ΚΟΣΜΟΣ
Κίνα: Κατέρρευσαν εισαγωγές και εξαγωγές τον Νοέμβριο
Οι εξαγωγές σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση τους από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν η πανδημία βρισκόταν στην αρχή της και η Κίνα ολόκληρη είχε κλείσει
Οι εισαγωγές και οι εξαγωγές της Κίνας έκαναν βουτιά τον Νοέμβριο σε επίπεδα που η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου είχε να δει από τις αρχές του 2020, με φόντο τους περιορισμούς για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού που παρέλυσαν τη δραστηριότητα, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.
Καθώς τον περασμένο μήνα βρέθηκε αντιμέτωπη με το μεγαλύτερο κύμα μολύνσεων από την εκδήλωση της πανδημίας —αν και οι αριθμοί που ανακοινώνει είναι μηδαμινοί κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό της—, η κυβέρνηση της ασιατικής χώρας συνέχισε την αυστηρή υγειονομική πολιτική της.
Με άλλα λόγια την υποβολή των πολιτών σε τεστ σχεδόν καθημερινά, υποχρεωτικές καραντίνες για όσους επιβεβαιώνεται πως μολύνθηκαν, lockdowns όπου εμφανίζονται κρούσματα. Τα μέτρα αυτά μείωσαν δραστικά, όπως ήταν λογικό, την κατανάλωση των νοικοκυριών, τη ζήτηση των επιχειρήσεων, προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Αποτέλεσμα: οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 8,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα κινεζικά τελωνεία. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση τους από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν η πανδημία βρισκόταν στην αρχή της και η Κίνα ολόκληρη είχε κλείσει.
Η απειλή ύφεσης στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με την ανάφλεξη των τιμών της ενέργειας, μείωσε εξάλλου τη ζήτηση για κινεζικά προϊόντα.
Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 10,6% σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρησή της από τον Μάιο του 2020.
Η τάση πάντως δεν αναμένεται πως θα έχει διάρκεια μεσοπρόθεσμα, καθώς η Κίνα ανακοίνωσε σήμερα χαλάρωση των μέτρων.
Κίνα: «Χαλαρώνει» τα μέτρα για τον κορονοϊό
Xαλάρωση των υγειονομικών μέτρων κατά της covid-19 ανακοίνωσαν σήμερα oι κινεζικές αρχές, επιτρέποντας σε όσους έχουν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα να παραμένουν σε απομόνωση στο σπίτι τους και περιορίζοντας την υποχρεωτικότητα των τεστ.
Με βάση τις νέες συστάσεις που παρουσίασε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, το αντίστοιχο του υπουργείου Υγείας, «όσοι είναι ασυμπτωματικοί ή παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα μπορούν να παραμένουν σε καραντίνα στα σπίτια τους με ενισχυμένη εποπτεία της υγείας τους και θα μπορούν να διακομίζονται στα νοσοκομεία για θεραπεία εγκαίρως, αν η κατάστασή τους επιδεινωθεί».
Παράλληλα η Κίνα θα περιορίσει και άλλο την υποχρεωτικότητα των τεστ και πλέον δεν θα είναι απαραίτητο να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ covid όσοι ταξιδεύουν σε άλλη επαρχία.
Εξάλλου «θα μειωθεί περαιτέρω η χρήση των νουκλεϊκών τεστ και θα μειωθεί η συχνότητά τους», την ώρα που μέχρι σήμερα ήταν απαραίτητο οι κάτοικοι της Κίνας να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ πολλές φορές την εβδομάδα προκειμένου να μπορούν να εισέρχονται σε δημόσιους χώρους.
Επί σχεδόν τρία χρόνια οι αρχές στην Κίνα αντιμετώπιζαν την covid-19 σαν μια ιδιαίτερα επικίνδυνη ασθένεια, αλλά από την προηγούμενη εβδομάδα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν αλλάξει ρητορική, επισημαίνοντας ότι ο νέος κορονοϊός έχει πλέον μειωμένη ικανότητα να προκαλέσει τον θάνατο των ασθενών. Κάποιοι Κινέζοι ειδικοί επεσήμαναν ότι η covid δεν είναι πιο θανατηφόρα από την εποχική γρίπη.
Η καραντίνα στο σπίτι για όσους ασθενείς έχουν ήπια συμπτώματα αποτελεί σημαντική αλλαγή στους κανονισμούς στην Κίνα, καθώς νωρίτερα φέτος επιβάλλονταν lockdown σε ολόκληρες κοινότητες, κάποιες φορές επί εβδομάδες, μετά τον εντοπισμό ενός και μόνου κρούσματος.
Οι κανόνες για την καραντίνα είχαν χαλαρώσει κάπως ήδη από τον προηγούμενο μήνα και προέβλεπαν την επιβολή lockdown μόνο στα συγκροτήματα κατοικιών όπου εντοπίζονταν κρούσματα.
Όμως από τώρα και στο εξής, ανέφερε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, οι περιοχές υψηλού κινδύνου θα πρέπει να ορίζονται ξεκάθαρα ανά κτίριο, μονάδα, όροφο και νοικοκυριό και δεν θα πρέπει να επεκτείνονται αυθαίρετα σε ολόκληρα συγκροτήματα κατοικιών και κοινότητες.
Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν λίγες ώρες μετά την επίσημη δημοσίευση ανησυχητικών στοιχείων για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως: τον Νοέμβριο οι εξαγωγές και οι εισαγωγές στην Κίνα κατέρρευσαν, λόγω της αυστηρής πολιτικής της "μηδενικής covid" και της υποτονικής ζήτησης.