ΚΟΣΜΟΣ
Β. Μακεδονία: Πώς ο Ζάεφ ξεπέρασε την πρόταση μομφής
Από to «game over» στο «game change»:
SHARE:
Η προσπάθεια ανατροπής της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ στη Βόρεια Μακεδονία έπεσε στο κενό, αφού η αντιπολίτευση απέτυχε να συγκεντρώσει- για ένα βουλευτή- απαρτία για να διεξαχθεί η πρόταση μομφής.
Οι βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού απείχαν όλοι από τη συνεδρίαση.
Η η αντιπολίτευση συγκέντρωσε μόνο 60 βουλευτές για την ψηφοφορία, ένα βουλευτή λιγότερο δηλαδή από το ελάχιστο των 61 βουλευτών που απαιτούνται για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο των 120 εδρών.
Κομβική στην αποτυχία της ψηφοφορίας ήταν η συμπεριφορά του βουλευτή Καστριότ Ρετζέπι, από το μικρό αλβανικό κόμμα BESA. Ο Ρεζτέπι λίγο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση, είπε ότι άλλαξε γνώμη και δεν θα παρευρεθεί στη συνεδρία.
«Για το καλό των διαδικασιών και εν μέσω ισχυρών μηνυμάτων από τους στρατηγικούς μας εταίρους, τις ΗΠΑ και τις χώρες της ΕΕ, τα οποία έλαβα από υψηλόβαθμους διπλωματικούς εκπροσώπους, αποφάσισα να μην παρευρεθώ στην ψηφοφορία», έγραψε στο Facebook.
«Η χώρα δεν χρειάζεται βύθιση σε αχαρτογράφητα νερά»
Η Βόρεια Μακεδονία βρίσκεται εν τω μέσω της υγειονομικής κρίσης, ενώ καλείται να αντιμετωπίσει επίσης την ενεργειακή κρίση. Παράλληλα, η χώρα παραμένει αισιόδοξη ότι, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, μπορεί να ξεκινήσει τις πολυαναμενόμενες ενταξιακές συνομιλίες στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση ότι η Βουλγαρία θα άρει τον βέτο της.
Χωρίς να εξηγήσει περαιτέρω τι μηνύματα είχε λάβει, ο Ρεζτέπι πρόσθεσε ότι «η χώρα σε αυτή τη σημαντική περίοδο δεν χρειάζεται πολιτική κρίση, αναταράξεις και βύθιση σε αχαρτογράφητα νερά».
Μόλις πριν από μία εβδομάδα, η BESA άλλαξε απότομα πλευρά, ανακοινώνοντας την αποχώρησή της από την κυβέρνηση Ζάεφ, προσχωρώντας στην πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης για ψήφο δυσπιστίας κατά του Ζάεφ. Έτσι ήταν το κόμμα που έδωσε «πάτημα» στον αρχηγό του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, να ισχυριστεί ότι συγκέντρωσε την πλειοψηφία των 61 βουλευτών- καθώς και οι τρεις βουλευτές του μικρού κόμματος υπέγραψαν όλοι την πρωτοβουλία για την πρόταση μομφής.
Χθες, οπότε και επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία, η αντιπολίτευση προσπάθησε πολλές φορές να ξεκινήσει τη συνεδρίαση, κάνοντας διακοπές στο ενδιάμεσο, αλλά δεν είχε την απαραίτητη απαρτία για να το κάνει. Έτσι αργά το βράδυ αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.
«Game change»
Ενθαρρυμένος από αυτές τις εξελίξεις, ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, Μουχάμεντ Ζεκίρι, σχολίασε στο Facebook γράφοντας: «Game change» – μια σαρκαστική απάντηση στους πρόσφατους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης ότι η ψηφοφορία θα ήταν «Game over» για τον Ζάεφ.
Η πολιτική κρίση στη χώρα δεν έχει τελειώσει, ωστόσο, και αν καμία πλευρά δεν μπορεί να γείρει σύντομα την πλάστιγγα, η επιλογή των πρόωρων εκλογών παραμένει στο τραπέζι.
Η ψηφοφορία δυσπιστίας υποτίθεται ότι θα καθόριζε τη μοίρα της κυβέρνησης Ζάεφ, αλλά αντίθετα έδειξε μόνο ότι και τα δύο πολιτικά μπλοκ ταιριάζουν ισομερώς στο κοινοβούλιο, με το καθένα να έχει την υποστήριξη περίπου 60 νομοθετών.
Να σημειωθεί ότι ο Ζόραν Ζάεφ στην παρούσα φάση ηγείται κυβέρνησης μειοψηφίας. Ο συνασπισμός υπό το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDSM) διαθέτει 43 βουλευτές· 15 βουλευτές διαθέτει το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι και έναν το Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών, το οποίο στηρίζει την κυβέρνηση. Στο σύνολό τους, τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού κατέχουν μόλις 59 έδρες στο κοινοβούλιο.
Η αντιπολίτευση διαθέτει 60 βουλευτές: ο συνασπισμός υπό το VMRO-DPMNE 44, ο συνασπισμός των αλβανικών κομμάτων Συμμαχία για τους Αλβανούς-Εναλλακτική 12, το BESA 2 (τρεις με τον Καστριότ Ρετζέπι, που όμως δεν είναι σαφές ποια στάση θα τηρήσει στο εξής) και το κόμμα Levica («Αριστερά») 2 βουλευτές.
Υπενθυμίζεται ότι ο Ζάεφ ανέβαλλε την παραίτησή του από τη θέση του πρωθυπουργού της Βόρειας Μακεδονίας και του αρχηγού του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, για να προσπαθήσει να διατηρήσει την εύθραυστη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και να βγάλει τη χώρα από την πολιτική της κρίση.
Η πολιτική κρίση ξέσπασε στη χώρα μετά τα απροσδόκητα άσχημα αποτελέσματα της κυβέρνησης στις τοπικές εκλογές. Στη συνέχεια, ο Ζάεφ στις 30 Οκτωβρίου ανακοίνωσε την παραίτησή του τόσο ως πρωθυπουργός όσο και ως αρχηγός του κόμματός του. Ο ίδιος επέμεινε ότι η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο θα πρέπει να συνεχίσει χωρίς αυτόν μέχρι τις επόμενες τακτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2024.