ΚΟΣΜΟΣ
Βραζιλία: Αυστηρότερες ποινές σε γυναίκες που ζητούν άμβλωση παρά στους βιαστές
Το συντηρητικό Κογκρέσο της Βραζιλίας, προωθεί νομοσχέδιο το οποίο εξομοιώνει τις αμβλώσεις μετά την 22η εβδομάδα κύησης με ανθρωποκτονία και προβλέπει ποινές φυλάκισης από έξι έως 20 χρόνια.
Χιλιάδες γυναίκες διαδήλωσαν το Σάββατο κατά ενός νομοσχεδίου που προωθείται στο συντηρητικό Κογκρέσο της Βραζιλίας, το οποίο θα εξομοιώνει τις αμβλώσεις μετά την 22η εβδομάδα κύησης με ανθρωποκτονία και θα προβλέπει ποινές φυλάκισης από έξι έως 20 χρόνια. Οι διαδηλωτές διαδήλωσαν κατά μήκος της κεντρικής λεωφόρου Paulista του Σάο Πάολο κρατώντας πανό που απέρριπταν την πρόταση, την οποία αποκαλούν την πιο κατασταλτική προσέγγιση των αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών εδώ και δεκαετίες.
Η άμβλωση επιτρέπεται στη Βραζιλία μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, παραμόρφωσης του εμβρύου ή όταν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Εάν το νομοσχέδιο που υποστηρίζεται από τους ευαγγελιστές νομοθέτες γίνει νόμος, οι αμβλώσεις από θύματα βιασμού θα θεωρούνται ανθρωποκτονία μετά την 22η εβδομάδα κύησης.
Φεμινιστικές ομάδες επέκριναν την προτεινόμενη νομοθεσία για την επιβολή αυστηρότερων ποινών από αυτές που επιβάλλονται στους βιαστές στη Βραζιλία. Υποστηρίζουν επίσης ότι οι αλλαγές θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τα παιδιά που κακοποιούνται από μέλη της οικογένειας. Τα παιδιά αυτά, που συχνά δεν έχουν την κατανόηση ή την υποστήριξη για να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους ως θύμα εγκλήματος, συχνά ανακαλύπτουν την εγκυμοσύνη τους αργά.
Άνθρωποι όλων των ηλικιών, συμπεριλαμβανομένων πολλών συνταξιούχων και παιδιών, γέμισαν τους δρόμους φωνάζοντας: «Ένα παιδί δεν είναι μητέρα, ένας βιαστής δεν είναι πατέρας».
Η κάτω Βουλή που έχει την πλειοψηφία, κυμαίνεται από ακροδεξιούς και ευαγγελιστές, έως Μπολσοναρίστας και σκληροπυρηνικούς νοσταλγούς της Χούντας
Ο αριστερός πρόεδρος Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «παράλογο» και δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα υπερασπιστεί τους ισχύοντες νόμους που τιμωρούν τους βιαστές και αντιμετωπίζουν τα θύματά τους με σεβασμό.
«Είναι παράλογο να θέλουμε να τιμωρήσουμε μια γυναίκα με μεγαλύτερη ποινή από τον εγκληματία που διέπραξε τον βιασμό», δήλωσε ο Λούλα σε συνέντευξη Τύπου στη σύνοδο κορυφής των G7 στην Ιταλία.
Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν την Πέμπτη στις μεγαλύτερες πόλεις της Βραζιλίας μετά την ψήφιση από την κάτω βουλή του Κογκρέσου της ταχείας έγκρισης του νομοσχεδίου, η οποία περιορίζει τη συζήτηση επί της πρότασης.
Αντιμέτωπος με την κριτική ότι τα θύματα βιασμού που ζητούν άμβλωση θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν χειρότερη τιμωρία από τους βιαστές, ο συντάκτης του νομοσχεδίου Σοστένες Καβαλκάντε δήλωσε ότι θα προτείνει αυστηρότερες ποινές για τον βιασμό, που σήμερα φτάνουν το πολύ τα 10 χρόνια φυλάκισης. Ο Καβαλκάντε είναι ευαγγελικός πάστορας και μέλος του κόμματος του πρώην ακροδεξιού προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρο.
Σκέφτονται να αλλάξουν το νομοσχέδιο υπό το βάρος της πίεσης
Η οργισμένη αντίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενδέχεται να επιβραδύνει την πρόοδο του νομοσχεδίου, με τον πρόεδρο της Βουλής Άρθουρ Λίρα να μην σχεδιάζει πλέον να θέσει την πρόταση προς ψήφιση στην ολομέλεια σύντομα και να αναμένει ότι το κείμενό της θα αλλάξει, δήλωσε πηγή του γραφείου του.
Η ψήφιση είναι ακόμη λιγότερο σίγουρη στην άνω βουλή, όπου οι δεξιοί γερουσιαστές έχουν μικρότερη επιρροή και ο πρόεδρος της Γερουσίας Ροντρίγκο Πατσέκο δήλωσε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να συζητηθεί σε επιτροπές. Η Πρώτη Κυρία Ροζανγκέλα ντα Σίλβα επέκρινε το νομοσχέδιο και δήλωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Το Κογκρέσο θα έπρεπε να εργάζεται για να εγγυηθεί την πρόσβαση σε νόμιμες και ασφαλείς αμβλώσεις μέσω του εθνικού συστήματος υγείας SUS».
Οι νόμοι της Βραζιλίας που περιορίζουν τις αμβλώσεις σημαίνουν ότι πολλές Βραζιλιάνες που επιθυμούν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη τους καταφεύγουν σε μη ασφαλείς παράνομες αμβλώσεις, οι οποίες προκαλούν δεκάδες θανάτους κάθε χρόνο.