ΚΟΣΜΟΣ

HRW: ΗΠΑ και Καμερούν καταπάτησαν τα δικαιώματα δεκάδων αιτούντων άσυλο

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει ότι πολλοί αιτούντες άσυλο κατήγγειλαν ότι υπέστησαν υπέρμετρη βία, παραμέληση των ιατρικών αναγκών τους και άλλες μορφές κακομεταχείρισης

No profile pic
Για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατηγορεί τόσο το Καμερούν, όσο και τις ΗΠΑ, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Συγκεκριμένα, όπως κατήγγειλε εχθές, Πέμπτη, οι αρχές του Καμερούν διέπραξαν «σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» δεκάδων πολιτών της χώρας που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ, οι οποίες επίσης «παραβίασαν» από την πλευρά τους, τα δικαιώματα προσφύγων, επαναπροωθώντας τους στη χώρα τους.

Σχεδόν όλα τα θύματα ανήκουν στην αγγλόφωνη μειονότητα του δυτικού Καμερούν, όπου μαίνεται αιματηρή σύρραξη εδώ και πέντε χρόνια ανάμεσα σε αυτονομιστικές ένοπλες οργανώσεις και τις δυνάμεις ασφαλείας. Ο ΟΗΕ και διεθνείς ΜΚΟ έχουν κατηγορήσει επανειλημμένα και τα δύο αντίπαλα μέρη για εγκλήματα και φρικαλεότητες με θύματα άμαχους.

«Περίπου 80 ως 90 Καμερουνέζοι που απελάθηκαν από τις ΗΠΑ με δύο πτήσεις τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2020, και άλλοι που απελάθηκαν το 2021 και το 2019» μετατράπηκαν με την επιστροφή τους στην πατρίδα τους σε θύματα «συλλήψεων και αυθαίρετων φυλακίσεων· εξαναγκαστικών εξαφανίσεων· βασανιστηρίων, βιασμών και άλλων μορφών βίας· εκβιασμών· άδικων ποινικών διώξεων», απαριθμεί η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε έκθεσή της που έχει έκταση 174 σελίδων.

«Πολλοί δήλωσαν επίσης ότι υπέστησαν υπέρμετρη βία, παραμέληση των ιατρικών αναγκών τους και άλλες μορφές κακομεταχείρισης κατά τη διάρκεια της κράτησής τους από την υπηρεσία μετανάστευσης και τελωνείων (Immigration and Customs Enforcement, ICE) στις ΗΠΑ», τονίζει η HRW.

«Επαναπροωθώντας Καμερουνέζους αντιμέτωπους με διωγμούς, βασανιστήρια και άλλες σοβαρές παραβιάσεις, οι ΗΠΑ καταπάτησαν την αρχή της μη επαναπροώθησης, ακρογωνιαίο λίθο του διεθνούς δικαίου για τους πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα», στηλιτεύει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι απελάσεις του 2019 και του 2020 έγιναν επί των ημερών της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, την οποία χαρακτήριζαν «οι σκληρές πολιτικές όσον αφορά τη μετανάστευση» και ο περιορισμός «της πρόσβασης στο άσυλο», όμως και η κυβέρνηση Μπάιντεν, μολονότι «έλαβε τη θετική απόφαση να ακυρώσει πτήση απέλασης τον Φεβρουάριο του 2021», κατόπιν «απέλασε πολλούς Καμερουνέζους τον Οκτώβριο του 2021 (...) παρά τις συνθήκες που καθιστούσαν επικίνδυνη την επιστροφή τους» στη χώρα τους, διευκρινίζει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όταν επικοινώνησε μαζί της το Γαλλικό Πρακτορείο, η κυβέρνηση του Καμερούν δεν θέλησε να σχολιάσει για την ώρα. Στην Ουάσινγκτον, εκπρόσωπος της ICE διαβεβαίωσε ότι η υπηρεσία «μπορεί να καταφεύγει στο μέσο της κράτησης» μεταναστών και προσφύγων, αλλά το κάνει «μόνο με ασφαλή τρόπο»

Η μη κυβερνητική οργάνωση σημειώνει ότι πήρε συνεντεύξεις από «41 Καμερουνέζους που απελάθηκαν» και άλλους 54 ανθρώπους και στις δύο χώρες, ενώ εξέτασε βίντεο, φωτογραφίες και ιατρικές εκθέσεις που καταγράφουν τη βίαιη μεταχείριση των απελαθέντων.

Η Ουάσινγκτον και η Γιαουντέ οφείλουν να επανορθώσουν και «οι αμερικανικές αρχές οφείλουν να προσφέρουν στους Καμερουνέζους που απελάθηκαν άδικα τη δυνατότητα να επιστρέψουν και να υποβάλουν νέα αίτηση για τη χορήγηση ασύλου», κρίνει η HRW.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, μετά τη βίαιη καταστολή ειρηνικών διαδηλωτών που κατήγγειλαν πως η Γιαουντέ περιθωριοποιεί και εξοστρακίζει τους αγγλόφωνους, η σύρραξη στο δυτικό τμήμα του Καμερούν έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 6.000 ανθρώπους και έχει αναγκάσει περίπου ένα εκατομμύριο άλλους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τη ΜΚΟ International Crisis Group (ICG).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση