ΚΟΣΜΟΣ
Γαλλία – Βουλευτικές εκλογές: Θρίλερ δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις για τον β’ γύρο
«Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια μικρή διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων παρατάξεων»
Λίγες ώρες προτού να πάνε οι Γάλλοι ψηφοφόροι στις κάλπες για τον αμφίρροπο β’ γύρο των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον Εμμανουέλ Μακρόν να παίρνει την πολυπόθητη πρωτιά και τις πολύτιμες έδρες καθώς έχει συμμαχήσει με το κόμμα του Σαρκοζί.Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας της ΕΡΤ, Θωμαΐδας Παπαϊώαννου «οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια μικρή διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων παρατάξεων», με τη συμμαχία της Αριστεράς του Ζαν Λικ Μελανσόν λαμβάνει 34% των ψήφων και τη παράταξη του Εμμανουέλ Μακρόν 33% των ψήφων.
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η Μαρίν Λεπέν φαίνεται πώς θα καταλάβει την τρίτη θέση με ποσοστό 26%, εξασφαλίζοντας και την σχετική χρηματοδότηση, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι του Σαρκοζί αναμένεται να μείνουν στην τέταρτη θέση με ποσοστό 7%.
Τεράστια η αποχή – Αναμένεται να αγγίξει το 44%
Ζητούμενο για τους πολιτικούς αναλυτές είναι το ποσοστό της αποχής που αναμένεται να είναι πάλι πολύ μεγάλο, με τους ψηφοφόρους να δείχνουν με την στάση τους ότι γυρίζουν την πλάτη στα κόμματα και τους εκπροσώπους τους.
Η διαφορά μεταξύ του Μακρόν και του Μελανσόν είναι πολύ οριακή με τους επιτελείς των κομμάτων να ελπίζουν ότι ο καύσωνας που πλήττει τη χώρα δεν θα κρατήσει μακριά από τα εκλογικά τμήματα τους ψηφοφόρους.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, η αποχή στον β’ γύρο των βουλευτικών εκλογών στις οποίες καλούνται να ψηφίσουν 49 εκατομμύρια Γάλλοι ψηφοφόροι, αναμένεται να φτάσει σε ποσοστό ρεκόρ.
Ξεκίνησε η ψηφοφορία στα υπερπόντια εδάφη
Οι Γάλλοι εκλογείς των υπερπόντιων περιοχών και του εξωτερικού ξεκίνησαν σήμερα Σάββατο (18/6) να ψηφίζουν για τον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών το αποτέλεσμα των οποίων θα προσδιορίσει το περιθώριο των ελιγμών, κυρίως όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Δύο μήνες μετά την επανεκλογή του απέναντι στην ακροδεξιά, ο Μακρόν, ένας φιλελεύθερος κεντρώος ηγέτης, ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει εκ νέου απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, την κάτω βουλή του κοινοβουλίου, που αποτελείται από 577 βουλευτές.
Ο αγώνας προμηνύεται πιο δύσκολος σε σχέση με πριν από πέντε χρόνια μετά την επιτυχία που κατέγραψαν στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών την περασμένη Κυριακή η συμμαχία κομμάτων της αριστεράς υπό την επωνυμία Nupes και η ακροδεξιά.
Κατ΄αρχάς στο Σεν Πιερ-ε-Μικελόν, ένα αρχιπέλαγος ανοικτά του Καναδά στις 08:00 τοπική ώρα (12:00 ώρα Παρισιού) και στη συνέχεια στη Γουιάνα, στη Νότια και Βόρεια Αμερική, και στα γαλλικά νησιά της Καραϊβικής, Μαρτινίκα, Γουαδελούπη, Σεν Μαρτέν και Σεν Μπαρτελεμί.
Στον Ειρηνικό, η Πολυνησία θα αρχίσει να ψηφίζει όταν θα είναι 22:00 στο Παρίσι, όπως και τα νησιά Γουόλις και Φουτούνα και στη συνέχεια η Νέα Καληδονία.
Στο Ινδικό ωκεανό, οι εκλογείς θα ψηφίσουν αύριο. Έτσι στις 06:00, ώρα Παρισιού, θα ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα στη Ρεϊνιόν, θα ακολουθήσουν στις 07:00 εκείνα της Μαγιότ.
Ο δεύτερος γύρος ξεκινά στο τέλος μιας εβδομάδας που σημαδεύτηκε από δηλητηριώδεις ανταλλαγές ανάμεσα στους δύο συνασπισμούς που προπορεύθηκαν στήθος με στήθος στον πρώτο γύρο: τον συνασπισμό «Μαζί» που αρθρώνεται γύρω από το προεδρικό κόμμα και τη συμμαχία της Αριστεράς Nupes, που συνενώνει κομμουνιστές, οικολόγους, σοσιαλιστές και τη ριζοσπαστική αριστερά.
Στις αρχές της εβδομάδας, ο Εμμανουέλ Μακρόν δραματοποίησε το διακύβευμα, ακριβώς πριν αναχωρήσει για μια περιοδεία στην ανατολική Ευρώπη και μια επίσκεψη στην Ουκρανία, προειδοποιώντας εναντίον των «άκρων» που θα σπείρουν την «αταξία» στη Γαλλία.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης τις ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν , που ελπίζει πως θα εξασφαλίσει την πλειοψηφία και θα επιβάλει μια συγκατοίκηση στον αρχηγό του κράτους, επέσεισε την απειλή μιας «αναστάτωσης» αν οι Γάλλοι δεν σπεύσουν στις κάλπες αυτό το Σαββατοκύριακο.
Η ακροδεξιά, που συναρθρώνεται γύρω από τη Μαρίν Λεπέν και το κόμμα της Εθνικός Συναγερμός (RN) μπορεί από την πλευρά της να φθάσει το όριο των 15 βουλευτών και να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα στην Εθνοσυνέλευση, κάτι που θα σημαίνει περισσότερα μέσα και χρόνο ομιλίας στο ημικύκλιο.
Εν μέσω καύσωνα, η αποχή μπορεί για άλλη μια φορά να είναι μαζική. Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, ένας στους δύο Γάλλους δεν πήγε στις κάλπες, ένα ρεκόρ.