ΚΟΣΜΟΣ
«Καμπανάκι» ΠΟΥ για την αύξηση κρουσμάτων
Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων COVID-19 στην Ινδία, όπου παραδόξως πεθαίνουν από τη νόσο περισσότερες γυναίκες αντί για άνδρες
SHARE:
Εντονη ανησυχία εξέφρασε για ακόμα μία φορά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επειδή την Κυριακή σημειώθηκε αλματώδης αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού παγκοσμίως, που υπερέβησαν τις 183.000 εντός 24 ωρών και έφτασαν τα εννέα εκατομμύρια.
Τα περισσότερα νέα κρούσματα καταγράφηκαν σε Βόρεια και Νότια Αμερική. Μετά τις ΗΠΑ, όπου σε πολλές πολιτείες ο ημερήσιος απολογισμός λοιμώξεων καταρρίπτει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, τα θλιβερά πρωτεία σε νέα κρούσματα διεκδικεί η Βραζιλία, που ήδη έχει τους περισσότερους θανάτους παγκοσμίως μετά τις ΗΠΑ, ενώ ακολουθούν Ινδία και Πακιστάν. Στην Ινδία, μάλιστα, παρατηρείται το παράδοξο φαινόμενο να καταγράφονται περισσότεροι θάνατοι γυναικών που μολύνθηκαν από τον κορωνοϊό συγκριτικά με τους άνδρες, κάτι που αντίκειται στα διεθνή επιστημονικά δεδομένα. Μέχρι τώρα οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που εκπόνησαν την έρευνα, δεν γνωρίζουν σε ποιον παράγοντα να αποδώσουν τη στατιστική ιδιομορφία.
Την ίδια στιγμή, Νοτιοκορεάτες αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η χώρα βρίσκεται εν μέσω του δεύτερου κύματος της πανδημίας, παρότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων και θανάτων δεν είναι υπερβολικά υψηλός. Οπως ανέφερε ο επικεφαλής των κέντρων ελέγχου και πρόληψης της Νότιας Κορέας Γιουνγκ Κιουνγκ Κιεόνγκ, το πρώτο κύμα της πανδημίας έληξε στη χώρα στα τέλη Απριλίου, αλλά από τον Μάιο καταγράφηκε νέα αύξηση, που σηματοδοτεί ένα δεύτερο κύμα. Ηδη στην Νταεζόν, νότια της Σεούλ, επιβλήθηκαν εκ νέου περιοριστικά μέτρα, όπως η απαγόρευση συναθροίσεων σε πάρκα, μουσεία και βιβλιοθήκες. Ο δήμαρχος της Σεούλ, εξάλλου, προειδοποίησε ότι τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης θα τεθούν και πάλι σε ισχύ αν τα ημερήσια κρούσματα στην πόλη το επόμενο τριήμερο ξεπεράσουν τα τριάντα.
Σε μιαν άλλη εξέλιξη, κινεζική έρευνα διαπίστωσε ότι τα αντισώματα των ασυμπτωματικών φορέων του ιού διατηρούνται για μικρό χρονικό διάστημα, που δεν ξεπερνάει τους δύο ή τρεις μήνες. Αυτό, ωστόσο, αναφέρει η μελέτη των Κινέζων ερευνητών του ιατρικού Οανεπιστημίου της Τσονγκίνγκ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι οι ασυμπτωματικοί είναι επιρρεπείς σε επαναλοίμωξη, αφού ακόμα και τα χαμηλά επίπεδα αντισωμάτων μπορούν να δράσουν ως προστατευτική ασπίδα.