ΚΟΣΜΟΣ
Η κλιματική αλλαγή εξαντλεί τους φυσικούς πόρους και προκαλεί βίαιες συγκρούσεις
Τι προκύπτει από τα συμπεράσματα μελέτης
SHARE:
Ένας φαύλος κύκλος που συνδέει την εξάντληση των φυσικών πόρων με βίαιες συγκρούσεις ίσως έχει ξεπεράσει το σημείο χωρίς επιστροφή σε ορισμένες περιοχές του κόσμου και πιθανόν να ενταθεί από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα.
Η επισιτιστική ανασφάλεια, η λειψυδρία και ο αντίκτυπος των φυσικών καταστροφών, σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση του πληθυσμού, επιτείνουν τις συγκρούσεις και οδηγούν στον εκτοπισμό ανθρώπων σε ευπαθείς περιοχές, σύμφωνα με το Ινστιτούτο για τα Οικονομικά και την Ειρήνη (IEP).
Το IEP χρησιμοποιεί στοιχεία από τα Ηνωμένα Έθνη και άλλες πηγές για να προβλέψει τις χώρες και τις περιοχές που κινδυνεύουν περισσότερο, στο «Μητρώο Οικολογικής Απειλής» ("Ecological Threat Register").
Ο Σερζ Στρούμπαντς, διευθυντής του IEP για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, δήλωσε ότι η μελέτη εντοπίζει 30 χώρες "hotspot" --όπου ζουν 1,26 δισεκ. άνθρωποι-- που αντιμετωπίζουν τους περισσότερους κινδύνους.
Αυτό βασίζεται σε τρία κριτήρια που σχετίζονται με την ανεπάρκεια πόρων και πέντε που επικεντρώνονται σε καταστροφές, μεταξύ των οποίων πλημμύρες, ξηρασίες και αύξηση της θερμοκρασίας.
«Δεν χρειαζόμαστε καν την κλιματική αλλαγή για να δούμε μια δυνητική κατάρρευση του συστήματος, και μόνο ο αντίκτυπος αυτών των οκτώ οικολογικών απειλών μπορεί να οδηγήσει σε αυτό --φυσικά η κλιματική αλλαγή το επιτείνει», δήλωσε ο Στρούμπαντς.
Το Αφγανιστάν πήρε τη χειρότερη βαθμολογία στην έκθεση, που αναφέρει ότι η συνεχιζόμενη σύρραξη έχει πλήξει την ικανότητα της χώρας να αντιμετωπίσει τους κινδύνους που σχετίζονται με τις προμήθειές της σε νερό και τρόφιμα, την κλιματική αλλαγή και τις εναλλασσόμενες πλημμύρες και ξηρασίες.
Οι συγκρούσεις, με τη σειρά τους, οδηγούν σε περαιτέρω υποβάθμιση των πόρων, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης.
Έξι σεμινάρια, με τη συμμετοχή κυβερνήσεων, στρατιωτικών ιδρυμάτων και αναπτυξιακών οργανισμών, πέρυσι έστειλαν το μήνυμα ότι «είναι απίθανο η διεθνής κοινότητα να αντιστρέψει τους φαύλους κύκλους σε ορισμένες περιοχές του κόσμου», ανέφερε το IEP.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στο Σάχελ και στο Κέρας της Αφρικής, που βιώνουν ολοένα και επιδεινούμενες συρράξεις την τελευταία δεκαετία, ανέφερε το Ινστιτούτο.
«Με τις εντάσεις ήδη να κλιμακώνονται, μπορεί να αναμένει κανείς ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει ενισχυμένο αντίκτυπο σε πολλά από αυτά τα ζητήματα», σύμφωνα με τη μελέτη.