ΚΟΣΜΟΣ
Φοιτητές και μαθητές διαδηλώνουν στις ΗΠΑ κατά των όπλων
Αίτημά τους να μπει ένα τέλος στις φονικές επιθέσεις σε σχολεία
SHARE:
Μαθητές και φοιτητές, που ζητούν αλλαγές στην αμερικανική νομοθεσία περί οπλοκατοχής ώστε να μπει ένα τέλος στις φονικές επιθέσεις ενόπλων σε σχολεία, πραγματοποιούν σήμερα στην Ουάσινγκτον πορεία που αναμένεται ότι θα είναι η μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει γίνει ποτέ για το ζήτημα αυτό, μια ιστορική διαμαρτυρία εναντίον των πυροβόλων όπλων.
Η Πορεία για τις Ζωές Μας θα αρχίσει το πρωί (τοπική ώρα) στην Πενσιλβάνια Άβενιου ανάμεσα στον Λευκό Οίκο και το Καπιτώλιο και θα κορυφωθεί με μια εκδήλωση που είναι προγραμματισμένο να αρχίσει το μεσημέρι (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας). Οι οργανωτές λένε ότι αναμένεται να συμμετάσχουν έως και 500.000 άνθρωποι.
Η πορεία, η οποία περιλαμβάνει ομιλίες και παραστάσεις από τα αστέρια της ποπ Μάιλι Σάιρους, Άριάνα Γκράντε, Τζένιφερ Χάντσον, Τζάστιν Τίμπερλεϊκ και Ντέιμ Λοβάτο, πραγματοποιείται πεντέμισι εβδομάδες μετά το φονικό στο Λύκειο Marjory Stoneham Douglas στο Πάρκλαντ της Φλόριντα που στοίχισε τη ζωή σε 14 μαθητές και τρεις καθηγητές.
Μια ομάδα μαθητών από το Λύκειο της Φλόριντα οργάνωσε την πορεία με την υποστήριξη άλλων μαθητών απ' όλη τη χώρα, διασημοτήτων, εκκλησιών και οργανώσεων που υποστηρίζουν αλλαγές στη νομοθεσία περί οπλοκατοχής.
Στα αιτήματα των μαθητών περιλαμβάνεται η απαγόρευση ημιαυτόματων όπλων όπως το AR-15 που χρησιμοποιήθηκε από τον δράστη του μακελειού στο σχολείο τους.
Θέλουν επίσης να απαγορευθούν εξαρτήματα που μετατρέπουν τα ημιαυτόματα όπλα σε αυτόματα. Ένα τέτοιο εξάρτημα είχε χρησιμοποιήσει ο ένοπλος που σκότωσε περισσότερους από 50 ανθρώπους την 1η Οκτωβρίου σε συναυλία στο Λας Βέγκας.
Η κυβέρνηση Τραμπ έκανε χθες ένα βήμα για να ικανοποιήσει αυτό το αίτημα, όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς πρότεινε έναν κανονισμό που ουσιαστικά απαγορεύει αυτά τα εξαρτήματα.
Οι μαθητές ζητούν ακόμη από την κυβέρνηση να αυξήσει στα 21 την ηλικία από την οποία μπορεί κανείς να αγοράζει νομίμως πυροβόλα όπλα, να δημιουργήσει μια τράπεζα δεδομένων για τις πωλήσεις όπλων, να απαιτεί ελέγχους του παρελθόντος όλων όσοι αγοράζουν όπλα και να αλλάξουν οι νόμοι περί ιδιωτικότητας ώστε να επιτρέπεται σε αυτούς που παρέχουν φροντίδες ψυχικής υγείας να γνωστοποιούν στην αστυνομία τις ανησυχίες τους για κάποιον ασθενή.
Οι μαθητές που οργανώνουν την πορεία λένε ότι η ζωή τους έχει αλλάξει για πάντα μετά την τραγωδία στο σχολείο τους.
Επικαλούμενοι τον αριθμό των επιθέσεων με πυροβόλα όλα που έχουν γίνει σε αμερικανικά σχολεία τα τελευταία χρόνια, οι μαθητές λένε πως οργάνωσαν την πορεία για τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν και με την ελπίδα ότι καμιά άλλη κοινότητα δεν θα χρειαστεί να υποστεί κάτι τέτοιο.
Ήδη έχουν επιτύχει αλλαγές στη νομοθεσία της Φλόριντα και τώρα ελπίζουν ότι τα μέλη του Κογκρέσου θα ακούσουν τα αιτήματά τους για αλλαγές στην ομοσπονδιακή νομοθεσία.
Εδώ και πέντε εβδομάδες οι μαθητές είναι πανταχού παρόντες στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης. Πέντε εξ αυτών βρίσκονται μάλιστα αυτή την εβδομάδα στο εξώφυλλο του περιοδικού Time. Ο δυναμισμός τους κέρδισε με το μέρος τους πολυάριθμες διασημότητες.
Ο Τζορτζ Κλούνεϊ, η Όπρα Γουίνφρι και ο Στίβεν Σπίλμπεργκ προσέφεραν από 500.000 δολάρια καθένας για να στηρίξουν την «Πορεία για τις Ζωές μας».
Ο ηθοποιός Μπιλ Μάρεϊ συνέκρινε την κινητοποίηση με εκείνη της δεκαετίας του 1960 κατά του πολέμου του Βιετνάμ.
Πριν από την πορεία, οι μαθητές έστειλαν μια σειρά προκλητικών μηνυμάτων, αρκετά από τα οποία στρέφονται κατά της Εθνικής Ένωσης Οπλοκατοχής (NRA) για τα χρήματα που ξοδεύει για δωρεές σε προεκλογικές εκστρατείες αμερικανών κοινοβουλευτικών και για να στηρίξει με κάθε τρόπο το συνταγματικό δικαίωμα των Αμερικανών να φέρουν όπλα.
«Βλέπουμε αυτούς τους κοινοβουλευτικούς να εκπροσωπούν την NRA και όχι τους εκλογείς τους», έγραψαν οι μαθητές στο Twitter. «Βλέπουμε τους 'ηγέτες' μας να λένε δικαιολογίες και να αρνούνται να δράσουν. Το Σάββατο, θα δουν εμάς».