Διπλή «παγίδα» για την ιταλική οικονομία

Το πρώτο τρίμηνο του έτους η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ πιθανότατα παρέμεινε σε ύφεση και στο εξής δεν προβλέπεται παρά ασθενική μόνο ανάκαμψη.

Σε απόλυτη στασιμότητα θα παγιδευθεί φέτος η οικονομία της Ιταλίας, όπως προειδοποιεί η ομοσπονδία εργοδοτών, αλλά και ένα μεγάλο think tank της χώρας. Το πρώτο τρίμηνο του έτους η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ πιθανότατα παρέμεινε σε ύφεση και στο εξής δεν προβλέπεται παρά ασθενική μόνο ανάκαμψη.

Εάν οι εκτιμήσεις επιβεβαιωθούν, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα υπερβεί το στόχο του 2,04% που συμφωνήθηκε με τις Βρυξέλλες, στη βάση υπόθεσης για ρυθμούς ανάπτυξης 1%.

Η ομοσπονδία εργοδοτών Confidustria στη νέα εκτίμησή της, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, κάνει λόγο για μηδενική μεταβολή του ΑΕΠ το 2019, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ρυθμούς ανάτπυξης 0,9%. Το think tank Prometeia βλέπει ανάτπυξη μόλις 0,1%.

Κυβερνητικές πηγές δήλωσαν μάλιστα στο Reuters υπό καθεστώς ανωνυμίας πως δεν αποκλείεται και το υπουργείο Οικονομικών να αναγκαστεί σύντομα να υποβαθμίσει τις επίσημες προβλέψεις της ανάπτυξης, καθώς υπολογίζει και αυτό πως εάν δεν υπάρξει αλλαγή πολιτικής το ΑΕΠ θα μεγεθυνθεί μόλις 0,1% φέτος. Η κεντρική τράπεζα άλλωστε ανακοίνωσε σήμερα πως το πρώτο τρίμηνο η συρρίκνωση του ΑΕΠ συνεχίστηκε.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός Λέγκα- Κινήματος Πέντε Αστέρων αντιμέτωπος με τα ζοφερά δεδομένα και ένα περιβάλλον απότομης επιβράδυνσης, που δεν βοηθά καθόλου την ιταλική οικονομία, επιδιώκει να προωθήσει άμεσα μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης.

Πιστεύει πως μόνο μέσω μίας δημοσιονομικής επέκτασης, που θα δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, μπορεί να διατηρήσει και το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ υπό έλεγχο. Μεταξύ άλλων σχεδιάζει περισσότερες φοροελαφρύνσεις ως κίνητρα για επενδύσεις.

Ο κίνδυνος πάντως είναι, εάν τα μέτρα δεν αποδώσουν, το έλλειμμα να φουσκώσει τελικά ακόμη περισσότερο.

Η Confidustria πιστεύει πως το έλλειμμα θα σκαρφαλώσει στο 2,6% του ΑΕΠ φέτος από 2,1% το 2018.Το δημόσιο χρέος προβλέπεται να παραμείνει κοντά στο 132% του ΑΕΠ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ