Μετά από μια δύσκολη νύχτα στη θάλασσα, μια ομάδα Ιταλών ψαράδων επιστρέφει στο λιμάνι. Αν και η ψαριά πήγε καλά, δεν έχουν λόγους να χαμογελούν. Τα ψάρια μένουν απούλητα εξαιτίας της πανδημίας. Οι ψαραγορές είναι κλειστές και οι πολίτες κλειδωμένοι στα σπίτια τους. Οι περισσότεροι τρώνε πρόχειρο φαγητό και ελάχιστοι ψάχνουν για φρέσκο ψάρι.
«Υπολογίζουμε ότι όλα έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 50%. Αναφέρομαι σε παραγγελίες, πωλήσεις και βεβαίως στα κέρδη μας. Πριν την πανδημία βγαίναμε για ψάρεμα πέντε ημέρες την εβδομάδα. Πλέον εξαιτίας του ιού και της όλης κατάστασης βγαίνουμε μόνο τρεις ημέρες την εβδομάδα. Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα» υποστηρίζουν ο ψαράς, Πασκουάλε Ντι Μπαρτολομέο.
Παρόμοια η κατάσταση και στη Γαλλία. Πριν την πανδημία, οι ψαράδες της Μπουλόν Σου Μερ πουλούσαν περίπου 60 τόνους ψαριών την εβδομάδα. Πλέον, οι πωλήσεις μειώθηκαν δεν ξεπερνούν τους 45 τόνους, ενώ οι τιμές έχουν πέσει κατά 20%.
«Πρόκειται για καταστροφή, δεν μπορώ να το περιγράψω διαφορετικά. Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να πληρώνονται για την δουλειά τους. Τα κιβώτια με τα ψάρια είναι γεμάτα, μα κανείς δεν αγοράζει. Δεν ξέρω τι θα κάνουμε» υποστηρίζει ο Ζαν Μισέλ Λεβέλ, εκπρόσωπος του σωματείου ψαράδων.
Όμως υπάρχουν και επιχειρήσεις που τα πηγαίνουν πολύ καλά. Στο λιμάνι του Δυρραχίου στην Αλβανία, ένα εργοστάσιο κονσερβοποίησης γαύρου κάνει χρυσές δουλειές. Οι 50 εργάτριες δεν προλαβαίνουν να προετοιμάσουν όλες τις παραγγελίες και ζητούν την πρόσληψη και άλλων εργατών.
«Ο γαύρος έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής. Οι άνθρωποι που βρίσκονται κλεισμένοι στα σπίτια τους φτιάχνουν πίτσα με γαύρο και αντζούγια. Υπολογίζουμε πως οι πωλήσεις γαύρου έχουν αυξηθεί κατά 30%»
Πριν από την πανδημία, κάθε μήνα το εργοστάσιο εξήγαγε 25 τόνους γαύρου και αντζούγιας στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πλέον εξάγουν πάνω από 34.000 τόνους.