ΚΟΣΜΟΣ

27 πτώματα μεταναστών βρέθηκαν από την Τρίτη στα σύνορα Τυνησίας-Λιβύης

Οι εθνικότητες των θυμάτων δεν είναι γνωστές ως τώρα

27 πτώματα μεταναστών βρέθηκαν από την Τρίτη στα σύνορα Τυνησίας-Λιβύης

Τα άψυχα σώματα 27 μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, βρέθηκαν από την Τρίτη σε περιοχή της ερήμου στη μεθόριο Τυνησίας-Λιβύης, σύμφωνα με λιβυκή οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι τυνησιακές αρχές παράτησαν τους ανθρώπους αυτούς στα σύνορα εν μέσω καύσωνα χωρίς νερό, ούτε τροφή, ούτε φάρμακα, τόνισε στο Γερμανικό Πρακτορείο η λιβυκή Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Κατά την ίδια πηγή, οι τυνησιακές αρχές οδηγούν ανθρώπους στην απομακρυσμένη περιοχή της ερήμου στα σύνορα και τους εγκαταλείπουν στην τύχη τους.

Κατά δημοσιεύματα σε λιβυκά ΜΜΕ, ανάμεσα στους νεκρούς είναι παιδιά.

Οι εθνικότητες των θυμάτων δεν είναι γνωστές ως τώρα.

Οι καταγγελίες πως οι τυνησιακές αρχές μεταφέρουν μετανάστες στα σύνορα με τη Λιβύη (ανατολικά) και με την Αλγερία (δυτικά) και τους εγκαταλείπουν στην τύχη τους προκαλούν ολοένα εντονότερη ανησυχία σε διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ. Εκτιμάται πως τουλάχιστον 200 άνθρωποι διασώθηκαν τον Ιούλιο.

Στις αρχές του μήνα ο ΟΗΕ κάλεσε «να σταματήσουν οι απελάσεις» αυτές.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) αναφέρθηκε τον περασμένο μήνα σε μαζικές απελάσεις εκατοντάδων μεταναστών, προσφύγων και αιτούντων άσυλο από την Τύνιδα, ανάμεσά τους παιδιά και έγκυες, που αναγκάζονται να διανύουν μεγάλες αποστάσεις περπατώντας σε επικίνδυνες συνθήκες.

Η Τυνησία μοιάζει να έχει διαδεχθεί τη Λιβύη, να έχει μετατραπεί σε επίκεντρο της προσπάθειας χιλιάδων ανθρώπων, κυρίως από την υποσαχάρια Αφρική, να φθάσουν στην Ευρώπη.

Η εχθρότητα έναντι των μεταναστών στη χώρα της βόρειας Αφρικής εντάθηκε μετά την ομιλία την 21η Φεβρουαρίου του τυνήσιου προέδρου Κάις Σάγεντ με την οποία καταδίκασε την έλευση «ορδών μεταναστών», οι οποίες κατ’ αυτόν πήγαν στη χώρα για να «αλλοιώσουν τη δημογραφική της σύνθεση». Κατηγόρησε μετανάστες πως ασκούν «βία», διαπράττουν «εγκλήματα» και επιδεικνύουν «απαράδεκτη συμπεριφορά».

Έκτοτε, εκατοντάδες παράτυποι μετανάστες έχασαν τις δουλειές τους στον ανεπίσημο τομέα, όποια στέγη είχαν βρει, ενώ καταγράφτηκαν δεκάδες επιθέσεις εναντίον μεταναστών σε όλη τη χώρα. Σε επεισόδια αυτής της φύσης έχουν καταγραφτεί δυο θάνατοι μέχρι σήμερα.

Η κατάσταση για τους μετανάστες στη γειτονική Λιβύη, όπου ο εμφύλιος πόλεμος ακόμη δεν έχει τερματιστεί, δεν είναι λιγότερο επισφαλής: ΜΚΟ καταγγέλλουν πως είναι αντιμέτωποι με κινδύνους όπως να υποστούν βασανιστήρια, να μετατραπούν σε σκλάβους ή να γίνουν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

Στείλε την είδηση