ΚΟΣΜΟΣ
Καλίν: Η Ελλάδα μας παρενοχλεί, παραβιάζει τα σύνορά μας
«Ας λύσουμε τα θέματά μας μεταξύ μας», είπε ο εκπρόσωπος το Ερντογάν
Συνεχίζει την προκλητική ρητορική της η Αγκυρα. Μετά το ανθελληνικό κρεσέντο του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο εκπρόσωπός του Ιμπραήμ Καλίν ισχυρίζεται πως η Ελλάδα παρενοχλεί την Τουρκία κατηγορώντας την «παραβίαση συνόρων».
«Τον περασμένο μήνα είχα συνάντηση με την Ελληνίδα ομόλογό μου στις Βρυξέλλες, και ο Γερμανός ομόλογός μου ήταν σε αυτή τη συνάντηση. Προτιμούμε να ελαχιστοποιήσουμε αυτές τις εντάσεις και συγκρούσεις προχωρώντας στο πλαίσιο των αποφάσεων που πήραμε εκεί και να επίλυση των ζητημάτων και μείωση των εντάσεων μέσω ειρήνης και διαπραγματεύσεων. Αλλά όταν υπάρχει παραβίαση δικαιωμάτων, παραβίαση συνόρων ή παρενόχληση κατά της Τουρκίας, η Τουρκία δεν διστάζει να απαντήσει σε αυτές» ήταν η του δήλωση του Ιμπραήμ Καλίν, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ.
«Το μήνυμα του προέδρου μας προς την ελληνική πλευρά, προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό Μητσοτάκη, από την πρώτη στιγμή ήταν πολύ σαφές και κατηγορηματικό. Ας λύσουμε τα θέματά μας μεταξύ μας. Πρέπει να γνωρίζετε, να δείτε και να κατανοήσετε ότι η πολιτική σας να ασκείτε πίεση στην Τουρκία εμπλέκοντας τρίτα μέρη στη διαδικασία δεν θα αποφέρει αποτελέσματα» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Οι απειλές Ερντογάν
Κατά τη διάρκεια προεκλογικής του ομιλίας στην Αντάλια ο τούρκος πρόεδρος εξαπέλυσε νέες απειλές προς την Ελλάδα, λέγοντας ότι «εκτοξεύσαμε τον Ταϊφούν, η εμβέλειά του είναι στα 561 χιλιόμετρα. Οι Έλληνες χτύπησαν συναγερμό, οι εφημερίδες τους έγραψαν σε τίτλους πως θα χτυπήσουμε την Αθήνα. Να ξέρουν πως αν δεν μπλέξουν με εμάς στο Αιγαίο, τότε δεν θα μπλέξουμε κι εμείς μαζί τους. Όσο δεν ασχολούνται μαζί μας στο Αιγαίο, δεν θα ασχολούμαστε κι εμείς μαζί τους».
Σαφές μήνυμα της Αθήνας
Αμεση και ηχηρή ήταν η απάντηση της Αθήνας στις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν. «Η Ελλάδα προωθεί την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή , ασκώντας εξωτερική πολιτική βασισμένη σε κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, με πλήρη σεβασμό στις Αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών».