ΚΟΣΜΟΣ
Αγγλία: Αυξάνεται η παραγωγή κρασιού λόγω των πιο θερμών καλοκαιριών
Το 2018 ήταν μια χρονιά που έσπασε ρεκόρ για την παραγωγή κρασιού στο Ηνωμένο Βασίλειο
Πιο γρήγορα από κάθε άλλη χρονιά, κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο, ωριμάζουν φέτος τα σταφύλια στους αμπελώνες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Με τις προβλέψεις των ειδικών να κάνουν λόγο για πιο ζεστά καλοκαίρια, που θα γίνουν ο κανόνας, οι οινοπαραγωγοί στη χώρα πιστεύουν ότι όχι μόνο μπορούν να συνεχίσουν να παράγουν καλούς αφρώδεις οίνους, αλλά ίσως θα μπορούσαν και να επεκταθούν. Είναι η κατάλληλη στιγμή για επενδύσεις, λένε οι ειδικοί.
O καθηγητής Στήβεν Ντόρλινγκ της Σχολής Περιβαλλοντικών Επιστημών του Πανεπιστημίου East Anglia υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Έχουμε εξετάσει επίσης την περιοχή της Βουργουνδίας της Γαλλίας και εξετάζουμε τις ομοιότητες και πώς το κλίμα εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να εξελιχθεί ώστε να ταιριάζει με το εκεί κλίμα. Και έτσι αυτές οι μελλοντικές εκτιμήσεις, μας δείχνουν ότι το κλίμα μας γίνεται όλο περισσότερο και πιο κατάλληλο για την παραγωγή κόκκινου κρασιού».
Η παραγωγός κρασιού Λίντα Χάουαρντ έχει παρατηρήσει τη διαφορά που έχει η κλιματική αλλαγή. Ιστορικά ο αμπελώνας της τρύγιζε πάντα τα σταφύλια του την 1η Οκτωβρίου, αλλά τα τελευταία χρόνια τα σταφύλια ήταν έτοιμα για μάζεμα στα μέσα Σεπτεμβρίου. H ίδια σημειώνει: «Έχω ακούσει στο κτήμα, χαχα, ότι κάνει πολύ ζέστη στην περιοχή της Καμπανίας στη Γαλλία. Η Καμπανία παραδοσιακά, έχει προφανώς και πιο κρύους χειμώνες, κάτι που έχουμε ήδη εδώ. Νομίζω ότι ως αγγλική βιομηχανία κρασιού, έχουμε σίγουρα Το μέλλον μπροστά μας. Αν θα αντικαθιστούσαμε ποτέ τις τεράστιες αμπελουργικές περιοχές στη Γαλλία, δεν ξέρω».
Το 2018 ήταν μια χρονιά που έσπασε ρεκόρ για την παραγωγή κρασιού στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εκείνο το ζεστό καλοκαίρι είδε την παραγωγή κρασιού στο Ηνωμένο Βασίλειο να ξεπερνά τα 15,6 εκατομμύρια μπουκάλια για πρώτη φορά. Το 2022 θα μπορούσε ακόμη και να το ξεπεράσει.