Εβδομηκοστή επέτειος γάμου για τη βασίλισσα Ελισάβετ και τον πρίγκιπα Φίλιππο

Τα Βρετανικά Ταχυδρομεία εξέδωσαν σειρά έξι ασπρόμαυρων γραμματοσήμων που δείχνουν το ζευγάρι στη γαμήλια τελετή και στον μήνα του μέλιτος.

Την εβδομηκοστή επέτειο του γάμου τους γιορτάζουν τη Δευτέρα η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος, οι οποίοι είχαν παντρευτεί δύο χρόνια μετά από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 20 Νοεμβρίου του 1947.

Η 91 ετών Ελισάβετ και ο 96χρονος σύζυγός της -ο οποίος αποχώρησε από τον ενεργό δημόσιο βίο τον Αύγουστο- αναμένεται να γιορτάσουν την «πλατινένια» επέτειο οικογενειακά στον πύργο του Ουίνδσορ, καθώς δεν έχουν προγραμματιστεί δημόσιες εκδηλώσεις, πέρα από το γεγονός πως θα ηχήσουν τα ρολόγια του Αβαείου του Ουέστμινστερ, όπου είχε πραγματοποιηθεί η γαμήλια τελετή.

Τα Βρετανικά Ταχυδρομεία, Royal Mail, εξέδωσαν σειρά έξι ασπρόμαυρων γραμματοσήμων που δείχνουν το ζευγάρι στη γαμήλια τελετή και στον μήνα του μέλιτος.

Τα 70 χρόνια έγγαμου βίου είναι ένα ακόμη ρεκόρ για τη βασίλισσα, τη μακροβιότερη των μοναρχών παγκοσμίως.

Η Ελισάβετ ανήλθε στον θρόνο το 1952 σε ηλικία 25 ετών και φέτος γιόρτασε το ζαφειρένιο ιωβηλαίο της (65 χρόνια βασιλείας).

Μολονότι η γέννησή της, το 1926, είχε δημιουργήσει δημόσιο ενδιαφέρον, η Ελισάβετ δεν αναμενόταν να γίνει βασίλισσα, καθώς ήταν τρίτη στη σειρά της διαδοχής στον θρόνο, πίσω από τον θείο της Εδουάρδο, πρίγκιπα της Ουαλίας, και τον πατέρα της.

Το 1936, όταν ο παππούς της Γεώργιος Ε΄ πέθανε και ο θείος της τον διαδέχτηκε στο θρόνο ως Εδουάρδος Η΄, η Ελισάβετ πέρασε στη δεύτερη θέση στη γραμμή της διαδοχής.

Ωστόσο, αργότερα τον ίδιο χρόνο ο Εδουάρδος αναγκάστηκε να παραιτηθεί, μετά από την κρίση που ξέσπασε όταν έκανε πρόταση γάμου στη διαζευγμένη Γουόλις Σίμπσον.

Ο πατέρας της Ελισάβετ έγινε βασιλιάς και εκείνη έγινε διάδοχος του θρόνου, καθώς οι γονείς της δεν απέκτησαν κανέναν γιο.

Η Ελισάβετ παντρεύτηκε το 1947 τον πρίγκιπα Φίλιππο της Ελλάδας και της Δανίας και δούκα του Εδιμβούργου, αποκτώντας μαζί του τέσσερα παιδιά.

Κατά τη διάρκεια του 1951, η υγεία του βασιλιά Γεωργίου ΣΤ΄ είχε επιδεινωθεί και η Ελισάβετ συχνά τον αντικαθιστούσε σε δημόσιες εκδηλώσεις.

Στις 6 Φεβρουαρίου του 1952 και ενώ η Ελισάβετ βρίσκονταν σε περιοδεία στην Κένυα, διαδόθηκε η είδηση για το θάνατο του βασιλιά.

Στις 2 Ιουνίου 1953 σε τελετή που έγινε στο Αβαείο του Γουεστμίνστερ έγινε επισήμως η ενθρόνιση της βασίλισσας Ελισάβετ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ