ΚΟΣΜΟΣ
Δίκη κατά οίκων ευγηρίας στο Παρίσι, λόγω κορωνοϊού
Συγγενείς ηλικιωμένων θυμάτων μηνύουν κράτος και ιδιώτες.
SHARE:
Μία γυναίκα στη Γαλλία έχασε από κορωνοϊό τον πατέρα της, που διέμενε σε οίκο ευγηρίας, την προηγούμενη Άνοιξη ενώ μια άλλη έδωσε πραγματική μάχη για να σώσει τη δική της μητέρα από την κατάθλιψη στην οποία τη βύθισε η μακροχρόνια απομόνωση.
Και οι δύο συγκαταλέγονται στην πολυάριθμη ομάδα συγγενών, γιατρών και νομικών ομάδων που παρουσιάστηκαν, την Τετάρτη στο Παρίσι, ενώπιον δικαστηρίου, σε έναν ασυνήθιστο κοινό δικαστικό αγώνα προκειμένου να πάρουν απαντήσεις από γαλλικές αρχές και εταιρείες για τον τρόπο που διαχειρίστηκαν την πανδημία σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων και ατόμων που έχουν ανάγκη φροντίδας.
Η σημερινή ακρόαση αφορούσε στην απαίτηση των εναγόντων να αποκτήσουν πρόσβαση σε έγγραφα ή άλλο υλικό που περιλαμβάνει αποφάσεις σε γηροκομεία.
Οι προσπάθειες των εναγόντων εστιάζουν στην κακή διαχείριση της πανδημίας φτάνοντας ακόμα και σε κατηγορίες για ανθρωποκτονία, στοχοποιώντας ανώτερους αξιωματούχους, αλλά και υπουργούς.
Κατηγορούνται μια σειρά από γηροκομεία, η εθνική υπηρεσία υγείας DGS, η δημόσια νοσοκομειακή αρχή του Παρισιού και άλλων περιοχών.
Οι καταγγελίες επικεντρώνεται στις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού και υλικών στις εν λόγω δομές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020. Έντονες διαμαρτυρίες για παράδειγμα είχαν εξαρχής προκαλέσει οι ελλείψεις στα αποθέματα μάσκας για τρόφιμους και προσωπικό, καθώς και οι σοβαρές ελλείψεις σε τεστ αλλά και η απόφαση να χορηγηθεί σε πολλούς νοσηλευόμενους το ισχυρό ηρεμιστικό Ritrovil.
Eπίσης οι μηνυτές κάνουν λόγο για αδιαφανείς αποφάσεις σχετικά με το είδος της νοσοκομειακής περίθαλψης που έλαβαν οι νοσηλευόμενοι, ενώ καταγγέλλουν ότι οι άνθρωποί τους αφέθηκαν αβοήθητοι να υποφέρουν ή να πεθάνουν.
Αφού η Γαλλία κατέγραψε τις πρώτες μολύνσεις και θανάτους από Covid-19 στην Ευρώπη πριν από ένα χρόνο, Γάλλοι αξιωματούχοι απέκλεισαν τα γηροκομεία σε τρίτους και κράτησαν τους φιλοξενούμενους μέσα. Η κυβέρνηση είπε ότι έπρεπε να δράσει γρήγορα για να προστατεύσει τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς της χώρας. Αλλά πολλές οικογένειες λένε ότι το lockdown σε αυτές τις δομές, τους στέρηση τη δυνατότητα να λάβουν εκείνοι αποφάσεις για τα αγαπημένα τους πρόσωπα και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η αναγκαστική απομόνωση επιδείνωσε γνωστά προβλήματα υγείας και προκάλεσε κι άλλα.
Γάλλοι αξιωματούχοι πάντως υποστηρίζουν πως οι ελλείψεις μάσκας στην αρχή της πανδημίας ήταν πέρα από τον έλεγχό τους, ότι αποτελούσαν ένα παγκόσμιο πρόβλημα, και πως σε κάθε περίπτωση οι μάσκες έγιναν υποχρεωτικές και ευρέως διαθέσιμες από το περασμένο καλοκαίρι και μετά.
Ο δρ. Αλέν Μασκλέ επικεφαλής της ομάδας AR2S, που βρίσκεται στην πλευρά των εναγόντων, δήλωσε ότι η δικαστική διαδικασία θα συντελέσει στο να αποσαφηνιστεί ποια λάθη έγιναν ακριβώς, τονίζοντας ότι βασικός στόχος θα πρέπει να είναι το «ποτέ ξανά».