ΚΟΣΜΟΣ

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία

Σειρά επιφανών Ρώσων τάχθηκε κατά του πολέμου

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε όλη τη Ρωσία

Το κλίμα στη ρωσική κοινωνία, μετά την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, δεν έχει καμία σχέση με την ευφορία που επικρατούσε το 2014, όταν η Ρωσία προσάρτησε τη Χερσόνησο της Κριμαίας. Χθες το βράδυ, αντιπολεμικές διαδηλώσεις οργανώθηκαν σε τουλάχιστον 40 ρωσικές πόλεις, ενώ σειρά επιφανών Ρώσων τάχθηκε κατά του πολέμου.

Παρά τις προειδοποιήσεις των Αρχών ότι όποιος λάβει μέρος σε διαδηλώσεις που δεν έχουν άδεια θα «βρεθεί αντιμέτωπος με τις συνέπειες», χιλιάδες διαδηλωτές έκαναν την εμφάνισή τους χθες το βράδυ στην πλατεία Πούσκιν, δίπλα στην Κόκκινη Πλατεία, σε κεντρικό σημείο της Αγίας Πετρούπολης, αλλά και σε δεκάδες άλλες ρωσικές πόλεις, φωνάζοντας αντιπολεμικά συνθήματα. Οι Αρχές προχώρησαν σε τουλάχιστον 700 συλλήψεις. Η ακτιβίστρια Μαρίνα Λιτβίνοβιτς δεν πρόλαβε καν να φθάσει έως τις διαδηλώσεις. «Με συνέλαβαν με το που βγήκα από το σπίτι μου», έγραψε στην εφαρμογή Telegram. Η Λιτβίνοβιτς ήταν μεταξύ αυτών που κάλεσαν τον κόσμο στις χθεσινοβραδινές διαδηλώσεις.

Στο πλευρό όσων αντιδρούσαν τάχθηκε ο πρώην πλουσιότερος άνθρωπος της Ρωσίας και εν συνεχεία εχθρός του Κρεμλίνου, Μιχαήλ Χοντορκόφσκι. «Πρέπει να είμαστε σαφείς, τον πόλεμο τον ξεκίνησε ο Πούτιν και το περιβάλλον του για να παραμείνουν στην εξουσία. Δεν τον ξεκίνησε ο ρωσικός λαός», τόνισε ο Χοντορκόφσκι.

Οι Αρχές προχώρησαν σε τουλάχιστον 700 συλλήψεις – Η ακτιβίστρια Μαρίνα Λιτβίνοβιτς δεν πρόλαβε καν να φθάσει στον τόπο συγκέντρωσης.

«Το να χρησιμοποιούν τις ένοπλες δυνάμεις για προσωπικό όφελος, εξαπολύοντας επιθετικό πόλεμο, σημαίνει ότι μια χούντα υπό τον Πούτιν έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση της Ρωσίας», προσέθεσε ο Χοντορκόφσκι, ο οποίος πέρασε 10 χρόνια στις ρωσικές φυλακές, πριν αφεθεί ελεύθερος το 2013 και μετακομίσει στη Βρετανία. «Είναι καθήκον κάθε αξιοπρεπούς ανθρώπου να λάβει μέρος στο αντιπολεμικό κίνημα και να παρακούσει τις εντολές της χούντας».

Η εφημερίδα «Νόβαγια Γκαζέτα» ανακοίνωσε ότι το σημερινό φύλλο της θα κυκλοφορήσει σε δύο γλώσσες, ρωσικά και ουκρανικά, ώστε να υπογραμμίσει την αδελφοσύνη μεταξύ των δύο λαών. Ο διευθυντής της, ο τιμηθείς με Νομπέλ Ειρήνης για το 2021 Ντμίτρι Μουράτοφ, επανέλαβε την έκκληση του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι προς τους Ρώσους να αντισταθούν στον πόλεμο. «Ο αρχηγός παίζει με το πυρηνικό κουμπί σαν να είναι κλειδί πολυτελούς αυτοκινήτου», είπε ο Μουράτοφ αναφερόμενος στον Πούτιν. «Ποιο είναι το επόμενο βήμα, μια πυρηνική ομοβροντία; Μόνο το ρωσικό αντιπολεμικό κίνημα μπορεί να σώσει τη ζωή στον πλανήτη», υποστήριξε ο Μουράτοφ.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μετρήσεων του ανεξάρτητου ινστιτούτου Levada, η πλειονότητα των Ρώσων υποστηρίζει την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες τις δημοκρατίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ. Αυτό δεν μεταφράζεται αυτομάτως σε υποστήριξη προς τον πόλεμο, αφού επικρατούσε ευρέως η εντύπωση στη ρωσική κοινωνία πως η αναγνώριση θα μπορούσε να αποτελεί βήμα για την αποτροπή ευρύτερης σύγκρουσης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση