιτικά και άλλα σημαντικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008, της Συνόδου Κορυφής της APEC του 2014, καθώς και για παρελάσεις της Εθνικής Ημέρας και ετήσιες συναντήσεις Two Sessions.
Πηγή: Guardian