ΚΟΣΜΟΣ
Ισημερινός: Τέλος της εξέγερσης στη φυλακή από όπου απέδρασε αρχηγός συμμορίας
Στη στάση ενεπλάκη «ομάδα προσώπων που στερούνται την ελευθερία (τους)», εξήγησε η υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων
Η εξέγερση που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα) σε φυλακή της Γουαγιακίλ -από την οποία απέδρασε τον Ιανουάριο αρχηγός ισχυρής συμμορίας γνωστός με το προσωνύμιο «Φίτο», ο δημόσιος κίνδυνος υπ’ αριθμόν 1 στον Ισημερινό- τερματίστηκε, ενημέρωσαν οι αρχές της χώρας της Λατινικής Αμερικής.
«Ανακτήσαμε τον έλεγχο» της φυλακής, ανέφερε ο πρόεδρος Ντανιέλ Νομπόα μέσω X τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη. «Ευχαριστώ τις δυνάμεις ασφαλείας για τη γενναιότητά τους (...) εξουδετέρωσαν την εξέγερση προτού υπάρξει πιθανή κλιμάκωση», πρόσθεσε.
Στη στάση ενεπλάκη «ομάδα προσώπων που στερούνται την ελευθερία (τους)», εξήγησε η υπηρεσία σωφρονιστικών καταστημάτων (SNAI) νωρίτερα μέσω του ίδιου ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης.
Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου άκουσαν πυροβολισμούς από το κέντρο κράτησης, μέρος του γιγαντιαίου συγκροτήματος Γουάγιας 1 της Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά), από όπου απέδρασε, την 7η Ιανουαρίου, ο επικεφαλής της πιο ισχυρής συμμορίας της χώρας, ο Χοσέ Αδόλφο Μασίας, ή «Φίτο». Παραμένει ασύλληπτος ως αυτό το στάδιο.
Εξέτιε ποινή 34 ετών κάθειρξης για συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα, διακίνηση ναρκωτικών και φόνους.
Όπως δείχνουν βίντεο που κυκλοφορούν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, οι κρατούμενοι έβαλαν φωτιά σε στρώματα και κατήγγειλαν την κακομεταχείριση που υφίστανται στη φυλακή, ο έλεγχος της οποίας έχει περάσει στον στρατό. Σε ένα από τα βίντεο ακούγεται κρατούμενος να καταγγέλλει: «Θέλουν να μας σκοτώσουν».
Η απόδραση του «Φίτο» ακολουθήθηκε από εξεγέρσεις σε πολλές φυλακές του Ισημερινού και έξαρση της βίας των συμμοριών στους δρόμους - εκρήξεις βομβών, δολοφονίες, ως και εισβολή μασκοφόρων ενόπλων σε τηλεοπτικό στούντιο εν μέσω εκπομπής σε απευθείας μετάδοση.
Για να θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο, ο δεξιός πρόεδρος του Ισημερινού Νομπόα κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και «πολέμου» με τις συμμορίες, αναπτύσσοντας 20.000 μέλη των ενόπλων δυνάμεων στο εσωτερικό.
Άλλοτε όαση ειρήνης και ηρεμίας στη Λατινική Αμερική, ο Ισημερινός, ανάμεσα στην Κολομβία και το Περού, τις δυο χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή κοκαΐνης στην υφήλιο, σπαράσσεται τα τελευταία χρόνια χρόνια από κύμα βίας συμμοριών που διεκδικούν τον έλεγχο οδών διακίνησης και φυλακών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ