ΕΛΛAΔΑ
Λάρισα: Ξεκινά ο α' κύκλος επιμόρφωσης των ειρηνοδικών - «Δικαστές δύο ταχυτήτων»
Αντιδράσεις για την επάρκεια των νέων πρωτοδικών – πρώην ειρηνοδικών και την ποιότητα στην απονομή της δικαιοσύνης
Την Τρίτη 1η Οκτωβρίου ξεκινά στη Λάρισα ο πρώτος κύκλος επιμόρφωσης των ειρηνοδικών που υπάγονται στα Εφετεία Λάρισας και Λαμίας.
Είναι μια διαδικασία που κρίθηκε αναγκαία από το υπουργείο Δικαιοσύνης μετά την ενοποίηση του Α’ βαθμού δικαιοδοσίας που καταργεί τα ειρηνοδικεία και τα μετατρέπει σε περιφερειακά πρωτοδικεία όπως στη περίπτωση των πρώην ειρηνοδικείων Φαρσάλων και Ελασσόνας.
Μια κατάργηση η οποία είχε προκαλέσει, και ακόμα προκαλεί, αντιδράσεις στο νομικό κόσμο της χώρας, με τις ενστάσεις να αφορούν μεταξύ άλλων και την επάρκεια των νέων πρωτοδικών – πρώην ειρηνοδικών και την ποιότητα στην απονομή της δικαιοσύνης.
«Δικαστές δύο ταχυτήτων»
Χαρακτηριστική ήταν πέρυσι τον Δεκέμβριο η αντίδραση της Ολομέλειας του Πρωτοδικείου Λάρισας που έκανε λόγο για «δικαστές δύο ταχυτήτων». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρονταν στην απόφαση με την οποία η Ολομέλεια εξέφραζε την αντίθεσή της στην ενοποίηση του Α’ βαθμού δικαιοδοσίας, ο διαχωρισμός των δικαστών θα γίνει ανάμεσα σε αυτούς που έλαβαν επιμόρφωση θεωρητική και πρακτική φοιτώντας στην Εθνική Σχολή Δικαστών και Εισαγγελέων και αυτών που δεν έλαβαν αντίστοιχη επιμόρφωση και μεταξύ αυτών που διαθέτουν την απαιτούμενη «κατάρτιση, εξοικείωση και εμπειρία» στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης και μεταξύ αυτών που «εξ’ αντικειμένου» δεν την διαθέτουν. Η ανακοίνωση κατέληγε με την αναφορά πως αυτός ο “δυισμός” θα “διαχυθεί αναπρόδραστα, αρχικά στους συλλειτουργούς της δικαιοσύνης και τελικά στους ίδιους τους πολίτες, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας περί την ορθή απονομή της δικαιοσύνης, η οποία βαθμιαία θα οδηγήσει σε απαξίωση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας».
Τελικά, παρά τις πολλές αντιδράσεις, το νομοσχέδιο για την ενοποίηση πέρασε και τον Αύγουστο ανακοινώθηκε το πλαίσιο επιμόρφωσης των ειρηνοδικών και μελλοντικών πρωτοδικών. Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση η επιμόρφωση θα πραγματοποιηθεί σε δύο κύκλους. Ο πρώτος κύκλος υλοποιείται με ευθύνη της ΕΣΔι και αφορά στη διοργάνωση σεμιναρίων στον τομέα του ποινικού δικαίου, του ποινικού δικονομικού δικαίου, του αστικού και του αστικού δικονομικού δικαίου.
Ο δεύτερος κύκλος υλοποιείται με ευθύνη των Προϊσταμένων της έδρας των Πρωτοδικείων στα οποία υπηρετούν οι επιμορφούμενοι ειρηνοδίκες και υπό την εποπτεία της ΕΣΔι και αφορά στην τακτική παρακολούθηση δικαστικών διαδικασιών, όπως συνεδριάσεις Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, Δικαστικών Συμβουλίων, Προέδρων Υπηρεσίας κ.λπ. και στη σύνταξη σχεδίων δικαστικών ποινικών αποφάσεων επί υποθέσεων αρμοδιότητας Μονομελούς Πλημμελειοδικείου και βουλευμάτων.
Τα σεμινάρια του πρώτου κύκλου θα πραγματοποιηθούν στην έδρα των κατά τόπους Εφετείων της χώρας. Στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Εφετείου Λάρισας, θα συμμετέχουν οι ειρηνοδίκες που υπηρετούν στις Εφετειακές Περιφέρειες Λάρισας και Λαμίας. Ο δεύτερος κύκλος των προγραμμάτων επιμόρφωσης θα υλοποιηθεί στην έδρα του Πρωτοδικείου καθώς και στην Παράλληλη έδρα του Πρωτοδικείου, όπου ο κάθε ειρηνοδίκης υπηρετεί.
Στην ίδια ΚΥΑ προβλέπονταν και τα κριτήρια επιλογής των εισηγητών οι οποίοι μπορεί να είναι εν ενεργεία δικαστικοί λειτουργοί με βαθμό τουλάχιστον Προέδρου Πρωτοδικών ή Εισαγγελέα Πρωτοδικών καθώς και επίτιμοι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί.
Στην τελευταία περίπτωση ανήκει και ο επίτιμος Εισαγγελέας Εφετών Σταμάτης Δασκαλόπουλος, επί σειρά ετών προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας, καθηγητής στην ΕΣΔι και διευθυντής κατάρτισης και επιμόρφωσης στην κατεύθυνση των Εισαγγελέων από το 2020 μέχρι την αφυπηρέτηση του τον Ιούνιο του 2023.
Το πρόγραμμα επιμόρφωσης
Σύμφωνα με το πρόγραμμα επιμόρφωσης που αναρτήθηκε στη σελίδα της ΕΣΔι ο κ. Σταμάτης Δασκαλόπουλος θα διδάξει ποινική δικονομία ενώ άλλοι εισηγητές είναι μεταξύ άλλων ο αντεισαγγελέας Εφετών Λάρισας, Λάμπρος Τσιόγκας και η Λαρισαία αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ελένη Κοντακτσή.
Ο πρώτος κύκλος των προγραμμάτων επιμόρφωσης θα πραγματοποιείται δια ζώσης σε κτήριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και θα ολοκληρωθεί, σε τέσσερις περιόδους επιμόρφωσης, σε κάθε μία από τις οποίες θα αντιστοιχούν 24 εργάσιμες ημέρες και έξι ώρες παρακολούθησης ημερησίως, ήτοι: α) Πρώτη Περίοδος Επιμόρφωσης, από 1-10-2024 έως 5-11-2024, β) Δεύτερη Περίοδος Επιμόρφωσης, από 6-11-2024 έως 9-12-2024, γ) Τρίτη Περίοδος Επιμόρφωσης, από 10-12-2024 έως 23-12-2024 και από 7-1-2025 έως 24-1-2025, δ) Τέταρτη Περίοδος Επιμόρφωσης, από 27-1-2025 έως 27-2-2025.
Ο δεύτερος κύκλος των προγραμμάτων επιμόρφωσης θα υλοποιείται αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου ανά Περίοδο Επιμόρφωσης, σε τέσσερα Επιμέρους Προγράμματα, ήτοι: α) από 6-11-2024 έως 6-2-2025, β) από 10-12-2024 έως 10-3-2025, γ) από 25-1-2025 έως 25-4-2025 και δ) από 28-2-2025 έως 28-5-2025, ούτως ώστε κάθε επιμορφούμενος αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου επιμόρφωσης να λαμβάνει μέρος στο δεύτερο κύκλο.
Σύμφωνα με την ΚΥΑ ο δεύτερος αυτός κύκλος θα διενεργηθεί σύμφωνα με το αναλυτικό σχέδιο που θα καθοριστεί από τους Προϊσταμένους της έδρας του Πρωτοδικείου στο οποίο οι επιμορφούμενοι υπηρετούν.
Το περιεχόμενο των Επιμέρους Προγραμμάτων του δεύτερου κύκλου επιμόρφωσης θα καθοριστεί από τους Προϊσταμένους της έδρας του Πρωτοδικείου στο οποίο οι επιμορφούμενοι υπηρετούν, με τη σύμφωνη γνώμη της Γενικής Διευθύντριας της ΕΣΔι. Ο δεύτερος αυτός κύκλος θα περιλαμβάνει την παρακολούθηση τουλάχιστον τεσσάρων κατά μήνα δικαστικών διαδικασιών, όπως συνεδριάσεις Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, αυτοφώρων, Δικαστικών Συμβουλίων, Προέδρων Υπηρεσίας, κ.λπ. καθώς και την υποχρέωση σύνταξης συνολικά για όλο το παραπάνω χρονικό διάστημα των τριών μηνών τουλάχιστον τριών σχεδίων δικαστικών ποινικών αποφάσεων επί υποθέσεων αρμοδιότητας Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, και δύο σχεδίων βουλευμάτων
Μετά την διεξαγωγή και του δεύτερου κύκλου ανά Περίοδο Επιμόρφωσης, σύμφωνα με την ΚΥΑ οι ειρηνοδίκες που θα έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα επιμόρφωσης στο οποίο έχουν κατανεμηθεί, εκδικάζουν το σύνολο των αστικών υποθέσεων.