ΚΟΣΜΟΣ

Ισημερινός: Στους 900 οι νεκροί και 24.934 τα κρούσματα

Επισήμως στη Γουάγιας, το επίκεντρο της πανδημίας, καταγράφονταν μέχρι χθες 10.436 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 380 θάνατοι ασθενών που υπέκυψαν στον COVID-19.

No profile pic

Οι θάνατοι εξαιτίας του COVID-19, της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, αυξήθηκαν κατά 17 στους 900 στον Ισημερινό, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη η υπουργός Εσωτερικών Μαρία Πάουλα Ρόμο, προσθέτοντας ότι επιβεβαιώθηκαν 259 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί στη χώρα των Άνδεων να ανέρχεται σε 24.934.

Κατά το υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Ισημερινού, 1.558 άνθρωποι έχουν αναρρώσει.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι άλλοι τουλάχιστον 1.357 θάνατοι «πιθανόν» οφείλονταν στην πανδημία.

Ωστόσο, ο απολογισμός των θυμάτων ανεπισήμως εκτιμάται από πολλούς πως είναι πολύ πιο βαρύς, ειδικά στην επαρχία Γουάγιας και στην πρωτεύουσά της Γουαγιακίλ, την οικονομική πρωτεύουσα του Ισημερινού, όπου χιλιάδες πτώματα αφέθηκαν στα σπίτια τους και ακόμη και στους δρόμους για ημέρες και εβδομάδες, καθώς το σύστημα των νοσοκομείων κατέρρευσε ενώ τα γραφεία κηδειών δεν ήταν σε θέση να αντεπεξέλθουν.

Επισήμως στη Γουάγιας, το επίκεντρο της πανδημίας, καταγράφονταν μέχρι χθες 10.436 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 380 θάνατοι ασθενών που υπέκυψαν στον COVID-19.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο διαβεβαίωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων σταθεροποιείται και οι θάνατοι μειώνονται, καθώς η κυβέρνησή του ετοιμάζεται να χαλαρώσει τα μέτρα περιορισμού από τη Δευτέρα 4η Μαΐου.

Ο Μορένο σημείωσε επίσης ότι ο αριθμός των διαθέσιμων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) διπλασιάστηκε και ότι οι Αρχές ετοιμάζονται να επεκτείνουν τη διανομή τροφίμων σε 8 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες.

«Αντιμετωπίσαμε την υγειονομική κρίση και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, όμως επείγει τώρα να αντιμετωπίσουμε πολύ πιο ενεργά την ανθρωπιστική κρίση», ανέφερε ο Μορένο, την ώρα που η οικονομία είναι ταυτόχρονα αντιμέτωπη με την πανδημία του κορωνοϊού, τον αντίκτυπο των μέτρων στη δραστηριότητα και την πτώση της τιμής των πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Η υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ενόψει της σταδιακής επανενεργοποίησης της δραστηριότητας πως είναι ανάγκη να ληφθούν προληπτικά μέτρα για την αποφυγή δεύτερου κύματος, ωστόσο, προειδοποίησε, δεν υπάρχει κανένα «σενάριο μηδενικού κινδύνου».

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση