ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και ΕΕ δεσμεύονται να μειώσουν κατά 30% τις εκπομπές μεθανίου

Για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη

No profile pic

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεσμεύθηκαν την Παρασκευή να μειώσουν τις παγκόσμιες εκπομπές μεθανίου κατά σχεδόν το ένα τρίτο την επόμενη δεκαετία, σε αυτό που οι ειδικοί για το κλίμα χαιρέτισαν ως ένα από τα πιο σημαντικά βήματα προς την εκπλήρωση της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα.

Η δέσμευση ήρθε καθώς ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποίησε για «υψηλό κίνδυνο αποτυχίας» στις ζωτικές συνομιλίες του ΟΗΕ για το κλίμα, Cop26, που ξεκίνησαν στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο.

Το μεθάνιο είναι ένα ισχυρό αέριο, περίπου 80 φορές πιο αποτελεσματικό στην παγίδευση θερμότητας στην ατμόσφαιρα από το διοξείδιο του άνθρακα και οι εκπομπές αυξάνονται τα τελευταία χρόνια. Η παραγωγή φυσικού αερίου και το fracking, η παραγωγή κρέατος και άλλες μορφές γεωργίας συγκαταλέγονται στις κύριες πηγές.

Το σύμφωνο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ θέτει ως στόχο τη μείωση τουλάχιστον 30% από τις παγκόσμιες εκπομπές μεθανίου, με βάση τα επίπεδα του 2020, έως το 2030. Εάν εγκριθεί σε όλο τον κόσμο, αυτό θα μειώσει την παγκόσμια θέρμανση κατά 0,2C έως τη δεκαετία του 2040, σε σύγκριση με πιθανότατα η θερμοκρασία θα αυξηθεί μέχρι τότε. Ο κόσμος είναι τώρα περίπου 1,2 βαθμοί θερμότερος τώρα σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή.

Ο Μπόρις Τζόνσον είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι ένα από τα πρώτα κράτη που θα ενταχθεί στην υπόσχεση μεθανίου ΗΠΑ-ΕΕ, όταν ανοίξει για περισσότερους υπογράφοντες στο Cop26. Είπε σε μια συνάντηση παγκόσμιων ηγετών από μεγάλες οικονομίες την Παρασκευή: «Τα τελευταία 30 χρόνια το Ηνωμένο Βασίλειο μείωσε τις εκπομπές μεθανίου κατά περίπου 60%. Και υπάρχουν καλές εμπορικές χρήσεις του μεθανίου, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε υφάσματα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε αντιψυκτικό. Έτσι, ο κόσμος θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή αυτού του ισχυρού αερίου θερμοκηπίου αύριο, αν το θέλουμε ».

Για «σημαντικό βήμα» έκανε λόγο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Το σχέδιο αυτό, που παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, έχει ως στόχο να μειωθούν οι εκπομπές μεθανίου κατά τουλάχιστον 30% μέχρι το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020.

«Ο πρόεδρος Μπάιντεν έκανε ένα σημαντικό βήμα προς μια παγκόσμια συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου», έγραψε στο Twitter η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. «Θα προσεγγίσουμε τους διεθνείς εταίρους μας ώστε να πείσουμε όσο περισσότερους μπορούμε να ενταχθούν στο σχέδιο», πρόσθεσε.

Στην κοινή ανακοίνωσή τους, Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες ανέφεραν ότι ήδη έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στο σχέδιο αυτό η Αργεντινή, η Γκάνα, η Ινδονησία, το Ιράκ, το Μεξικό και η Βρετανία.

Το σχέδιο θα παρουσιαστεί επισήμως στην COP26 που οργανώνει ο ΟΗΕ τον Νοέμβριο στη Γλασκώβη.

Η ταχεία μείωση των εκπομπών μεθανίου, σε συνδυασμό με τις δράσεις για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και άλλων αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θεωρείται ως η αποτελεσματικότερη στρατηγική για να περιοριστούν μεσοπρόθεσμα οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και να επιτευχθεί ο στόχος, δηλαδή να συγκρατηθεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση