ΚΟΣΜΟΣ
Ισραήλ: Ο στρατός σκότωσε Παλαιστίνιο στη Γάζα που είχε καταδικαστεί για λιντσάρισμα στρατιωτών
Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας στη Λωρίδα της Γάζας επιβεβαίωσε τον θάνατο του Αμπντελαζίζ Σάλχα
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι "εξόντωσε" κατά τη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής σήμερα στη Γάζα έναν Παλαιστίνιο που είχε δείξει τα ματωμένα χέρια του ενώπιον πλήθους μετά το λιντσάρισμα δύο Ισραηλινών στρατιωτών το 2000 στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, για το οποίο είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη.
Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας στη Λωρίδα της Γάζας επιβεβαίωσε τον θάνατο του Αμπντελαζίζ Σάλχα σε ισραηλινό πλήγμα κατά τη διάρκεια της νύχτας σε σκηνή μέσα στο σχολείο Αλ-Ακλουκ, το οποίο φιλοξενεί εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, στο Ντέιρ αλ-Μπάλα, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας.
Ο άνδρας, μαχητής της Χαμάς στη Δυτική Όχθη, είχε καταδικαστεί το 2004 σε ισόβια για τη συμμετοχή του στο λιντσάρισμα του δεκανέα Βαντίμ Νόρζιτς, που σκοτώθηκε ταυτόχρονα με τον δεύτερο στρατιώτη, τον Γιόσι Αβραχάμι, τον Οκτώβριο του 2000.
Ο Σάλχα είχε φωτογραφηθεί δείχνοντας τα χέρια του που είχαν γεμίσει αίματα ενώπιον πλήθους που είχε συγκεντρωθεί μπροστά από το αστυνομικό τμήμα στη Ραμάλα της Δυτική Όχθης, κατεχόμενο έδαφος από το Ισραήλ από το 1967, μετά τον θάνατο των δυο Ισραηλινών στρατιωτών.
Η φωτογραφία, που έκανε τον γύρο του κόσμου, θεωρείται μια από τις πιο δυνατές εικόνες της δεύτερης Ιντιφάντα, της παλαιστινιακής εξέγερσης των αρχών της δεκαετίας του 2000.
Το 2011, ο Αμπντελαζίζ Σάλχα βγήκε από τη φυλακή στο πλαίσιο της αποφυλάκισης 1.027 Παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, ο οποίος είχε πιαστεί όμηρος από ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις το 2006.
Στην ανακοίνωση του, ο στρατός δηλώνει ότι μετά την απελευθέρωση του, ο άνδρας αυτός ενεπλάκη "σε τρομοκρατικές ενέργειες" στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη "κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών".
Ένας αδελφός και μια αδελφή του θανόντα φέρονται να είναι φυλακισμένοι τώρα σε ισραηλινές φυλακές, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου Φυλακισμένων, παλαιστινιακής ένωσης υπεράσπισης των δικαιωμάτων των κρατουμένων, που δηλώνει ότι "θρηνεί για το μαρτύριο του αποφυλακισθέντα".
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
φωτογραφία από αρχείο