Το ουκρανικό κοινοβούλιο αυστηροποιεί το καθεστώς γύρω από την επιστράτευση και τους αδικαιολογήτως απόντες από τον πόλεμο. Όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ στο Κίεβο, Κάτια Αντωνιάδη, σε νομοσχέδιο που εισήχθη την Παρασκευή στη Verkhovna Rada -το ουκρανικό κοινοβούλιο- προτείνονται αρκετές τροποποιήσεις στη νομοθεσία που ορίζει το νομικό καθεστώς βάσει του στρατιωτικού νόμου.Μία από τις προτάσεις ζητεί στέρηση της υπηκοότητας από τους στρατεύσιμους εάν εγκατέλειψαν τη χώρα κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου.
Το μέτρο θα ισχύει για όσους έφυγαν και δεν επέστρεψαν χωρίς βάσιμο λόγο, ενώ τα μέτρα θα επεκταθούν σε άτομα που έχουν αναχωρήσει για τη Ρωσία εν μέσω της στρατιωτικής σύγκρουσης και σε όσους έχουν υποβάλει γραπτή άρνηση να επιστρατευθούν.
Την Τετάρτη ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε διάταγμα για την παράταση του στρατιωτικού νόμου και των όρων γενικής κινητοποίησης στη χώρα κατά 90 ημέρες.
Σύμφωνα με τον στρατιωτικό νόμο, οι άνδρες μεταξύ 18 και 60 ετών απαγορεύεται να εγκαταλείψουν τη χώρα και όλοι οι πολίτες που είναι επιλέξιμοι για στρατιωτική θητεία απαιτείται να συμμετέχουν στη γενική κινητοποίηση όλων των εφεδρικών δυνάμεων.
Καθάρισαν το Κίεβο από τις νάρκες
Η αποναρκοθέτηση της περιοχής του Κιέβου έχει πλέον ολοκληρωθεί, ενημέρωσαν από το Γραφείο του Ουκρανού προέδρου. Ωστόσο, η Ουκρανία θα χρειαστεί 5-7 χρόνια για να αποναρκοθετήσει όλη την χώρα. Η αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών, Μέρι Ακοπιάν δήλωσε πως μετά από μια μέρα μάχης χρειάζονται 30 ημέρες για να εκκαθαριστεί το έδαφος.
Εν τω μεταξύ, από την εισαγγελία στο Κίεβο φαίνεται πως έχουν στοιχεία για τον διοικητή της 64ης ταξιαρχίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ο οποίος διέταξε τη δολοφονία αμάχων στην περιοχή του Κιέβου, ένας 30χρονος υπολοχαγός.
Το Σάββατο ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα πραγματοποίησε επίσκεψη στο Κίεβο. Η Πορτογαλία θα παράσχει στην Ουκρανία χρηματοδοτική στήριξη ύψους έως και 250 εκατομμυρίων ευρώ.
Την πρώτη δόση ύψους 100 εκατ. ευρώ θα πρέπει να λάβει η Ουκρανία φέτος.