Είναι εφικτό να επενδυθούν δισεκατομμύρια για την προστασία του κλίματος και την ψηφιοποίηση χωρίς να παραβιάζεται το φρένο του χρέους πιστεύει ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), Μάρτσελ Φράτσερ.
«Τάσσομαι υπέρ της δημιουργίας εφάπαξ αποθεματικού ύψους 500 δισεκατομμυρίων ευρώ για μελλοντικές επενδύσεις. Από αυτό θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η προστασία του κλίματος και η ψηφιοποίηση τα επόμενα δέκα χρόνια. Αυτό το αποθεματικό θα μπορούσε να επενδυθεί το επόμενο έτος ούτως ή άλλως εάν εξακολουθήσει να ισχύει η αναστολή του φρένου του χρέους.
Για τον κανονικό προϋπολογισμό, το φρένο χρέους θα πρέπει να ισχύσει ξανά από το 2023 ή το 2024. Υπάρχει ένα μοναδικό χρονικό περιθώριο δράσης σε αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο: το κράτος μπορεί τώρα να δανειστεί με μηδενικό επιτόκιο και να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες επενδύσεις», δήλωσε στο «Δίκτυο Συντακτών της Γερμανίας».
Αναφερόμενος στις διερευνητικές συνομιλίες των κομμάτων για τον σχηματισμό κυβέρνησης, ο Φράτσερ είπε: «Οι Πράσινοι και το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) έχουν πιο πολλά κοινά σημεία από ό, τι με τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU) ή το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD). Ωστόσο, το FDP και οι Πράσινοι διαφέρουν στη φιλοσοφία επίλυσης προβλημάτων. Το FDP θέλει να αφήσει την αγορά να κάνει τα πάντα, οι Πράσινοι βασίζονται σε ένα ισχυρό κράτος το οποίο να θέτει αυστηρούς όρους πλαισίου και να επενδύει. Δεν πρόκειται όμως για αντιφάσεις, ακόμα κι αν φαίνεται έτσι με την πρώτη ματιά. Πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Και τα δύο μπορούν να συμπεριληφθούν στο κυβερνητικό πρόγραμμα με μια έξυπνη ισορροπία», τόνισε.
«Δύσκολες όμως αναμένω τις διαπραγματεύσεις τους με το SPD ή τους Χριστιανοδημοκράτες/Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), για παράδειγμα στο ζήτημα της προώθησης της σταδιακής κατάργησης του άνθρακα το 2030. Εδώ βλέπω τη σύγκρουση με τα δύο αυτά κόμματα, τα οποία θέλουν να προστατεύσουν την εκλογική τους πελατεία. Αυτό ισχύει και για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις των κοινωνικών συστημάτων», κατέληξε.