ΚΟΣΜΟΣ
Η Ευρώπη εισάγει το 71% των ψαριών που καταναλώνει
Το 69% των εισαγόμενων αλιευμάτων προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μαρόκο και το Περού
Η Ευρώπη κινδυνεύει να χάσει την επισιτιστική της αυτονομία, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα ψάρια: Οι εισαγωγές εκτός ΕΕ αντιπροσωπεύουν ήδη περισσότερο από το 71% του συνολικού όγκου των ψαριών που καταναλώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση που εκπόνησε η Ενωση Εργοδοτών στη βιομηχανία αλιείας ( Fedepesca)
Η έκθεση έδειξε ότι το 69% των εισαγόμενων αλιευμάτων προέρχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Μαρόκο και το Περού. Ο Χαβιέ Γκαράτ, Γενικός Γραμματέας της αντίστοιχης Ισπανικής ένωσης προειδοποιεί μάλιστα ότι το πρόβλημα είναι «πολύ παρόμοιο με αυτό των αγροτών και των κτηνοτρόφων σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση»: Όπως λέει, «η ισχυρή ρυθμιστική πίεση για περιβαλλοντικούς λόγους προκαλεί την έγκριση κανονισμών με τους οποίους είναι αδύνατο να συμμορφωθούν οι επαγγελματίες αλιείς. Ορισμένοι κανονισμοί μάλιστα απειλούν την ίδια την επιβίωση του κλάδου».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η κύρια αγορά στον κόσμο για ψάρια και αλιευτικά προϊόντα και ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, πίσω από την Κίνα, την υπόλοιπη Ασία και την Αμερική.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Fedepesca, ενώ το 2013 ο ευρωπαϊκός αλιευτικός στόλος αποτελούταν συνολικά από 86.818 πλοία, το 2021 είχε μειωθεί, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, σε 74.551. Δηλαδή 12.262 λιγότερα σκάφη. «Οι ψαράδες φοβούνται περισσότερο τις διοικητικές καταιγίδες παρά αυτές της θάλασσας», λέει ο Γκαράτ. Προσθέτει ότι οι αλιείς πρέπει να μπουν στο επίκεντρο της συζήτησης για την αλιευτική πολιτική της ΕΕ και απαιτεί «όλοι να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις».
Οι αλιείς διαμαρτύρονται γιατί οι συνάδελφοί τους εκτός ΕΕ , δεν συμμορφώνονται με τους ίδιους περιβαλλοντικούς μηχανισμούς, που απαιτούνται για τους Ευρωπαίους, με αποτέλεσμα τα εισαγόμενα ψάρια να διατίθενται σε τιμές χαμηλότερες.
Αντιδρούν και οι ιχθυοπώλες
Οι αλιευτικοί στόλοι δεν είναι οι μόνοι που επηρεάζονται. Η Μαρία Λουίζα Αλβάρεθ, γενική διευθύντρια της Fedepesca, λέει ότι «η περιβαλλοντική εμμονή των Βρυξελλών θέτει σε κίνδυνο πολλούς ιχθυοπώλες» , με αποτέλεσμα το κλείσιμο χιλιάδων καταστημάτων τα τελευταία χρόνια.
Η Fedepesca κάνει λόγο για «αθέμιτο ανταγωνισμό από αλιευτικούς ομίλους που εισέρχονται στην ευρωπαϊκή αγορά προϊόντων χωρίς τις ελάχιστες εγγυήσεις κοινωνικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας». Ο αλιευτικός τομέας, αναφέρει η Ενωση, γνωρίζει πώς εξαρτάται από την υγεία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και είναι ο πρώτος που ενδιαφέρεται να προστατεύσει τις θάλασσες και τους ωκεανούς για να διαφυλάξει το μέλλον του και της δραστηριότητάς του. Υποστηρίζει πάντως ότι η αυστηρή ρυθμιστική πίεση στην Ευρώπη ρίχνει τον αλιευτικό κλάδο στα …σχοινιά.
Φωτογραφία από VadimVasenin via vista.create