ΚΟΣΜΟΣ
Ιταλία: Έρχεται απαγόρευση του TikTok στους δημόσιους υπαλλήλους
Σύμφωνα με τον υπουργό “το θέμα μπήκε πρόσφατα στην ατζέντα” και ήδη την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συζητηθεί
Λίγες μέρες αργότερα από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κομισιόν να αναστείλει τη χρήση της εφαρμογής TikTok στις υπηρεσιακές συσκευές, σειρά φαίνεται πως έχει η Ιταλία σε συσκευές του δημόσιου τομέα. Αυτό προκύπτει από δήλωση του Ιταλού υπουργού Δημόσιας Διοίκησης, Πάολο Τζανγκρίλο, στην εφημερίδα La Repubblica.
“Το θέμα βρίσκεται στο τραπέζι εδώ και μερικές ημέρες” είπε ο υπουργός, ο οποίος πρόσθεσε πως “η Copasir (Ιταλική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ασφάλειας της Δημοκρατίας) εργάζεται ήδη για το θέμα αυτό, αλλά είναι σαφές ότι το υπουργείο μου, που έχει 3,2 εκατομμύρια υπαλλήλους, εμπλέκεται σημαντικά”.
“Οι επιλογές – συνεχίζει ο Τζανγκρίλο – μπορεί να είναι ή να κινηθούμε όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ή ενδεχομένως να λάβουμε μια διαφορετική απόφαση. Είναι μια επιλογή που δεν μπορώ να κάνω μόνος μου, πρέπει να συζητήσω με τα άλλα θεσμικά όργανα και μαζί θα συμφωνήσουμε σε μια (κοινή) γραμμή”.
Σύμφωνα με τον υπουργό “το θέμα μπήκε πρόσφατα στην ατζέντα” και ήδη την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να συζητηθεί. “Θα λάβουμε μια απόφαση γρήγορα, τώρα πρέπει να καταλάβουμε καλά ποιο είναι το βάθος των κινδύνων για την εθνική ασφάλεια στην πραγματικότητα” τόνισε ο Τζανγκρίλο.
Οι εξελίξεις επί του θέματος φαίνονται ραγδαίες, τουλάχιστον στην Ευρώπη, και ακολουθούν παρόμοια κίνηση της αμερικανικής Γερουσίας πέρσι στις 22 Δεκεμβρίου, όταν αποφασίστηκε πως το κινέζικο κοινωνικό δίκτυο έπρεπε να αφαιρεθεί από τα κινητά τηλέφωνα όλων των κυβερνητικών υπαλλήλων για λόγους κρατικής ασφάλειας.
Αξίζει να σημειωθεί στην Ιταλία πως οι ‘προβολείς’ άναψαν πάνω από την εφαρμογή TikTok σχετικά με θέματα ασφάλεια τουλάχιστον από το 2020, ενώ ήδη από τις αρχές του 2023 – και στον απόηχο της αμερικανικής απόφασης – η επιτροπή Copasir ασχολείται με το θέμα.
Από την πλευρά της η εταιρεία TikTok, μέσω του Giacomo Lev Mannheimer, επικεφαλής θεσμικών σχέσεων της TikTok στη Νότια Ευρώπη, δήλωσε στην Corriere della Sera πως πρόκειται για μια απόφαση “βασισμένη σε προκαταλήψεις” η οποία “ανησυχεί και απογοητεύει”, τονίζοντας πως επρόκειτο περί “ξαφνικής απόφασης που δεν προηγήθηκε από καμία αντιπαράθεση”.