Ενότητα και τον άνθρωπο στο επίκεντρο, ζητά η αρχηγός των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών

Στην 130η επέτειο από την ίδρυση τους

Την προσήλωση στο "σημαντικότερο των πάντων, που είναι ο άνθρωπος", ζήτησε η νέα αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αυστριακής αντιπολίτευσης, των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι έως τον Δεκέμβριο 2017 ηγούνταν των αυστριακών κυβερνήσεων τα προηγούμενα δέκα χρόνια, η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, μιλώντας στην εκδήλωση για την 130η επέτειο από την ίδρυση του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αυστρίας, στη θεωρούμενη ως "Βηθλεέμ της Σοσιαλδημοκρατίας" κωμόπολη Χάινφελντ.

Σχολιάζοντας τις διαφορετικές εσωκομματικές τοποθετήσεις ως προς την φορολόγηση της περιουσίας, η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, η οποία τον περασμένο Νοέμβριο είχε εκλεγεί στο συνέδριο του κόμματος η πρώτη γυναίκα αρχηγός στην 130χρονη ιστορία του, τόνισε πως ένας εθνικός μόνον φόρος περιουσίας δεν μπορεί να είναι η απάντηση των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών.

Όπως επισήμανε η ίδια, δεκατρείς δεκαετίες από το Χάινφελντ, η απάντηση για το μέλλον και για περισσότερη δικαιοσύνη πρέπει να είναι ο ψηφιακός φόρος, ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, η φορολόγηση των ομίλων που δραστηριοποιούνται διεθνώς.

Πριν από 130 χρόνια η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης με τις εξοντωτικές πολλές ώρες ημερήσιας εργασίας σημάδευε την καθημερινότητα των ανθρώπων στην Αυστρία, σήμερα ο καπιταλισμός συμβαίνει σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ανέφερε η Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ.

Ταυτόχρονα παρατήρησε ότι μέσα σε ένα δευτερόλεπτο της ώρας πραγματοποιούνται χρηματοπιστωτικές συναλλαγές δισεκατομμυρίων ευρώ, διεθνείς όμιλοι όπως Amazon ή Google με τζίρο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν πληρώνουν καν κάποιους φόρους.

Στους πάνω από 200 προσκεκλημένους στην εκδήλωση για την 130η επέτειο από το ενωτικό ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος στο Χάινφελντ στις αρχές του 1889 υπό τον ιστορικό ιδρυτή και αρχηγό του, Βίκτωρ Αντλερ, συγκαταλέγονταν πολλά κορυφαία στελέχη των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, ανάμεσα τους ο πρώην, επί δώδεκα χρόνια, ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ.

Σε αφιερώματα-δημοσιεύματα του αυστριακού Τύπου γίνονται ευρείες αναφορές στην ιστορία και την πορεία του κόμματος τα προηγούμενα 130 χρόνια και τίθεται παράλληλα το ερώτημα για το τι έχει απομείνει από το ιδρυτικό πρόγραμμα του Χάινφελντ, από τα αιτήματα για ισότητα, οικονομική ανεξαρτησία και πολιτικά δικαιώματα, όπως είχαν τότε διατυπωθεί, αλλά και το πόσο σοσιαλιστικό είναι σήμερα το ίδιο το κόμμα.

Στο πλαίσιο αυτό γίνονται ευρείες αναφορές στην αποκαλούμενη "Εποχή Κράισκι", του ιστορικού καγκελάριου της Αυστρίας Μπρούνο Κράισκι, που θεωρείται ο πολιτικός αναμορφωτής, ο οποίος, στα δεκατρία χρόνια διακυβέρνησης του, ανέδειξε τη χώρα του σε υπόδειγμα κοινωνικού συστήματος, ανθούσας οικονομίας, δυναμικής πνευματικής και πολιτιστικής ζωής, αλλά συγχρόνως και σε τόπο διεθνούς συνάντησης και διαλόγου.

Η 47χρονη πρώην υπουργός Υγείας Παμέλα Ρέντι-Βάγκνερ, η οποία στις 25 Νοεμβρίου ήταν η πρώτη γυναίκα που αναλάμβανε την ηγεσία των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών στα 130 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος, έχει να αντιμετωπίσει πολιτικά την κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Αυστρίας είχε γνωρίσει τη μεγαλύτερη άνθηση του την εποχή που ήταν αρχηγός του ο ιστορικός καγκελάριος της Αυστρίας Μπρούνο Κράισκι, ο οποίος κυβέρνησε επί 13 χρόνια με αυτοδύναμες κυβερνήσεις διαθέτοντας στη Βουλή απόλυτη πλειοψηφία άνω του 50 % στο χρονικό διάστημα 1971-1983 και το Σοσιαλιστικό Κόμμα του - και αργότερα Σοσιαλδημοκρατικό - αριθμούσε το 1980 πάνω από 730.000 μέλη.

Οι διάδοχοί του, οι αρχηγοί του κόμματος και καγκελάριοι, Φρεντ Ζίνοβατς, Φραντς Βρανίτσκι, Βίκτορ Κλίμα, ΄Αλφρεντ Γκούζενμπαουερ, Βέρνερ Φάιμαν και Κρίστιαν Κερν, διαθέτοντας μόνον τη σχετική πλειοψηφία, είχαν ηγηθεί από το 1983 μέχρι το 1999, και - έπειτα από το διάλειμμα δεξιάς-ακροδεξιάς διακυβέρνησης της Αυστρίας μεταξύ 2000 και 2006 - από τον Ιανουάριο του 2007 έως τον Δεκέμβριο του 2017, κυβερνήσεων συνασπισμού στην Αυστρία με το Λαϊκό Κόμμα.

Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές της 15ης Οκτωβρίου 2017 οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες βρέθηκαν δεύτερο κόμμα, χάνοντας την πρώτη θέση που αποσπούσαν σε εκλογές επί σχεδόν μισό αιώνα - με εξαίρεση τις εκλογές του 2002 - με ποσοστό 26,9 %, ενώ πρώτη πολιτική δύναμη αναδείχθηκε το Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς με ποσοστό 31,5 %.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ