ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ένας νεκρός άστεγος κάθε 24 ώρες

Ένας στους πέντε θανάτους οφείλεται σε βίαια αίτια

Γαλλία: Ένας νεκρός άστεγος κάθε 24 ώρες

Ενώ η Γαλλία περιμένει να φιλοξενήσει του Ολυμπιακούς Αγώνες το 2024, τουλάχιστον ένας Γάλλος, δίχως στέγη, χάνει τη ζωή του κάθε μέρα, με τον συνολικό αριθμό των νεκρών από τις αρχές του χρόνου, μέχρι τις 14 Απριλίου, να ανέρχεται το λιγότερο στους 117.

Σύμφωνα με την γαλλική οργάνωση Collectif Morts de la Rue που παρατηρεί και συγκεντρώνει νεκρούς άστεγους πολλά από αυτά τα άτομα δεν έχουν καν θαφτεί ακόμα.

Είναι συγκλονιστικό ότι ενώ στη Γαλλία οι 500 μεγαλύτερες περιουσίες εκτοξεύτηκαν μέσα σε 10 χρόνια από 200 δισ. σε 1.000 δισ. ευρώ, σε αυτό το χρονικό διάστημα ο αριθμός των Γάλλων που πεθαίνουν στους δρόμους είναι χιλιάδες.

Ενδεικτικά, μόνο το 2016 ο πραγματικός αριθμός θανάτων αστέγων για το 2016 θα μπορούσε να είναι 2.838, σύμφωνα με την Collectif Morts de la Rue. Το 2014 πέθαναν πάνω από 480 άνθρωποι στους δρόμους ενώ το 2019 καταγράφηκαν 659 θάνατοι ατόμων που έζησαν μια περίοδο χωρίς στέγαση με μέσο όρο ηλικίας τα 50 έτη. Σε σχεδόν μία στις πέντε περιπτώσεις, ο θάνατός τους είναι αποτέλεσμα βίαιων αιτιών (επίθεση, αυτοκτονία, πνιγμός, ατύχημα).

Είναι εκπληκτικός ο αριθμός

Για το 2023, μεταξύ αυτών των πρώτων θανάτων, υπάρχει για παράδειγμα ενός 33χρονου άνδρα που έπασχε από πνευμονία, καθώς και ενός 15χρονου που εξαφανίστηκε τον Ιανουάριο.

Μιλώντας στον γαλλικό ιστότοπο Basta, η Guillemette Soucachet, συντονίστρια του προγράμματος «Όχι υγεία χωρίς στέγη» των Γιατρών του Κόσμου που συνεργάζονται με την Collectif Morts de la Rue αναφέρει: «Είμαι με τους Γιατρούς του Κόσμου για τρία χρόνια και από τον Ιανουάριο, είναι εκπληκτικός ο αριθμός των ανθρώπων των οποίων μαθαίνουμε τον θάνατο».

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτός ο αριθμός δεν αντιπροσωπεύει όλους τους θανάτους. «Αντιμετωπίζουμε ένα μεγάλο εμπόδιο για να μετρήσουμε τους νεκρούς», εξηγεί η Adèle Lenormand από την Collectif Morts de la Rue. «Ορισμένοι θάνατοι αστέγων ή πρώην αστέγων παραμένουν εκτός «ραντάρ», ειδικά όταν δεν παρακολουθούνταν κατά τη διάρκεια της ζωής τους από ενώσεις».


Πηγή: in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση