Αντιπρόσωποι των Ταλιμπάν και της κυβέρνησης θα συναντηθούν την Κυριακή στο Κατάρ

Η Γερμανία, η οποία συνδιοργανώνει τις συνομιλίες με το Κατάρ, ανέφερε ότι οι Αφγανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι που θα συμμετάσχουν θα βρίσκονται εκεί απλώς ως «πρόσωπα» και ότι οι επαφές θα γίνουν μεταξύ «ίσων»

Αντιπροσωπείες της αφγανικής κυβέρνησης και του ισλαμιστικού ένοπλου κινήματος των Ταλιμπάν θα συναντηθούν την Κυριακή στο Κατάρ για να προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια πολιτική συμφωνία η οποία θα προβλέπει μεταξύ άλλων τον τερματισμό της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα, γνωστοποίησαν χθες Δευτέρα αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Η Γερμανία, η οποία συνδιοργανώνει τις συνομιλίες με το Κατάρ, ανέφερε ότι οι Αφγανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι που θα συμμετάσχουν θα βρίσκονται εκεί απλώς ως «πρόσωπα» και ότι οι επαφές θα γίνουν μεταξύ «ίσων».

Μέχρι και σήμερα οι Ταλιμπάν αρνούνται να διαπραγματευθούν με την κυβέρνηση του προέδρου Άσραφ Γάνι, που χαρακτηρίζουν μαριονέτα της Ουάσινγκτον· μια προηγούμενη απόπειρα τα δύο μέρη να καθίσουν γύρω από το τραπέζι απέτυχε έπειτα από μια διαφωνία για το πόσοι και ποιοι θα συμμετείχαν.

Η Γερμανία, χώρα η οποία διαδραματίζει ρόλο-κλειδί στη διεθνή υποστήριξη της αφγανικής κυβέρνησης, και το Κατάρ, το οποίο διατηρεί επαφές με τους Ταλιμπάν, γνωστοποίησαν ότι έστειλαν προσκλήσεις για τον διάλογο στη Ντόχα την προσεχή Κυριακή και Δευτέρα.

Οι αφγανοί αξιωματούχοι «θα συμμετάσχουν μόνο με την προσωπική τους ιδιότητα και σε βάση ισότητας», τόνισε ο Μάρκους Πότσελ, ειδικός επιτετραμμένος της γερμανικής κυβέρνησης για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε χθες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

«Το Αφγανιστάν βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή, έχει την ευκαιρία να σημειώσει πρόοδο προς την ειρήνη», συνέχισε ο Πότσελ.

«Μια ουσιώδης συνιστώσα κάθε διαδικασίας που οδηγεί σε αυτόν τον στόχο θα είναι η άμεση ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Αφγανών», συμπλήρωσε.

Ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, ο αμερικανός ειδικός αντιπρόσωπος για την ειρήνευση στο Αφγανιστάν, ο οποίος διεξήγαγε πολλούς κύκλους συνομιλιών με τους Ταλιμπάν, κυρίως στο Κατάρ, επίσης τόνισε ότι αυτός ο διάλογος είναι αναγκαία συνθήκη για να συναφθεί η όποια συμφωνία ειρήνης.

«Η αποδοχή των μεν από τους δε, η αναζήτηση συναίνεσης και η αποδοχή της επίλυσης των πολιτικών διαφορών χωρίς βία, αυτά είναι που πρέπει να διδαχθούμε από την τραγωδία των τελευταίων 40 χρόνων», σημείωσε ο Χαλιλζάντ, αναφερόμενος στις συρράξεις που σπαράσσουν το Αφγανιστάν από τη σοβιετική επέμβαση το 1979.

Η ανακοίνωση αυτή δημοσιοποιήθηκε την ίδια ημέρα που έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από εκατό άλλοι τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους περίπου πενήντα μαθητές, όταν εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο που οδηγούσε καμικάζι και αμέσως μετά ένοπλοι εισέβαλαν σε κτίριο στο κέντρο της Καμπούλ, ενέργεια την ευθύνη για την οποία ανέλαβαν οι Ταλιμπάν.

Ανάμεσα στα θύματα συγκαταλέγονται τέσσερις άμαχοι — ανάμεσά τους ένα παιδί — και δύο στελέχη των ειδικών δυνάμεων. Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών, η μάχη τερματίστηκε «με τον θάνατο και των πέντε δραστών της επίθεσης».

Ο αφγανός πρόεδρος Άσραφ Γάνι αποκάλεσε τη χθεσινή επίθεση, η οποία κατ' αυτόν έγινε εναντίον αμάχων, έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ