ΚΟΣΜΟΣ
Η Tesla φέρεται να «κατασκόπευε» τους υπαλλήλους της στο Facebook
Tο CNBC eπικαλείται τιμολόγια και «άλλα έγγραφα» που φέρεται να αποδεικνύουν πως η MWW PR παρακολουθούσε τις συζητήσεις των εργαζομένων στην πλατφόρμα
Η Tesla φέρεται να πλήρωσε μια συμβουλευτική εταιρεία για να παρακολουθεί τις επικοινωνίες των υπαλλήλων στο Facebook, όταν κάποιοι από αυτούς εξέφρασαν την επιθυμία να συστήσουν σωματείο στο εργοστάσιο της εταιρείας στο Fremont της Καλιφόρνιας, όπως αποκαλύπτει το CNBC.
Το αμερικανικό δίκτυο επικαλείται τιμολόγια και «άλλα έγγραφα» που φέρεται να αποδεικνύουν πως η MWW PR παρακολουθούσε τις συζητήσεις των εργαζομένων στην πλατφόρμα. Συγκεκριμένα, η συμβουλευτική εταιρεία παρακολουθούσε τις συζητήσεις στις οποίες καταγγέλονταν αθέμιτες εργασιακές πρακτικές της εταιρείας και για μια αγωγή για σεξουαλική παρενόχληση. Συγκεκριμένα, η εταιρεία φέρεται να παρακολουθούσε τις συζητήσεις μιας ομάδας εργαζομένων της Tesla στο Facebook, από το 2017 έως το 2018.
Η εταιρεία δημοσίων σχέσεων παρακολουθούσε την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης «για σχόλια σχετικά με τις προσπάθειες σύστασης σωματείου και διεξήγε έρευνα συγκεκριμένα για τους διοργανωτές», ανέφερε το CNBC.
Σε δήλωσή της στο αμερικανικό δίκτυο, η MWW PR επιβεβαίωσε ότι είχε όντως υπογράψει σύμβαση έργου με την Tesla το 2017-2018 κατά τη διάρκεια μιας περιόδου ταχείας ανάπτυξης της εταιρείας.
«Είναι κοινή πρακτική να αξιολογείς την κάλυψη στα μέσα ενημέρωσης και τη δημόσια κοινωνική συζήτηση, προκειμένου να συγκεντρώσεις πληροφορίες σχετικά με τις αντιλήψεις των μετόχων για την εταιρεία», δήλωσε στο CNBC η MWW PR.
Ο Μασκ έχει υπάρξει σφοδρός επικριτής των συνδικάτων και ιδίως των προσπαθειών του United Auto Workers να οργανώσει τους υπαλλήλους του. Το 2017, η εταιρεία απέλυσε έναν συνδικαλιστή ακτιβιστή ονόματι Ρίτσαρντ Ορτίζ και το 2018, ο Μασκ έκανε ένα σχόλιο στο Twitter που διαπιστώθηκε ότι παραβίαζε την ομοσπονδιακή εργατική νομοθεσία. Το Εθνικό Συμβούλιο Εργασιακών Σχέσεων διέταξε την Tesla να επαναπροσλάβει τον Ορτίζ και να αναγκάσει τον Μασκ να διαγράψει το tweet, το οποίο, όπως είπαν, αμφισβήτησε τις αποζημιώσεις των εργαζομένων. Η Tesla άσκησε έφεση κατά της απόφασης του διοικητικού δικαστηρίου και το tweet του παρέμεινε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.