ΚΟΣΜΟΣ

Βέλγιο: Ρομπότ στην υπηρεσία των νοσοκομείων για τη μάχη κατά του Covid-1

Ελέγχουν αν οι επισκέπτες του νοσοκομείου έχουν πυρετό και αν φορούν μάσκες

No profile pic

Νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο επεξεργάζονται πώς να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα της κρίσης του κορωνοϊού. Ένα από τα πράγματα που είναι σημαντικό να κάνουν είναι να ελέγχουν τη θερμοκρασία των ανθρώπων και να ελέγχουν επίσης ότι φορούν μάσκες. Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αμβέρσας, αυτό γίνεται μέσω ενός ρομπότ. Δίνεται ένας κωδικός QR κατά την είσοδο, ο ενδιαφερόμενος τον σαρώνει στο ρομπότ και αυτό ελέγχει να δει αν φοράει μάσκα. Αν δεν φοράει, του λέει ότι πρέπει να φορέσει τη μάσκα του. Του λέει επίσης ότι η θερμοκρασία του είναι, για παράδειγμα, 36,4 βαθμοί που είναι εντός του ορίου. Και τότε πρέπει να εμφανιστεί στην οθόνη εδώ και να γράψει ότι το άτομο μπορεί να περάσει. Συνεπώς τώρα μπορεί να ξεκινήσει και να πάει στο ραντεβού του.

Το Euronews συνομίλησε με τον Μίκαελ Βανμεχέλε, τον υπεύθυνο που διασφαλίζει την είσοδο σε αυτό το νοσοκομείο.

«Η ασφάλεια είναι η πρώτη προτεραιότητα, αλλά από την άλλη πλευρά δεν θέλουμε οι ασθενείς να περιμένουν. Δεν θέλουμε να υπάρχουν μεγάλες ουρές, οπότε η ροή είναι επίσης πολύ σημαντική. Πρέπει να ελέγχουμε περισσότερο από πριν και το ρομπότ μπορεί να μας βοηθήσει να κάνουμε αυτούς τους ελέγχους», τόνισε ο υπεύθυνος του νοσοκομείου.

Με το ρομπότ αυτό δεν θα χρειάζεται πια ένα άτομο να παρακολουθεί τις κάμερες θερμότητας που είναι εγκατεστημένες στην είσοδο.

Το νοσοκομείο ξοδεύει 1000 ευρώ το μήνα για να νοικιάσει το ρομπότ που ονομάζεται «Cruzr Health», αλλά θα εξοικονομήσει χρήματα και εργατικό δυναμικό.

Μιλάει 34 γλώσσες και οι σχεδιαστές του επιμένουν ότι είναι απολύτως αξιόπιστο για τις εργασίες που του έχουν ανατεθεί.

Ο Φαμπρίς Γκοφίν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Zorabots, διευκρινίζει: «Φυσικά αν με ρωτήσετε αν είναι αξιόπιστο να εντοπίσει εάν έχετε COVID-19 ή όχι, δεν είναι ακόμη. Αλλά είναι ένα ρομπότ που είναι επίσης κατάλληλο για πολλές άλλες ασθένειες που θα έρθουν πιθανώς στο μέλλον και οι οποίες θα συνδυάζουν λογικά πυρετό και άλλα πράγματα».

Προς το παρόν βρίσκεται στο νοσοκομείο της Αμβέρσας, αλλά ρομπότ σαν αυτό μπορούν να χρησιμοποιηθούν παντού για να βοηθήσουν στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση