ΚΟΣΜΟΣ
Διχάζει τη Λιβύη το Σύμφωνο με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες
Όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ένα από τα αντικείμενα της επίσκεψης ήταν και η υπογραφή συμφωνίας με την Λιβύη για τους υδρογονάνθρακες
Τριγμούς στο εσωτερικό της Λιβύης προκαλεί το Σύμφωνο με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες, με το κοινοβούλιο να το απορρίπτει ως παράνομο, καθώς δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση του Ντμπεϊμπά που το συνυπέγραψε με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Başbakan Dibeybe’yle, siyasi çözüme yönelik adımları ve ilişkilerimizi ele aldık. Hidrokarbonlar ve Protokol alanlarında Mutabakat Muhtıralarını imzaladık.
— Mevlüt Çavuşoğlu (@MevlutCavusoglu) October 3, 2022
Met w/PM @Dabaibahamid. Discussed steps for political solution&our relations. Signed 2 MoUs on Hydrocarbons & Protocol.🇹🇷🇱🇾 pic.twitter.com/HWQu0cdskp
Όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ένα από τα αντικείμενα της επίσκεψης ήταν και η υπογραφή συμφωνίας με την Λιβύη για τους υδρογονάνθρακες.
«Συζητήσαμε τα βήματα προς μια πολιτική λύση και τις σχέσεις μας με τον πρωθυπουργό Ντμπέιμπα. Υπογράψαμε Μνημόνια Συναντίληψης στους τομείς των Υδρογονανθράκων και του Πρωτοκόλλου», ανέφερε συγκεκριμένα ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς
Νωρίτερα, η Ελλάδα είχε αποστείλει αυστηρό μήνυμα πως θα διαφυλάξει τη συμφωνία του 2020 με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Διπλωματικές πηγές από την Αθήνα, ανέφεραν ότι παρακολουθούν στενά την «κυοφορούμενη» συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης για την εκμετάλλευση των λιβυκών ενεργειακών πηγών από την Τουρκία. Αναφέρουν ακόμη, ότι θα υπάρξει επίσημη τοποθέτηση, εφόσον υπάρξει συμφωνία και πληροφόρηση όσον αφορά το περιεχόμενο της.
Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι ο σεβασμός της συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου για την οριοθέτηση της ΑΟΖ του 2020 είναι απολύτως ζωτικής σημασίας.
Δεν θα επιτραπεί η παραβίασή της και η πυροδότηση ακόμη μίας εστίας έντασης στην Μεσόγειο, τονίζουν χαρακτηριστικά.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα θα υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.
Το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε ενημέρωση συμμάχων και εταίρων, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.
Ποιοι υπουργοί βρίσκονται σήμερα στη Λιβύη
Οι Υπουργοί Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ, Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, Εμπορίου Μεχμέτ Μους καθώς και ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Προεδρίας και ο Ιμπραχίμ Καλί Προεδρικός Σύμβουλος, βρίσκονται στην Λιβύη για επίσημη επίσκεψη την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου.
Όπως σημείωνε νωρίτερα το τουρκικό ΥΠΕΞ κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, προβλέπεται να συζητηθεί η διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Λιβύη και οι εκλογές σε αυτό το πλαίσιο, να επανεξεταστούν οι διμερείς σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας σε θέματα στρατιωτικής εκπαίδευσης, και να ανταλλαγούν απόψεις για περιφερειακά ζητήματα.