ΚΟΣΜΟΣ
Η Apple δίνει τέλος στο αιώνιο ερώτημα "αν είσαι ρομπότ"
Τέλος εποχής για το "δεν είμαι ρομπότ" από την Apple στις νέες εκδόσεις iOS και macOS.
Το άβολο υπαρξιακό ερώτημα που σε καλεί να αποδείξεις ότι "δεν είσαι ρομπότ" θα αποτελεί σύντομα παρελθόν για τους χρήστες της νέας έκδοσης του iOS της Apple.
Κάτι τέτοιο σημαίνει πως στα iPhones και τους υπολογιστές της εταιρείας, δεν θα τίθεται πλέον το ερώτημα αυτό, καθώς πλέον έχει βρεθεί ένας αυτοματοποιημένος τρόπος για να ταυτοποιείται ότι ένας άνθρωπος είναι... άνθρωπος, σύμφωνα με τον Guardian.
Μια νέα δυνατότητα στις επερχόμενες εκδόσεις iOS και macOS, των λειτουργικών συστημάτων της Apple για iPhone και υπολογιστές, υπόσχεται να κάνει παρελθόν τα «captchas» μια για πάντα.
Τα Captchas – τα εντελώς αυτοματοποιημένα δημόσια τεστ Turing για να ξεχωρίζουν οι μηχανές από τους ανθρώπους – είναι τα μικρά τεστ που βλέπετε μερικές φορές όταν εγγράφεστε σε έναν ιστότοπο με σκοπό να προστατευθείτε από το ενδεχόμενο απάτης.
Η διαδικασία αυτή έχει ένα εύρος, μπορεί να σας ζητήσει να εντοπίσετε όλα τα φανάρια σε μια εικόνα ή να πληκτρολογήσετε μερικά ταλαντευόμενα γράμματα και αριθμούς. Αν το καταλάβετε λάθος, μπορεί να σας ζητήσει να ξεκινήσετε ξανά, με αποτέλεσμα να έρχεστε μερικές φορές στην περίεργη θέση να αναρωτιέστε αν ξέρετε πραγματικά πώς μοιάζει ένα φανάρι – ή αν τελικά είστε ρομπότ.
Έρχεται η αυτόματη επαλήθευση
Η νέα διαδικασία ονομάζεται "αυτόματη επαλήθευση", και η τεχνολογία αυτή πρόκειται να επιτρέψει στους ιστότοπους να επαληθεύουν ότι δεν είστε ρομπότ χωρίς να χρειάζεται να κάνετε τίποτα απολύτως.
Η εταιρεία συνεργάστηκε με τις Fastly και Cloudflare, δύο εταιρείες που διαχειρίζονται το επίπεδο υποδομής μεγάλου μέρους του δημόσιου διαδικτύου, για τη δημιουργία της νέας δυνατότητας που εισάγει. Βασίζεται στο ίδιο είδος τεχνολογίας που στηρίζει τις προσπάθειες της Apple να αντικαταστήσει τους κωδικούς πρόσβασης στο διαδίκτυο και λειτουργεί επιτρέποντας στη συσκευή σας να στείλει μια κρυπτογραφημένη δήλωση που επιβεβαιώνει ότι χρησιμοποιείται από άνθρωπο στον ιστότοπο που το ζητά.
Παρόλο που η υπηρεσία είναι συνδεδεμένη με το δίκτυο iCloud της Apple, η αιτούσα τοποθεσία δεν θα λάβει προσωπικές πληροφορίες σχετικά με τον χρήστη ή τη συσκευή του.
Ενώ η Apple είναι η πρώτη που προωθεί μια τέτοια τεχνολογία στους χρήστες της, η βασική ιδέα έχει χρησιμοποιηθεί από την Google, η οποία βοήθησε στην ανάπτυξη του προτύπου και έχει ενσωματώσει ένα παρόμοιο σύστημα στο Chrome. Ωστόσο, η έκδοση της Google επικεντρώνεται μέχρι στιγμής στο να επιτρέπει σε τρίτους να δημιουργήσουν τα δικά τους αντικαταστάσεις Captcha, αντί να τερματίσει εντελώς την τεχνολογία.