ΚΟΣΜΟΣ

Αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα ζητά ο Ολλανδός ΥΠΕΞ

Μίλησε σε Έλληνες δημοσιογράφους, ενόψει της επίσκεψης του ολλανδικού βασιλικού ζεύγους στην Ελλάδα στο τέλος Οκτωβρίου.

Αποκλιμάκωση της έντασης ανάμεσα σε Τουρκία και Ελλάδα ζητά ο Ολλανδός ΥΠΕΞ

Έκκληση για αποκλιμάκωση και αλληλοσεβασμό των συνόρων, ιδίως μεταξύ χωρών του ΝΑΤΟ, απηύθυνε σήμερα, από τη Χάγη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, Βόπκε Χούκστρα, μιλώντας σε ολιγομελή ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων που βρίσκονται στην Ολλανδία, ενόψει της επίσκεψης του ολλανδικού βασιλικού ζεύγους στην Ελλάδα στο τέλος Οκτωβρίου.

Αναλυτικότερα, απαντώντας σε ερώτημα για τη στάση της Τουρκίας και του Τούρκου Προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, απέναντι στην Ελλάδα, ο κ. Χούκστρα επισήμανε: «Ένα πράγμα για το οποίο έχω απευθύνει έκκληση (…) είναι η αποκλιμάκωση και ο αλληλοσεβασμός των συνόρων και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα κράτη του ΝΑΤΟ, νομίζω πως αυτό είναι κάτι που μπορούμε και πρέπει να αναμένουμε ο ένας από τον άλλο και αυτό ισχύει, φυσικά, όταν αγγίζει την ήπειρο, αλλά και όταν αγγίζει τα νησιά, και γνωρίζω πως οι ευαισθησίες αφορούν κυρίως συγκεκριμένα νησιά. Νομίζω ότι υπάρχει μια υποχρέωση για όλους να διασφαλίσουμε ότι θα αποκλιμακώσουμε και ελπίζω ότι θα διασφαλίσουμε ότι όλη η οικογένεια των μελών του ΝΑΤΟ θα καταφέρει να παραμείνει σε μια πορεία, που συνολικά είναι η πορεία που φέρνει ευημερία, σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή».

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία, καραβάνι χιλιάδων προσφύγων προσεγγίζει τα ελληνικά – και άρα και ευρωπαϊκά – σύνορα και τη θέση της ελληνικής πλευράς ότι η Τουρκία εργαλειοποιεί αυτή την κινητικότητα, αλλά και ερωτηθείς πώς μπορεί η Ευρώπη να υπερασπιστεί τα σύνορά της στο Αιγαίο και τη Θράκη, ο κ. Χούκστρα απάντησε: «Συνολικά, μια συμφωνία είναι συμφωνία. Αν καταλήξετε σε μία συμφωνία, θα πρέπει να την τηρείτε εσείς οι ίδιοι και θα πρέπει να μπορείτε να περιμένετε από τους άλλους να την τηρήσουν επίσης. Και ιδιαίτερα αυτού του είδους τις διεθνείς συμφωνίες, που είναι δύσκολο να συναφθούν, είναι εξαιρετικά σημαντικό να τις τηρούν όλοι».

Πρόσθεσε πως τα δύο θεμελιώδη πράγματα που πρέπει να γίνουν στο μέλλον είναι, πρώτον, να διασφαλιστεί ότι θα υπάρξει έλεγχος της μετανάστευσης, κάτι που, όπως είπε, επί του παρόντος γίνεται ανεπαρκώς, τουλάχιστον στην Ολλανδία. Δεύτερον, συμπλήρωσε, αυτό που «όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και όλοι, πρέπει να περιμένουμε από την Ευρώπη, είναι να καταφέρει να φροντίσει τα εξωτερικά σύνορα». Ο κ. Χούκστρα επισήμανε ακόμα, πως γνωρίζει πολύ καλά ότι το μεταναστευτικό πιέζει την Ελλάδα, όπως και πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη, αλλά επειδή η χώρα μας είναι μία από τις παραμεθόριες δέχεται πολλή απευθείας μετανάστευση, που πιέζει τις αντοχές της χώρας.

Όσον αφορά την ενεργειακή κρίση και τη στάση της Ευρώπης απέναντι στη Ρωσία, ο κ. Χούκστρα δήλωσε πιο αισιόδοξος μετά την ενότητα που έχει επιδείξει η Ευρώπη τους τελευταίους οκτώ-εννέα μήνες. «Η άποψή μου είναι ότι έχουμε δει ένα πρωτοφανές επίπεδο ενότητας στην καταπολέμηση της ρωσικής επιθετικότητας (…) Είμαι πεπεισμένος ότι ένας από τους λάθος υπολογισμούς του Πούτιν, ήταν η τεράστια ενότητα που επέδειξε η Ευρώπη τους τελευταίους μήνες. Υπάρχει πάντα χώρος για διαφορετικές θέσεις, αλλά η κυρίαρχη αρχή ήταν η ενότητα» είπε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ενότητα αυτή θα αποφέρει λύσεις, ακόμα και σε δύσκολα πεδία όπως η ενέργεια.

Σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους της Ολλανδίας στην Ελλάδα, o κ. Χούλκστρα εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή αποτελεί μεγάλη επένδυση στη φιλία και την εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών, ενώ συμπλήρωσε ότι ο παππούς του ήταν καθηγητής ελληνικών και λατινικών και ο ίδιος αγαπά την ελληνική ιστορία.

Πρόσθεσε ότι μεταξύ Ελλάδας και Ολλανδίας υπάρχει σαφής κατανόηση σε σχέση με το πόσα κοινά υφίστανται και πόσα μπορούν να γίνουν ακόμα για την ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων. Συμπλήρωσε ότι και σε προσωπικό επίπεδο, έχει γίνει μια πολύ καλή αρχή με τον Νίκο Δένδια και οι προσωπικές σχέσεις πάντα βοηθούν στη διεθνή πολιτική.

Σε ό,τι αφορά τις διμερείς οικονομικές σχέσεις, επισήμανε ότι η Ολλανδία συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 μεγαλύτερων επενδυτών στην Ελλάδα σε ευρύ φάσμα τομέων, κι ότι υπάρχουν άφθονες ευκαιρίες για συνέργειες μεταξύ ελληνικών και ολλανδικών επιχειρήσεων και χώρος για διεύρυνση του διμερούς εμπορίου. Συμπλήρωσε δε, πως το γεγονός ότι «επιχειρήσεις του 21ου αιώνα», όπως η Google, επενδύουν στην Ελλάδα, λέει πολλά για την ελκυστικότητα της χώρας ως επενδυτικού προορισμού.

Ερωτηθείς αν θα συμφωνούσε στην επιβολή κυρώσεων σε τουρκικές οντότητες για τη μη συμμόρφωσή τους με τα μέτρα που εφαρμόζονται σε βάρος της Ρωσίας, απάντησε: «Υπάρχει ξεκάθαρη λογική στο να παραμείνουμε ενωμένοι ως ΕΕ και να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε συζήτηση με ένα ευρύτερο σύνολο φίλων, εταίρων και χωρών ανά την υφήλιο, ως προς το γιατί είναι τόσο εξαιρετικά σημαντικό να νιώσει η Ρωσία την πλήρη ισχύ των κυρώσεων».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση