ΚΟΣΜΟΣ
Εξαντλούνται τα αποθέματα νερού στο Τσέρνιχιβ- Δίνουν 10 λίτρα ανά άτομο
Επιβλήθηκαν περιορισμοί στη χρήση του νερού
SHARE:
Η Ουκρανία κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις ότι κρατούν ομήρους τους κατοίκους του Τσέρνιχιβ, όπου εξαντλούνται τα αποθέματα νερού για τους αμάχους και οι τοπικές αρχές επέβαλαν περιορισμούς στη χρήση του.
Περίπου 150.000 άνθρωποι είναι εγκλωβισμένοι στην πόλη στη βόρεια Ουκρανία- η οποία βρίσκεται υπό πολιορκία- και υπάρχει ελάχιστη ελπίδα για βοήθεια, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις απόκοψαν το Τσέρνιχιβ από το Κίεβο, βομβαρδίζοντας γέφυρες.
Η πόλη είναι επίκεντρο σφοδρών μαχών και ήδη είναι εδώ και μέρες χωρίς ρεύμα. Τώρα, τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι εξαντλούνται τα αποθέματα πόσιμου νερού.
«Ο αριθμός των δεξαμενών πόσιμου νερού είναι περιορισμένος», προειδοποίησαν τους κατοίκους αξιωματούχοι του Τσέρνιχιβ. «Εξαιτίας αυτού, προκειμένου να προστατευθεί ο πληθυσμός της πόλης, από την Πέμπτη επιβάλλονται περιορισμοί στη διανομή πόσιμου νερού. Θα διατίθενται 10 λίτρα ανά άτομο», ανέφεραν ακόμη.
Η Λουντμίλα Ντενίσοβα, αρμόδια για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο ουκρανικό κοινοβούλιο, κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι κρατούν ομήρους τους πολίτες, καθώς το Κρεμλίνο επιδιώκει να προωθήσει τις «μαξιμαλιστικές» απαιτήσεις του στις διαπραγματεύσεις.
«Σήμερα το Τσέρνιχιβ παραμένει εντελώς αποκομμένο από την πρωτεύουσα. Οι κατακτητές βομβάρδισαν γέφυρα μέσω της οποίας μεταφέραμε ανθρωπιστική βοήθεια στην πόλη και απομακρύναμε αμάχους», δήλωσε η Ντενίσοβα.
«Η πόλη έχει μείνει χωρίς ηλεκτρικό, νερό, θέρμανση και με σχεδόν καθόλου φυσικό αέριο, οι υποδομές έχουν καταστραφεί. Σύμφωνα με ντόπιους, οι κατακτητές συντάσσουν λίστες με πολίτες για μεταφορά στο Λγκοβ (στη Ρωσία). Οι ρατσιστές, αποκόβοντας το Τσέρνιχιβ από την πρωτεύουσα, μετέτρεψαν τους κατοίκους του σε ομήρους», τόνισε σε χθεσινές δηλώσεις της.
Ο δήμαρχος του Τσέρνιχιβ, Βλάντισλαβ Ατροσένκο, κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι εξαπολύουν πυρά κατά του νοσοκομείου της πόλης. «Είναι και το νοσοκομείο στρατιωτική υποδομή; Είναι σημαντικό να γίνουν κατανοητές οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί η Ρωσία στις εχθροπραξίες στο Τσέρνιχιβ. Η τακτική τους είναι να καταστρέψουν εσκεμμένα μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές», υπογράμμισε.
Στην πόλη γίνονται περίπου 40 κηδείες την ημέρα, λόγω των αδιάκριτων βομβαρδισμών της Ρωσίας, τόνισε, παρότι οι μισοί κάτοικοι έχουν διαφύγει. «Έχουμε δύο νοσοκομεία με περίπου 200 τραυματίες στο κάθε ένα. Θάβουμε περίπου 40 ανθρώπους κάθε ημέρα. Πριν από τον πόλεμο, κατά μέσο όρο θάβαμε οχτώ ανθρώπους κάθε ημέρα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μου σχεδόν το 50% των κατοίκων έχουν εγκαταλείψει την πόλη», δήλωσε ακόμη ο δήμαρχος του Τσέρνιχιβ.
Πρόσφυγες που φτάνουν στην Πολωνία, διαφεύγοντας από τον πόλεμο στην Ουκρανία, επίσης μιλούν για τις καταστροφές στο Τσέρνιχιβ. «Δύο σχολεία στο κέντρο ανατινάχθηκαν. Υπήρχαν μικρά παιδιά εκεί», δήλωσε η Κατερίνα Μίτκεβιτς.
«Έπρεπε να φύγω γιατί τα πάντα έχουν καταστραφεί. Δεν υπάρχει φυσικό αέριο, ηλεκτρικό, νερό στην πόλη. Τα παιδιά μας πεθαίνουν. Ο γιος μου έπρεπε να μείνει, μπορούσα να πάρω μόνο την κόρη μου μαζί μου. Τώρα, δεν έχουμε πουθενά να πάμε, όλη η γειτονιά μας καταστράφηκε. Τα πάντα έχουν καταστραφεί», συμπλήρωσε.
Στο Τσέρνιχιβ δεν υπάρχει ούτε ψωμί, δήλωσε άλλος πρόσφυγας, ο Βολοντίμιρ Γεντόροβιτς. «Έφερναν ψωμί κάθε τρεις ημέρες. Μια ημέρα ήμουν στην ουρά, αλλά αποφάσισα να πάω να πιω λίγο τσάι. Μόλις απομακρύνθηκα έπεσε βόμβα. Προφανώς ήταν ελικόπτερο, δεν ακούσαμε καν το σφύριγμα (της βόμβας που έπεφτε). Δεκαέξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και 47 τους μετέφερε ασθενοφόρο, κάποιους χωρίς χέρια και πόδια. Ήταν φριχτό. Υπήρχαν 100 άνθρωποι σε εκείνη την ουρά», περιέγραψε ο 77χρονος.