Το ραντεβού με την ιστορία που...δεν έγινε!

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αποδείξει ότι ήξερε άριστα να κάνει αντιπολίτευση. Αναλαμβάνοντας το πηδάλιο κλήθηκε να αποδείξει ότι μπορούσε να ασκήσει δημιουργικά και τις κυβερνητικές ευθύνες.

Σαν σήμερα πριν από 35 χρόνια η Ελλάδα είχε ραντεβού με την ιστορία! Μετά από… δεκετίες δεξιοκρατίας, εξέλεγε την πρώτη σοσιαλιστική κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου, δίνοντάς του στις εκλογές το θριαμβευτικό ποσοστό του 48% και οδηγώντας τη Νέα Δημοκρατία του Γεωργίου Ράλλη στην αντιπολίτευση. Η ορκωμοσία της κυβέρνησης έγινε στις 21 Οκτωβρίου και η ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων διεξήχθη το βράδυ της Κυριακής 22 Νοεμβρίου του 1981.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου -είναι προφανές- εκμεταλλεύθηκε με διορατικότητα το ριζοσπαστικό κύμα που σάρωσε την Ελλάδα τη δεκαετία του 1970 για να οικοδομήσει σοσιαλιστικό κόμμα εξουσίας. Το ρεύμα της Αλλαγής αναπτύχθηκε γύρω από τρεις άξονες: 

Πρώτον, τον εκδημοκρατισμό και την οριστική υπέρβαση των υπολειμμάτων του εμφυλιοπολεμικού κλίματος. 

Δεύτερον, την εθνική χειραφέτηση από την ξένη εξάρτηση. 

Τρίτον, τη δημιουργία Κράτους Πρόνοιας.

Εκφράζοντας το κύμα του αριστερόστροφου μικροαστισμού το ΠΑΣΟΚ εκτοξεύθηκε από το 13% του 1974 στο 48% του 1981. Η είσοδος στους αρμούς της εξουσίας έφερε τα κατά κανόνα θολά οράματα αντιμέτωπα με την πραγματικότητα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αποδείξει ότι ήξερε άριστα να κάνει αντιπολίτευση. Αναλαμβάνοντας το πηδάλιο κλήθηκε να αποδείξει ότι
μπορούσε να ασκήσει δημιουργικά και τις κυβερνητικές ευθύνες.

Λένε πολλοί κι όχι αδίκως ότι “στην ελληνική Ιστορία δεν υπάρχει κανένα άλλο κόμμα που να επηρέασε σε τέτοιο βαθμό την νοοτροπία, το γίγνεσθαι και την σκέψη του Έλληνα, όσο το ΠΑΣΟΚ. Η Αλλαγή που έφερε ήταν τόσο σαρωτική που ούτε ο ίδιος ο Ανδρέας δεν κατάφερε να την ανακόψει όταν είδε τα πρώτα σημάδια εκτροχιασμού. Ο Λαός πλέον απαιτούσε και το καθεστώς έγινε «ελληνικός τρόπος», με συνέπεια να σιγοβράζει επανάσταση κάθε φορά που έβλεπε πως του παίρνουν όλα όσα του είχαν τάξει.

Ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε κανένα άλλο κόμμα δεν κατάφερε να στρίψει το τιμόνι, αντιθέτως και η Νέα Δημοκρατία, αναγκάστηκε να βαδίσει στα βήματά του τόσο για να διατηρήσει τα ποσοστά της όσο και για να διεκδικεί με αξιώσεις την εξουσία. Με λίγα λόγια αυτό που είδαμε ως νέα πολιτική του '81 μετατράπηκε σε παγιωμένο σκηνικό”.


  Αναταραχή

Η προεκλογική περίοδος του 1981 υπήρξε ένα πραγματικό μαρτύριο για τον Γεώργιο Ράλλη. Σε επίπεδο ρητορικής είχε να αντιπαλέψει με τον λαικιστικό λόγο του Ανδρέα Παπανδρέου, που σε μερικές περιπτώσεις άγγιζε τον μεσσιανισμό (θυμίζουμε συνθήματα όπως "ραντεβού με την Ιστορία", "αλλαγή", "η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες", "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο"κτλ), αλλά και μια ακατάσχετη υποσχεσιολογία που δηστυχώς ικανοποιήθηκε σε μεγάλο βαθμό μετεκλογικά. ο ίδιος ο Ράλλης δέχτηκε επίθεση από οπαδούς του ΠΑΣΟΚ στην Κρήτη, ενώ οπαδοί του ΗΡΑΚΛΗ σταμάτησαν το αυτοκίνητο του ενώ περιόδευε στην Βόρεια Ελλάδα ζητώντας επανόρθωση αδικίας εις βάρος της ομάδας τους (αγώνας μπαράζ του Βόλου). Παρά τις επικρίσεις που δέχονταν και μέσα από το κόμμα του, ο Γεώργιος Ράλλης έδειξε ανώτερο ήθος και μετριοπάθεια. Σε προεκλογική ομιλία του στο Ηράκλειο, είπε το περίφημο σύνθημα «δεν θέλω ου», ζητώντας μ' αυτόν τον τρόπο από τους οπαδούς του κόμματός του να μην αποδοκιμάζουν τον αντίπαλό του Ανδρέα Παπανδρέου.  

Το ΠΑΣΟΚ με 48,07% κατέλαβε 172 έδρες, η ΝΔ με 35,87% των ψήφων κατέλαβε 115 έδρες και το ΚΚΕ με 10,93% 13 έδρες. Τα υπόλοιπα κόμματα που συμμετείχαν δεν κατάφεραν να εκλέξουν κανένα βουλευτή. Μόλις διαφάνηκε η επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές, ο Ράλλης συνεχάρη τον Παπανδρέου για τη νίκη του και τις επόμενες ημέρες έγινε ομαλά η παράδοση της εξουσίας. Επτά χρόνια μετά την αποκατάσταση των θεσμών, η ομαλή κυβερνητική αλλαγή του 1981 αποδείκνυε με τον πιο περίτρανο τρόπο την οριστική εδραίωση της δημοκρατίας στην Ελλάδα. 

Στις 21 Οκτωβρίου του 1981 ενώπιον του ευθυτενούς προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή ορκίσθηκε η πρώτη σοσιαλιστική κυβέρνηση. Εκατοντάδες οπαδοί είχαν κατακλύσει την Ηρώδη Αττικού. Αρκετοί από τους υπουργούς φορούσαν γραβάτα την οποία είχαν καταχωνιάσει στο μπαούλο από την εποχή του επαναστατικού ζιβάγκο της Μεταπολίτευσης. Άνθρωποι που επί χρόνια διαδήλωναν έξω από τα υπουργεία βρέθηκαν καθισμένοι στους υπουργικούς θώκους. Αυτοί που κυνηγιόντουσαν από την Αστυνομία τώρα θα τη διέταζαν.

ΟΙ 41 ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

Ο κατάλογος των μελών της κυβέρνησης : Πρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εθνικής Άμυνας Ανδρέας Παπανδρέου, υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αντώνης Δροσογιάννης, υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γεώργιος Πέτσος, υπουργός Συντονισμού Απόστολος Λάζαρης, υφυπουργός Συντονισμού Γιάννης Ποττάκης, υφυπουργός Συντονισμού Γρηγόρης Βάρφης, υπουργός Προεδρίας (Τύπου) Δημήτρης Μαρούδας, υφυπουργός Προεδρίας ( Αθλητισμού) Γεώργιος Κατσιφάρας, υπουργός Εξωτερικών Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, υφυπουργός Εξωτερικών Κάρολος Παπούλιας, υφυπουργός Εξωτερικών Ασημάκης Φωτήλας, υπουργός Εσωτερικών Γιώργος Γεννηματάς, υφυπουργός Εσωτερικών Στάθης Παναγούλης, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου Ευάγγελος Κουλουμπής, υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Λευτέρης Βερυβάκης, υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Γιώργος Λιάνης, υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Πέτρος Μώραλης, υφυπουργός Οικονομικών Δημήτρης Τσοβόλας, υφυπουργός Οικονομικών Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος, υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών Παρασκευάς Αυγερινός, υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών Μαρία Κυπριωτάκη-Περράκη, υφυπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών Ρούλα Κακλαμανάκη, υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας Αναστάσιος Πεπονής, υφυπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας Δημήτριος Πητσιώρης, υπουργός Δημοσίων Έργων Άκης Τσοχατζόπουλος, υπουργός Εργασίας Απόστολος Κακλαμάνης, υπουργός Γεωργίας Κώστας Σημίτης, υφυπουργός Γεωργίας Γεώργιος Μωραΐτης, υφυπουργός Γεωργίας Κώστας Αλεξιάδης, υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Στάθης Γιώτας, υπουργός Εμπορίου Νικόλαος Ακριτίδης, υφυπουργός Εμπορίου Γιάννης Παπασπύρου, υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Σκουλαρίκης, υπουργός Πολιτισμού και Επιστημών Μελίνα Μερκούρη, υπουργός Δικαιοσύνης Στάθης Αλεξανδρής, υπουργός Χωροταξίας, Οικισμού και Περιβάλλοντος Αντώνης Τρίτσης, υπουργός Συγκοινωνιών Ευάγγελος Γιαννόπουλος, υφυπουργός Συγκοινωνιών Σήφης Βαλυράκης, υπουργός Βορείου Ελλάδας Βασίλης Ιντζές.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ