ΚΟΣΜΟΣ

Έξι στους δέκα Γάλλους λένε «όχι» στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού

Σε νέα δημοσκόπηση στην Γαλλία, οι πολίτες φαίνεται να εγκρίνουν τις διαδηλώσεις που γίνονται για την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Έξι στους δέκα Γάλλους λένε «όχι» στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού

Ανεβαίνουν οι τόνοι στην Γαλλία, καθώς οι πολίτες είναι αντίθετοι στις μεταρρυθμίσεις που περιέχει το νέο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που έχει καταθέσει η Κυβέρνηση. Το προτεινόμενο νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση του νομίμου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη και την επιτάχυνση της επιμήκυνσης της καταβολής εισφορών για πλήρη συνταξιοδότηση.

Συνολικά 2 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν σε πρώτη ημέρα κινητοποιήσεων και απεργιών στις 19 Ιανουαρίου για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην μεταρρύθμιση. Τα συνδικάτα, τα οποία σπάνια παρουσιάζουν τέτοια ενότητα, ελπίζουν και αύριο (31/01) η συμμετοχή να κυμανθεί τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα για να ενισχυθεί το κίνημα διαμαρτυριών, ενώ την ελπίδα τους στηρίζουν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν αυξανόμενη απόρριψη του νομοσχεδίου από την κοινή γνώμη.

«Δεν είναι διαπραγματεύσιμη η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης»

Η κυβέρνηση παραμένει προς το παρόν σταθερή στη θέση της. Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν διαβεβαίωνε το σαββατοκύριακο ότι η αύξηση αυτή της ηλικίας συνταξιοδότησης δεν είναι «πλέον διαπραγματεύσιμη», ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν κατηγορούσε μεγάλο μέρος της αριστερής αντιπολίτευσης ότι θέλει «να καταστρέψει τη χώρα».

Σήμερα, οι βουλευτές θα αρχίσουν σε επίπεδο κοινοβουλευτικής επιτροπής την εξέταση του νομοσχεδίου, το οποίο θα υποβληθεί στην Εθνοσυνέλευση από τις 6 Φεβρουαρίου. Στην ακροδεξιά, η αρχηγός του κόμματος Εθνικός Συναγερμός Μαρίν Λεπέν προειδοποίησε την πρωθυπουργό, η οποία, σύμφωνα με την Λεπέν, «δεν θα πάει πολύ μακριά». «Επειδή, όπως ξεκίνησε, δεν είναι καθόλου πιθανό η μεταρρύθμισή της του συνταξιοδοτικού να ψηφιστεί», όπως έκρινε.

Κι άλλα κόμματα, της δεξιάς όπως και της αριστεράς, επέκριναν επίσης τη θέση της κυβέρνησης. Ο Μακρόν, το κόμμα του οποίου «Αναγέννηση» δεν διαθέτει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, ελπίζει στην υποστήριξη της δεξιάς για να υιοθετηθεί το νομοσχέδιό του μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

 

Τι αναφέρει νέα δημοσκόπηση

Tο 61% των Γάλλων φέρεται να εγκρίνει την κινητοποίηση ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, σύμφωνα με δημοσκόπηση της OpinionWay που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Les Echos» και του Radio Classique.

Όπως σημειώνεται, το γεγονός ότι από το 58% που ήταν στην αρχή του μήνα έφτασε στις 12 Ιανουαρίου στο 66% και σήμερα στο 61%, δείχνει ότι, «πίσω από την επιτυχημένη κινητοποίηση της 19ης Ιανουαρίου υπήρχε μια πολύ ισχυρή συναίνεση της κοινής γνώμης». Κατά την άποψή του αντιπροέδρου της εταιρίας δημοσκόπησης Μπρούνο Ζαμπάρ «μια από τις προκλήσεις της ερχόμενης Τρίτης και στη συνέχεια τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες θα είναι αυτή της δυναμικής: εάν δηλαδή το κίνημα εξακολουθεί να είναι τόσο ισχυρό ή ακόμα και ανοδικό».

Σύμφωνα επίσης με τον Ζαμπάρ , η «ήρεμη φύση» της κινητοποίησης εξηγεί το υψηλό ποσοστό των Γάλλων – 63% – που κρίνει τον Μακρόν και την κυβέρνησή του υπεύθυνους για την τρέχουσα σύγκρουση. Επίσης, συνεχίζει, παρά τις δηλώσεις της κυβέρνησης για μια μεταρρύθμιση που θα έδινε ιδιαίτερη σημασία στις γυναίκες, όλο και περισσότερες από αυτές στηρίζουν το κίνημα της κινητοποίησης, με αποτέλεσμα, από 62% στις 12 Ιανουαρίου, το ποσοστό τους να είναι σήμερα στο 69%. 

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση