ΚΟΣΜΟΣ

Η Χαμάς απελευθέρωσε άλλους δύο ομήρους

Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται στη Γάζα

Η Χαμάς απελευθέρωσε άλλους δύο ομήρους

Άλλοι δύο όμηροι απελευθερώθηκαν χθες, Δευτέρα, το βράδυ από τη Χαμάς, η οποία κλήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες να απελευθερώσει όλους τους ανθρώπους που απήγαγε κατά την αιματηρή επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ, πριν αρχίσει οποιαδήποτε συζήτηση για μια εκεχειρία.

«Οι όμηροι πρέπει να απελευθερωθούν, στη συνέχεια θα μπορέσουμε να συζητήσουμε», δήλωσε χθες ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έφθασε σήμερα στο Τελ Αβίβ, όπου πρόκειται να συναντήσει τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και αναμένεται να υποστηρίξει μια διαφορετική προσέγγιση. Βρίσκεται στο Ισραήλ για να εκφράσει την «πλήρη αλληλεγγύη» της Γαλλίας προς τη χώρα αυτή, αλλά θα ταχθεί επίσης υπέρ μιας «ανθρωπιστικής εκεχειρίας» για να φθάσει η βοήθεια στους κατοίκους της Γάζας και «να διευκολυνθεί η απελευθέρωση των ομήρων», σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.

Οι δύο όμηροι που απελευθερώθηκαν χθες είναι ισραηλινής υπηκοότητας και προέρχονται από το κιμπούτς Νιρ Οζ, σύμφωνα με το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, το οποίο γνωστοποίησε την ταυτότητά τους: πρόκειται για την Γιοσεβέντ Λίφσιτς, 85 ετών, και την Νουρίτ Κούπερ, 79 ετών. Οι σύζυγοί τους εξακολουθούν να κρατούνται.

Η απελευθέρωση των δύο γυναικών πραγματοποιήθηκε τρεις ημέρες έπειτα από εκείνη μιας Αμερικανίδας και της κόρης της.

Όπως έχει τεκμηριωθεί από το Ισραήλ, περίπου 220 όμηροι, ισραηλινοί, ξένοι ή με διπλή υπηκοότητα, έχουν οδηγηθεί από τη Χαμάς μέσα στη Λωρίδα της Γάζας μετά τη φονική επίθεση που διέπραξαν οι ισλαμιστές την εβραϊκή ημέρα ανάπαυσης του Σαββάτου. Εκατοντάδες μαχητές του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος είχαν διεισδύσει στο Ισραήλ από τη Γάζα, σπέρνοντας τον τρόμο και το θάνατο μ' αυτή την επίθεσή τους που δεν έχει προηγούμενο από τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ από τους ισλαμιστές της Χαμάς, οι περισσότεροι άμαχοι οι οποίοι πυροβολήθηκαν, έγιναν παρανάλωμα του πυρός ή ακρωτηριάστηκαν την ημέρα της επίθεσης, σύμφωνα με τις αρχές.

Χθες, Δευτέρα, η Χαμάς ανακοίνωσε πως 5.087 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι μεταξύ των οποίων 2.055 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς που πραγματοποιεί ως αντίποινα το Ισραήλ από την αρχή της σύγκρουσης.

Σήμερα το πρωί η Χαμάς ανακοίνωσε πως τουλάχιστον 140 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της περασμένης νύχτας από ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας, προσθέτοντας πως υπάρχουν επίσης «εκατοντάδες τραυματίες» και «δεκάδες κατεστραμμένες κατοικίες».

 

«Πλήρης διάλυση»

Το Ισραήλ έχει υποσχεθεί να «εξολοθρεύσει» τη Χαμάς, η οποία πήρε την εξουσία το 2007 στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία το Ισραήλ υποβάλλει έκτοτε σε αποκλεισμό.

«Θέλουμε να διαλύσουμε εντελώς τη Χαμάς -τους ηγέτες της, τον στρατιωτικό κλάδο της και τους μηχανισμούς λειτουργίας της», δήλωσε ο αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου Χέρζι Χαλεβί, έχοντας γύρω του ένοπλους άνδρες, σε βίντεο το οποίο αναρτήθηκε την περασμένη νύχτα στην πλατφόρμα X από τον ισραηλινό στρατό.

Τα πλήγματα έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες σ' αυτό το θύλακα των 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων όπου ζουν 2,4 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, οι οποίοι υποβάλλονται εξάλλου από τις 9 Οκτωβρίου σε μια πολιορκία εκ μέρους του Ισραήλ που τους στερεί τρόφιμα, νερό και ηλεκτρικό.

Ο ισραηλινός στρατός είχε ανακοινώσει τη νύκτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα πως έπληξε «περισσότερους από 320 στρατιωτικούς στόχους», υποδομές της Χαμάς και του συμμάχου της, του Ισλαμικού Τζιχάντ. Αυτές οι δύο οργανώσεις έχουν χαρακτηριστεί «τρομοκρατικές» από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ισραήλ.

Η διεθνής βοήθεια άρχισε από το Σάββατο να φθάνει με το σταγονόμετρο μέσω της Αιγύπτου. Χθες, Δευτέρα, μια τρίτη οχηματοπομπή διέσχισε τα σύνορα στη Ράφα, το μοναδικό σημείο διέλευσης προς τη Γάζα που δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ισραήλ.

Συνολικά γύρω στα 50 φορτηγά έχουν μπορέσει να εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας σε διάστημα τριών ημέρων, ενώ χρειάζονται, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τουλάχιστον 100 την ημέρα.

 

Δικαίωμα στην αυτοάμυνα

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών, η χώρα του οποίου δεν έχει καταδικάσει ρητά την επίθεση της Χαμάς, δήλωσε χθες, Δευτέρα, στον ισραηλινό ομόλογό του πως «όλες οι χώρες έχουν το δικαίωμα να αμυνθούν», κατά την πρώτη επικοινωνία μεταξύ των κορυφαίων διπλωματών των δύο χωρών από την αρχή της σύγκρουσης.

«Ο στόχος που επείγει πλέον είναι να εμποδισθούν η επιδείνωση της κατάστασης και μια ακόμη πιο σοβαρή ανθρωπιστική καταστροφή», δήλωσε επίσης ο Ουάνγκ Γι στον Ελί Κοέν, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου του.

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις προετοιμασίες του για μια χερσαία επίθεση, συγκεντρώνοντας στρατιώτες στις παρυφές της Λωρίδας της Γάζας. Διεξάγει εκεί περιορισμένες επιδρομές με στόχο τις υποδομές της Χαμάς και προσπαθεί να εντοπίσει τους ομήρους.

Η προοπτική αυτή ανησυχεί τη διεθνή κοινότητα, η οποία εκφράζει φόβους για μια περαιτέρω ανάφλεξη της σύγκρουσης.

Το Ιράν, σύμμαχος της Χαμάς, έχει προειδοποιήσει ότι η κατάσταση υπάρχει κίνδυνος να γίνει «ανεξέλεγκτη» στη Μέση Ανατολή.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που δημιουργεί τον κίνδυνο να «κλιμακωθεί» η σύγκρουση, δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χθες, Δευτέρα, από την Τεχεράνη.

Στο Λίβανο, περισσότεροι από 19.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί καθώς έχουν πολλαπλασιαστεί οι συγκρούσεις ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη λιβανική Χεζμπολάχ, η οποία υποστηρίζεται από το Ιράν και είναι σύμμαχος της Χαμάς, στα σύνορα των δύο χωρών, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Η μεθοριακή ζώνη έχει εκκενωθεί και από την ισραηλινή πλευρά.

 

Δείτε επίσης:

140 νεκρούς από ισραηλινά πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας, ανακοίνωσε η Χαμάς

Έκκληση από τη Γάζα στην Αίγυπτο: Επιτρέψτε στους ασθενείς να βγουν από το θύλακα 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση