ΙΣΤΟΡΙΑ
Ερευνητές υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν τον βωμό που αναστήθηκε ο Ιησούς
"Για τους ιστορικούς, αυτό το εύρημα είναι κάτι πραγματικά σπουδαίο από πολλές απόψεις"
Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν έναν από καιρό χαμένο βωμό στην τοποθεσία όπου λέγεται ότι είχε ταφεί και αναστηθεί ο Ιησούς.
Η ανακάλυψη έγινε όταν εργάτες που εκτελούσαν κάποια έργα στο σημείο, γύρισαν μια γιγάντια πέτρινη πλάκα καλυμμένη με γκράφιτι που ήταν ακουμπισμένη στον τοίχο της Εκκλησίας του Παναγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ.
Η πέτρα, μήκους δυόμιση μέτρων και πλάτους πέντε μέτρων, ήταν διακοσμημένη με στολίδια και κορδέλα, μια ρωμαϊκή πρακτική κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, και διακριτά σημάδια που κάνουν τους ερευνητές να πιστεύουν ότι ήταν ο βωμός που καθαγιάστηκε το 1149.
Θεωρήθηκε ότι ο βωμός είχε καταστραφεί σε πυρκαγιά το 1808. «Για τους ιστορικούς, αυτό το εύρημα είναι κάτι πραγματικά σπουδαίο από πολλές απόψεις», είπε η ομάδα από την Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών (OeAW) που έκανε την ανακάλυψη.
«Πρώτον, το γεγονός ότι η πλάκα θα μπορούσε να είχε μείνει κρυμμένη για τόσο καιρό σε ένα τόσο καλά ερευνημένο κτίριο όπως ο Ναός του Παναγίου Τάφου - ειδικά καθώς ήταν ενώπιον χιλιάδων προσκυνητών και τουριστών καθημερινά».
H πλάκα με τα γκράφιτι
Ο χώρος της Εκκλησίας του Παναγίου Τάφου προσδιορίζεται ως ο τόπος τόσο της σταύρωσης όσο και του τάφου του Ιησού και δέχεται περίπου τέσσερα εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο.
Η εκκλησία, η οποία ξεπερνά τα σχεδόν 1.645 μέτρα σε διάμετρο, χτίστηκε στην κορυφή ενός ρωμαϊκού ναού αφιερωμένου στη θεά Αφροδίτη το 335 μ.Χ.
Η κατασκευή ανατέθηκε από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Α' και κατά τη διάρκεια της μετατροπής, αποκαλύφθηκε ένας τάφος που πιστεύεται ότι είναι αυτός του Ιησού που πέθανε σχεδόν 300 χρόνια νωρίτερα.
Η Εκκλησία του Παναγίου Τάφου δέχτηκε επίθεση κατά τη διάρκεια των αιώνων, καταστράφηκε από τον περσικό στρατό το 614, σχεδόν κατεδαφίστηκε το 1009 και στη συνέχεια τυλίχτηκε στις φλόγες κατά τη διάρκεια του 1800, όταν πιστεύεται ότι ο βωμός είχε χαθεί.
Οι ασυνήθιστες διακοσμήσεις στην μέσα πλευρά του τοίχου οδήγησαν τους ερευνητές στο λεγόμενο «Cosmatesque», καθώς τα γκράφιτι στο μπροστά μέρος δεν προϊδέαζαν σε τίποτα τι κρυβόταν.
H στολισμένη πλευρά της πλάκας
«Αυτή η ειδική τεχνική παραγωγής για διακόσμηση μαρμάρου ασκήθηκε αποκλειστικά από συντεχνίες στην παπική Ρώμη, οι οποίοι μετέδωσαν την ικανότητα από γενιά σε γενιά», ανέφερε η ερευνητική ομάδα.
Η χριστιανική παράδοση λέει ότι το σώμα του Χριστού τοποθετήθηκε σε μια πλάκα που κόπηκε από μια ασβεστολιθική σπηλιά μετά τη σταύρωσή του από τους Ρωμαίους.
Αναστήθηκε τρεις μέρες μετά το θάνατό του, σύμφωνα με τη Γραφή, και οι γυναίκες που ήρθαν να χρίσουν το σώμα του είπαν ότι δεν βρέθηκαν λείψανα.