ΚΟΣΜΟΣ
Γιατί καθυστερεί το διάγγελμα Πούτιν
Το ρωσικό δίκτυο ενημέρωσης RT διέγραψε ανάρτηση που ανέφερε ότι η ομιλία θα ξεκινούσε στις 8 μ.μ. ώρα Μόσχας
Στραμμένα στη Μόσχα είναι τα βλέμματα όλου του πλανήτη ενόψει του πραναγγελθέντος διαγγέλματος του Βλαντίμιρ Πούτιν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ρώσος πρόεδρος αναμένεται να ανακοινώσει την απόφαση της ρωσικής δημοκρατίας να κάνει αποδεκτό το όποιο αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων σε Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, προχωρώντας στην προσάρτηση των περιοχών, όπως ακριβώς συνέβη και με την Κριμαία.
Τα δημοψηφίσματα θα διεξαχθούν μεταξύ 23 και 27 Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι υποστηριζόμενοι από τη Μόσχα αυτονομιστές, και η διεξαγωγή τους έχει, ήδη, προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις από ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Ουκρανία.
Σημειώνεται ότι οι ανακοινώσεις για τα δημοψηφίσματα έρχονται σε μια περίοδο κατά την οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η ουκρανική αντεπίθεση, στο πλαίσιο της οποίας οι ουκρανικές δυνάμεις ανακαταλαμβάνουν εδάφη εντός των περιοχών του Ντονμπάς.
Γιατί καθυστερεί ο Πούτιν
Ενώ ο ρώσος πρόεδρος -όπως έσπευσαν να ανακοινώσουν κρατικά μέσα ενημέρωσης- επρόκειτο να απευθύνει διάγγελμα στις 8 μ.μ. (τοπική ώρα, άρα και ώρα Ελλάδος), την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν περάσει 90 λεπτά χωρίς να υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση από το Κρεμλίνο.
Το ρωσικό δίκτυο ενημέρωσης RT διέγραψε ανάρτηση που ανέφερε ότι η ομιλία θα ξεκινούσε στις 8 μ.μ. ώρα Μόσχας, μια κίνηση που πυροδότησε αμέσως διάφορα σενάρια.
Επίσης, η καθυστέρηση προκάλεσε εικασίες σχετικά με τα πιθανά κίνητρα του ρώσου προέδρου με φόντο τη… γενική συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.
«Ο Πούτιν ανακοινώνει μια ομιλία προς το έθνος και δεν την εκφωνεί. Ενώ όλοι περιμένουν, τα μάτια του κόσμου είναι στραμμένα στη Μόσχα και κανείς δεν ενδιαφέρεται για τις ομιλίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου δεν του επετράπη να πάει. Τρολάρισμα στο υψηλότερο επίπεδο» αναφέρει σε ανάρτησή του ο δημοσιογράφος διεθνών Μέσων, Dominic Johnson.
ΝΑΤΟ: «Νέα κλιμάκωση του πολέμου»
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατήγγειλε τα «υποτιθέμενα δημοψηφίσματα» που σκοπεύουν να διοργανώσουν οι διορισμένες από τη Μόσχα αρχές στα κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας, χαρακτηρίζοντάς τα «νέα κλιμάκωση του πολέμου του Πούτιν».
«Αυτές οι απομιμήσεις δημοψηφισμάτων δεν έχουν καμία νομιμότητα και δεν αλλάζουν τη φύση του επιθετικού πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», έγραψε στο Twitter ο Στόλτενμπεργκ.
«Οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τις αξιώσεις της Ρωσίας»
Στο ίδιο μήκος κύματος, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέρριψαν το σχέδιο για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη και δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τις ρωσικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν.
Ο Σάλιβαν σημείωσε ότι η Μόσχα ίσως θέλει να στρατολογήσει ανθρώπους από αυτές τις περιοχές επειδή έχει υποστεί μεγάλες απώλειες στα πολεμικά μέτωπα. Χαρακτήρισε τα δημοψηφίσματα προσβολή στις αρχές της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας και πρόσθεσε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, στην ομιλία του αύριο στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα ασκήσει δριμεία κριτική στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
«Αν πραγματικά συμβεί αυτό (σ.σ. τα δημοψηφίσματα), οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναγνωρίσουν ποτέ τις αξιώσεις της Ρωσίας σε οποιαδήποτε υποτιθέμενα προσαρτημένα μέρη της Ουκρανίας. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ αυτά τα εδάφη ως οτιδήποτε άλλο πέραν από μέρος της Ουκρανίας. Απορρίπτουμε απερίφραστα τις ενέργειες της Ρωσίας» τόνισε.
Ο Σάλιβαν επικαλέστηκε αναφορές από την περιοχή ως απόδειξη ότι η Ρωσία ίσως θέλει να επιστρατεύσει ανθρώπους από τα κατεχόμενα εδάφη. Υποστήριξε μάλιστα ότι η Ρωσία «ψάχνει για (στρατιωτικό) προσωπικό» για να το ρίξει στη μάχη εναντίον της Ουκρανίας.
Μακρόν: Δεν θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα
Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι τα δημοψηφίσματα που σχεδιάζονται σε κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας για την ένταξή τους στη Ρωσική Ομοσπονδία δεν θα αναγνωριστούν από τη διεθνή κοινότητα.
Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ότι οι προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στην ανατολική Ουκρανία αποτελούν μια επιπλέον πρόκληση μετά την στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα.
«Αν η ιδέα του δημοψηφίσματος για το Ντονμπάς δεν ήταν τόσο τραγική, θα ήταν αστεία» δήλωσε σε δημοσιογράφους.
Ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ότι τα «χαλκευμένα» δημοψηφίσματα που σκοπεύει να διοργανώσει η Μόσχα σε ουκρανικές επαρχίες για την προσάρτησή τους στη Ρωσία είναι «απαράδεκτα».