ΚΟΣΜΟΣ
Η τουρκική Βουλή ψήφισε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
Σχεδόν 1,5 χρόνο μετά την κατάθεση του αιτήματος από τη Σουηδία και έπειτα από μακρές διαπραγματεύσεις και παζάρια, η Άγκυρα είπε το πολυαναμενόμενο «ναι»
Έπειτα από πολύμηνες διαβουλεύσεις, η Τουρκική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε την Τρίτη (23/1) με συντριπτική πλειοψηφία το πρωτόκολλο για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Η Ουγγαρία είναι πλέον το μοναδικό εμπόδιο για τη διεύρυνση της αμυντικής συμμαχίας.
Η ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα ψήφισε υπέρ της αποδοχής της αίτησης της Σουηδίας, στέλνοντας το έγγραφο στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την τελική υπογραφή πριν κατατεθεί στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών, στην Ουάσινγκτον.
Η συζήτηση ξεκίνησε νωρίτερα την Τρίτη στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.
Σύμφωνα με αξιωματούχο που είχε επικαλεστεί το Bloomberg, το κόμμα AKP του Ερντογάν, το οποίο διαθέτει την πλειοψηφία μαζί με τον εθνικιστή σύμμαχό του, θα ζητούσε την έγκριση του κοινοβουλίου για την επικύρωση της πολυαναμενόμενης ένταξης της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία.
Η Σουηδία ανακοίνωσε τον Μάιο του 2022, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, την υποψηφιότητά της για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ταυτόχρονα με τη Φινλανδία, η οποία τον Απρίλιο έγινε το 31ο μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Για να ικανοποιήσει τα αιτήματα της Άγκυρας, η Σουηδία, από την πλευρά της, έκανε τροποποιήσεις στο Σύνταγμά της και υιοθέτησε νέο αντιτρομοκρατικό νόμο, καθώς η Άγκυρα κατηγορούσε τη Στοκχόλμη ότι προσφέρει καταφύγιο σε Κούρδους μαχητές που είχαν καταφύγει στο έδαφός της, ορισμένοι από τους οποίους θεωρούνται τρομοκράτες από την Τουρκία.
Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μοναδικές χώρες που έφεραν αντιρρήσεις στο αίτημα για την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.
Ο βασικός σύμμαχος του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, χάρη στον οποίο ο αρχηγός του κράτους απέσπασε πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση στις περασμένες εκλογές, είχε διαβεβαιώσει ότι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν υπέρ της ένταξης της Σουηδίας, προμηνύοντας ευνοϊκό αποτέλεσμα.
Μετά την έγκριση από την Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης, το πρωτόκολλο αναμένεται να λάβει και την τελική υπογραφή από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.