ΚΟΣΜΟΣ
Η δημοσιογράφος που θεωρήθηκε η γυναίκα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Αμερική
Dorothy Thompson, παρουσιάστρια ειδήσεων περίπου το 1934
Η Dorothy Thompson (1893-1961) ήταν μια Αμερικανίδα δημοσιογράφος και ραδιοτηλεοπτικός παράγοντας που έκανε ρεπορτάζ από τη Γερμανία κατά τα πρώτα χρόνια του Τρίτου Ράιχ, προειδοποιώντας τον κόσμο για τους κινδύνους του φασισμού.
Ήταν η πρώτη ξένη ανταποκρίτρια που εκδιώχθηκε από τη ναζιστική Γερμανία το 1934 και ήταν μια από τις ελάχιστες γυναίκες σχολιαστές ειδήσεων στο ραδιόφωνο κατά τη δεκαετία του 1930.
Η Thompson γεννήθηκε στο Λάνκαστερ της Νέας Υόρκης και μετά την αποφοίτησή της από το Πανεπιστήμιο των Συρακουσών, πήγε να εργαστεί για το New York Suffrage Party. Μετά την ψήφιση της 19ης Τροποποίησης το 1920, μετακόμισε στην Ευρώπη για να συνεχίσει τη σταδιοδρομία της στη δημοσιογραφία. Μιλώντας άπταιστα γερμανικά, το 1927 ήταν η επικεφαλής του γερμανικού γραφείου για τη «New York Post».
Στα τέλη της δεκαετίας του 1920, συνειδητοποίησε το αυξανόμενο ναζιστικό κόμμα και πήρε συνέντευξη από τον Χίτλερ το 1931. Στην αρχή υποτίμησε τον Χίτλερ, γράφοντας: «Είναι άμορφος, σχεδόν απρόσωπος, ένας άνθρωπος του οποίου η όψη είναι καρικατούρα, ένας άνθρωπος του οποίου το πλαίσιο φαίνεται χόνδρινο, χωρίς κόκαλα. Είναι ασυνεπής και ευδιάθετος, άρρωστος και ανασφαλής. Είναι το ίδιο το πρωτότυπο του μικρού ανθρώπου».
Σύντομα συνειδητοποίησε τον κίνδυνο που αντιπροσώπευε, και έγραψε ένα βιβλίο, «Είδα τον Χίτλερ», το οποίο υπέδειξε τους κινδύνους να κερδίσει την εξουσία. Ο Χίτλερ βρήκε το βιβλίο και τα άρθρα της για αυτόν προσβλητικά και εκδιώχθηκε από τη Γερμανία τον Αύγουστο του 1934. Επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες και πλαισίωνε και έδειξε με περηφάνια την εντολή απέλασής της.
Το 1936, ο Thompson άρχισε να γράφει μια εβδομαδιαία κοινοπρακτική στήλη, «On the Record» για τη «New York Herald Tribune». Εργάστηκε επίσης ως ραδιοφωνική εκπομπή για το NBC. Μεταξύ των θεμάτων που ανέφερε ήταν ο κίνδυνος της ναζιστικής Γερμανίας.
Κατά τις δεκαετίες του 1930 και του 40, ακόμη και πριν από την κήρυξη του πολέμου, ο Thompson προέτρεψε τους Αμερικανούς να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στην απειλή που αποτελούσε η ναζιστική Γερμανία για τη δημοκρατία και τους Εβραίους της Ευρώπης.
Το 1939, το περιοδικό «Time» την αποκάλεσε «αναμφίβολα τη γυναίκα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην Αμερική» μετά την Πρώτη Κυρία Eleanor Roosevelt. Τα γραπτά και οι ραδιοφωνικές εκπομπές του Thompson ειδοποίησαν το κοινό για τη δίωξη των Εβραίων από τη Ναζιστική Γερμανία και την απειλή που αποτελούσε ο ναζισμός για τη δημοκρατία και τη διεθνή ειρήνη.
Το 1928, η Thompson παντρεύτηκε τον μυθιστοριογράφο Sinclair Lewis, αλλά η ένωσή τους κατέληξε σε διαζύγιο το 1940. Το 1943 παντρεύτηκε τον Τσεχοσλοβάκο καλλιτέχνη Maxim Kopf. Για τον Kopf, έγραψε: «Είναι ο άντρας που έπρεπε να είχα παντρευτεί εξαρχής».
Μετά το τέλος του πολέμου, η Thompson συνέχισε να γράφει, αλλά τα μηνιαία άρθρα της στο "Ladies' Home Journal" αφορούσαν οικιακά και οικογενειακά θέματα όπως παιδιά, κατοικίδια και κηπουρική. Συνέχισε να γράφει για το «Journal» μέχρι το 1958, όταν η κακή υγεία την ανάγκασε να αποσυρθεί.