ΚΟΣΜΟΣ
Covid-19: 42 εκατ. κρούσματα και ένα εκατομμύριο θάνατοι στην Ευρώπη
«Σοβαρή» η κατάσταση
SHARE:
Το ορόσημο του ενός εκατομμυρίου θανάτων λόγω Covid-19 ξεπέρασε η Ευρώπη, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε κορυφαίος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) την Πέμπτη.
Ο Δρ Χανς Κλούγκε, επικεφαλής του Οργανισμού στην Ευρώπη, τόνισε ότι η κατάσταση παραμένει «σοβαρή» με περίπου 1,6 εκατομμύρια νέα κρούσματα να αναφέρονται κάθε εβδομάδα στην περιφέρεια.
Σχολιάζοντας τις πρόσφατες ανησυχίες σχετικά με τα εμβόλια, ο Κλούγκε δήλωσε επίσης ότι ο κίνδυνος για θρομβώσεις είναι πολύ υψηλότερος για τα άτομα που έχουν προσβληθεί από τον ιό παρά για εκείνα που λαμβάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca.
Ο κ. Κλούγκε επισήμανε κάποια «πρώιμα σημάδια ότι η μετάδοση μπορεί να επιβραδύνεται σε πολλές χώρες» και ανέφερε τη «φθίνουσα επίπτωσή του» μεταξύ των ηλικιωμένων.
Πρόσθεσε ακόμα ότι το ποσοστό των θανάτων λόγω Covid-19 μεταξύ ατόμων άνω των 80 ετών, που έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά προτεραιότητα, έχει μειωθεί σε, σχεδόν, 30% - στο χαμηλότερο ποσοστό της πανδημίας.
«Προς το παρόν, ο κίνδυνος θρόμβωσης είναι πολύ υψηλότερος για κάποιον με Covid-19 από κάποιον άλλο που έχει λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca», είπε. «Ας μην υπάρχει αμφιβολία για αυτό, το εμβόλιο της AstraZeneca είναι αποτελεσματικό στη μείωση των νοσηλειών και στην πρόληψη των θανάτων», πρόσθεσε, λέγοντας ότι ο ΠΟΥ συνιστά τη χρήση του για όλους τους επιλέξιμους ενήλικες.
Μόνο την Πέμπτη στην Ευρώπη καταγράφηκαν 200.000 νέα κρούσματα και σχεδόν 4.000 νέοι θάνατοι ενώ παγκοσμίως καταγράφηκαν 838.000 νέα κρούσματα και 14.000 θάνατοι.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 25.831 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 3.099.273, δείχνουν τα δεδομένα που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο φορέας επιδημιολογικής επιτήρησης της χώρας.
Παράλληλα, ακόμη 247 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 79.628 νεκρούς ως εδώ, κατά την ίδια πηγή.
Δραματική έκκληση προς «όσους λαμβάνουν τις αποφάσεις» να δράσουν «τώρα», προκειμένου να περιοριστούν ακόμη περισσότερο οι επαφές και «να επιζήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι» άνθρωποι, απηύθυνε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ, κάνοντας λόγο για «δραματική κλιμάκωση» της κατάστασης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. «Κάθε μέρα μετράει», προειδοποίησε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, προέβλεψε ωστόσο ένα «διαφορετικό καλοκαίρι» από το περσινό.
«Η κατάσταση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κορυφώνεται δραματικά», τόνισε ο κ. Βίλερ και προέβλεψε ότι θα γίνει ακόμη δυσκολότερη το προσεχές διάστημα - «δυσκολότερη απ' ό,τι στο χειρότερο σημείο του δεύτερου κύματος». «Πρέπει να δράσουμε τώρα - και απευθύνομαι προς εκείνους που λαμβάνουν τις αποφάσεις: Πρέπει οι επαφές να περιοριστούν τώρα, πρέπει τώρα να σπάσουμε το κύμα, προκειμένου να ζήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι. Δεν μπορούμε να τρέχουμε με 100 χλμ/ώρα σε έναν δρόμο με στροφές και όριο ταχύτητας τα 100 χλμ/ώρα», συνέχισε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου και τόνισε ότι ο εμβολιασμός προχωρά, με το 17% του πληθυσμού να έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου, αλλά θα πρέπει ο κόσμος να γνωρίζει ότι μπορεί να χρειαστεί να περιμένει μήνες μέχρι να εμβολιαστεί. «Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού δεν έχει εμβολιαστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, επισήμανε ότι το 90% των κρουσμάτων αφορά πλέον την παραλλαγή Β.1.1.7 και τις ηλικίες 15-49 ετών.
ΓΑΛΛΙΑ
Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της Covid-19 στην Γαλλία ξεπέρασε την Πέμπτη τους 100.000, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας, σηματοδοτώντας ένα ζοφερό ορόσημο για την κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Στοιχεία από την ιστοσελίδα GEODES του υπουργείου Υγείας αναφέρουν ότι τα γαλλικά νοσοκομεία κατέγραψαν άλλους 300 θανάτους από την νόσο τις τελευταίες 24 ώρες, αυξάνοντας το σύνολο των θυμάτων από την έναρξη της πανδημίας σε πάνω από 100.000.
Η Γαλλία καταγράφει τον όγδοο βαρύτερο απολογισμό θανάτων από τον νέο κορωνοϊό στον κόσμο.
Το ποσοστό θνησιμότητας από τη νόσο στη χώρα έχει πλέον σχεδόν διπλασιαστεί από 52.000 και πλέον θανάτους στο τέλος του δεύτερου lockdown στα τέλη Νοεμβρίου.
Τις τελευταίες 30 ημέρες, η Γαλλία καταγράφει κατά μέσο όρο πάνω από 300 νέους θανάτους από Covid-19 ημερησίως, ή 9.000 ανά μήνα, σε σύγκριση με σχεδόν 16.000 ανά μήνα κατά τη διάρκεια του δεύτερου lockdown.
Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας έδειξαν επίσης ότι 5.924 ασθενείς νοσηλεύονταν σήμερα σε μονάδες εντατικής θεραπείας, από 5.902 την προηγούμενη ημέρα.
Με την εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα να εστιάζεται στα γηροκομεία, ο αριθμός των θανάτων ηλικιωμένων μειώθηκε σημαντικά από πάνω από 1.500 εβδομαδιαίως στα μέσα Νοεμβρίου και 800 εβδομαδιαίως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου σε μόλις 48 την περασμένη εβδομάδα.
ΙΤΑΛΙΑ
Στην Ιταλία καταγράφηκαν 16.974 νέα περιστατικά κορωνοϊού και 380 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 319.633 διαγνωστικά τεστ, το 5,3% από τα οποία προέκυψε θετικό.
Συνεχίζεται η μείωση των ασθενών με Covid-19 στις ΜΕΘ της χώρας. Σε σχέση με χθες είναι 73 λιγότεροι, ενώ οι ασθενείς στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 782 λιγότεροι . Οι περιφέρειες της Ιταλίας με περισσότερα κρούσματα, σήμερα είναι η Λομβαρδία (2.722) η Καμπανία (2.224) και η Απουλία (1.867).
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος της Pfizer 'Αλμπερτ Μπουρλά δήλωσε στην εφημερίδα Corriere della Sera ότι η φαρμακοβιομηχανία του βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες για την παροχή εκατοντάδων εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, μέσα στα επόμενα δυο χρόνια.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Pfizer, σε περίπου δυο μήνες δεν θα υπάρχει, πλέον, πρόβλημα με την έλλειψη εμβολίων. Παράλληλα, ο Μπουρλά προβλέπει ότι μέσα στο φθινόπωρο, η ζωή των πολιτών θα επιστρέψει εντός της γνωστής καθημερινότητας «διότι ο κορωνοϊός θα γίνει σαν την εποχική γρίπη». Τέλος, ο Μπουρλά τονίζει ότι «το εμβόλιο της εταιρίας του προστατεύει από όλες τις παραλλαγές της Covid-19».
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Με εξαίρεση ένδεκα δήμους, η Πορτογαλία θα συνεχίσει το σχέδιό της χαλάρωσης των μέτρων όπως είχε προγραμματιστεί, με το άνοιγμα εκ νέου εστιατορίων, εμπορικών κέντρων, χώρων εκδηλώσεων, γυμνασίων και πανεπιστημίων τη Δευτέρα, ανακοίνωσε η κυβέρνηση.
Πρόκειται για την τρίτη από τις τέσσερις φάσεις μιας σταδιακής άρσης των υγειονομικών περιορισμών η οποία άρχισε στα μέσα Μαρτίου, έπειτα από δύο μήνες της γενικευμένης καραντίνας που επέτρεψε την αναχαίτιση ενός βίαιου τρίτου κύματος της επιδημίας του κορωνοϊού.
Η επαναφορά των ελέγχων στα ισπανικά σύνορα θα διατηρηθεί για τουλάχιστον 15 ακόμη ημέρες, όπως και η υποχρέωση των ταξιδιωτών που φθάνουν στην Πορτογαλία να παρουσιάζουν αρνητικό τεστ ή και να μπαίνουν σε καραντίνα, δήλωσε ο Κόστα.
Από την αρχή της άρσης των περιοριστικών μέτρων, ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που εντοπίζονται καθημερινά στην Πορτογαλία σταθεροποιήθηκε στις σχεδόν 500 ημερήσιες μολύνσεις, έναντι μιας κορύφωσης σχεδόν 13.000 στα τέλη Ιανουαρίου και ο αριθμός των νοσηλευομένων ασθενών με Covid-19 μειώθηκε κάτω από τους 500 ασθενείς για την πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο.
Ωστόσο, σε ένα σύνολο περισσοτέρων από 300 δήμων, ένδεκα δήμοι παρουσιάζουν πολύ υψηλά επίπεδα επίπτωσης για να επωφεληθούν από μια νέα χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων.
Επτά μεταξύ αυτών θα συνεχίσουν να υπόκεινται στους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα και τέσσερις θα "οπισθοδρομήσουν", δηλαδή θα ξαναβρεθούν στο επίπεδο των μέτρων που εφαρμόζονταν μέχρι το Σαββατοκύριακο του Πάσχα των Καθολικών, πριν από δέκα ημέρες.
Η Πορτογαλία, μια χώρα με μόλις πάνω από 10 εκατομμύρια κατοίκους, έχει καταγράψει 829.358 κρούσματα και 16.933 θανάτους από την αρχή της πανδημίας στο έδαφός της. Έχει χορηγήσει σχεδόν 2,3 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 μέχρι σήμερα.
ΔΑΝΙΑ
Η κυβέρνηση της Δανίας δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα κάνει με τα εμβόλια της AstraZeneca που της έχουν απομείνει, αφού οι αρχές αποφάσισαν να σταματήσουν τη χρήση τους, ανησυχώντας για την εμφάνιση σπάνιων θρομβοεμβολών, ανέφερε το υπουργείο Υγείας.
Νωρίτερα, το παράρτημα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη έκανε γνωστό ότι η Κοπεγχάγη εξετάζει τις επιλογές που έχει ώστε να μοιραστεί αυτά τα εμβόλια για την Covid-19 με φτωχότερες χώρες.
Η τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα Ritzau μετέδωσε ότι η κυβέρνηση ζήτησε από τις υγειονομικές αρχές να εξετάσουν αν θα μπορούσαν να χορηγηθούν αυτά τα εμβόλια σε Δανούς που θα ήταν πρόθυμοι να τα κάνουν.
ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Η Νορβηγία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να αποφασίσει αν θα ξαναρχίσει να χρησιμοποιεί τα εμβόλια της εταιρείας AstraZeneca για την Covid-19 ή αν θα διακόψει οριστικά τη χρήση τους, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Μπεντ Χόεγιε. Το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας έχει συστήσει να σταματήσει η χρήση του συγκεκριμένου σκευάσματος, όμως η κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες προτού να λάβει την τελική της απόφαση, πρόσθεσε.
Στις 11 Μαρτίου ανεστάλη η χρήση του εμβολίου, αφού ένας μικρός αριθμός εμβολιασθέντων παρουσίασε θρόμβους, αιμορραγίες και χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων. Κάποιοι από αυτούς τους ασθενείς αργότερα πέθαναν.
«Η κυβέρνηση πιστεύει ότι δεν έχουμε μια επαρκή βάση για να εξάγουμε ένα οριστικό συμπέρασμα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να αποσυρθεί από το πρόγραμμα ανοσοποιήσης της Νορβηγίας σε αυτό το στάδιο», είπε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Η κυβέρνηση θα συγκροτήσει μια επιτροπή που θα αναλάβει να εκτιμήσει την κατάσταση και να συγκεντρώσει πληροφορίες και από άλλες χώρες. Η επιτροπή αυτή θα υποβάλει την αναφορά της μέχρι τις 10 Μαΐου.
Η έρευνα θα αφορά επίσης και το εμβόλιο της Johnson & Johnson, που στην Ευρώπη κυκλοφορεί με την ονομασία Janssen. «Αν πούμε οριστικό όχι στο εμβόλιο της AstraZeneca, αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει και τη χρήση του εμβολίου Janssen, το οποίο βασίζεται στην ίδια τεχνολογία», είπε ο Χόεγιε.
Στη Νορβηγία η χρήση του εμβολίου της AstraZeneca ανεστάλη αφού πέντε άνθρωποι ηλικίας από 32 έως 54 ετών, όλοι τους εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα εμφάνισαν έναν σπάνιο συνδυασμό θρόμβων, αιμορραγίας και χαμηλών αιμοπεταλίων, επτά με δέκα ημέρες μετά τον εμβολιασμό τους. Οι τρεις από αυτούς αργότερα πέθαναν.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ένα ακόμη θλιβερό ρεκόρ της πανδημίας του νέου κορωνοϊού κατέγραψε την Πέμπτη η Τουρκία, με 297 ανθρώπους να υποκύπτουν στην Covid-19 το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, ανεβάζοντας το σύνολο των θυμάτων σε 35.031.
Τις τελευταίες 24 ώρες επίσης σημειώθηκε ένα ακόμη αρνητικό απόλυτο ρεκόρ 61.400 κρουσμάτων ανεβάζοντας το σύνολο αυτών σε 4.086.957. Η Τουρκία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην τέταρτη θέση παγκοσμίως με τους υψηλότερους αριθμούς κρουσμάτων σε εβδομαδιαίο μέσο όρο, σύμφωνα με καταμέτρηση του Reuters.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την Τρίτη τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων και την επιβολή «μερικού lockdown» για τις πρώτες δύο εβδομάδες του Ραμαζανιού, με στόχο να αναχαιτιστεί η πανδημία.
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Δραματική παραμένει και η κατάσταση στην Λατινική Αμερική και κυρίως στην Βραζιλία.
Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 3.560 ασθενείς με την COVID-19, ενώ επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά ακόμη 73.174 κρούσματα του SARS-CoV-2. Έχοντας καταγράψει 365.444 θανάτους επί συνόλου 13.746.681 κρουσμάτων, η Βραζιλία των 212 εκατομμυρίων κατοίκων υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία του νέου κορωνοϊού στον πλανήτη, πίσω από τις ΗΠΑ, ενώ κατατάσσεται τρίτη σε αριθμό μολύνσεων, πίσω από τις ΗΠΑ και την Ινδία.
Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 4.189 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ άλλοι 401 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν. Επίσημα, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα των 126 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει μέχρι εδώ τους 211.213 νεκρούς επί συνόλου 2.295.435 μολύνσεων. Όμως ο τρίτος βαρύτερος απολογισμός της πανδημίας στον κόσμο – πίσω μόνο από αυτούς των ΗΠΑ και της Βραζιλίας – είναι αναμφίβολα υποτιμημένος. Στα τέλη του Μαρτίου, το μεξικανικό υπουργείο Υγείας έδωσε στη δημοσιότητα επικαιροποιημένα στοιχεία για την πλεονάζουσα θνησιμότητα στη χώρα, που αποκάλυψαν πως οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 είναι κατά 60% περισσότεροι από ό,τι καταγράφεται.
Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 383 ασθενείς με την COVID-19, ημερήσιος απολογισμός που για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα είναι ο βαρύτερος από τα μέσα Ιανουαρίου. Το ίδιο διάστημα, επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 24.999 κρούσματα του SARS-CoV-2, με τις μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό να ξεπερνούν τις 20.000 για έβδομη φορά σε δέκα ημέρες.
Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού ανέρχεται ως εδώ σε 58.925 νεκρούς επί συνόλου 2.629.156 κρουσμάτων, κατά τα επίσημα δεδομένα. Η επαρχία του Μπουένος Άιρες και η ομώνυμη πρωτεύουσα παραμένουν επίκεντρο της κρίσης, με αντίστοιχα 1.130.148 και 297.569 κρούσματα.
Μπροστά στην έξαρση των μολύνσεων, ο πρόεδρος Αλμπέρτο Φερνάντες ανακοίνωσε προχθές Τετάρτη αυστηρότερους περιορισμούς στην κίνηση των πολιτών και το κλείσιμο των σχολείων από τη Δευτέρα για δύο εβδομάδες ώστε η χώρα να «κερδίσει χρόνο». Αλλά η απόφαση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δημάρχου του Μπουένος Άιρες.
Στο μεταξύ, η υπουργός Υγείας Κάρλα Βιτσότι δήλωσε χθες πως μεθαύριο Κυριακή αναμένεται να φθάσουν στη χώρα 864.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca για τον νέο κορωνοϊό από την Ολλανδία.
Το υπουργείο Υγείας της Κούβας ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 4 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων να φθάνει ως εδώ τους 491 νεκρούς, ενώ παράλληλα επιβεβαιώθηκαν εργαστηριακά 1.004 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων από τον νέο κορωνοϊό να ξεπερνά το όριο των ενενήντα χιλιάδων – έφθασε τις 90.408 – από τον Μάρτιο του 2020.
510 κρούσματα εντοπίστηκαν στην Αβάνα, που παραμένει επίκεντρο της πανδημίας, με τον δείκτη επίπτωσης στις 360,1 μολύνσεις ανά 100.000 κατοίκους, το υψηλότερο επίπεδο στη χώρα.
Από τον Ιανουάριο, η Κούβα πλήττεται από νέο κύμα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, που δυσκολεύεται να ελέγξει παρά τα ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα που επέβαλε.
Δύο υποψήφια εμβόλια που αναπτύχθηκαν εγχωρίως, το Soberana 2 και το Abdala, βρίσκονται στην 3η φάση των κλινικών δοκιμών. Η Αβάνα επιδιώκει να έχει ανοσοποιηθεί έναντι του νέου κορωνοϊού όλος ο πληθυσμός της χώρας μέσα στη χρονιά.