ΙΣΤΟΡΙΑ
Παρακαταθήκη αιώνων: Από την Κρητική Αναγέννηση στον «Μουσικό Αύγουστο»
Η «Ιστορία της Κυριακής» συμμετέχει στο αφιέρωμα "Cretalive Εν Δράσει ... Εντέχνως"
Με μια ιστορική αναδρομή στο πολιτισμικό παρελθόν της Κρήτης συμμετέχει η “Ιστορία της Κυριακής” στο αφιέρωμα “Cretalive Εν δράσει … Εντέχνως”. Η Ελίνα Φαρσάρη ανατρέχει στην περίοδο της Ενετοκρατίας παρουσιάζοντας ένα συγκλονιστικό φαινόμενο, την “Κρητική Αναγέννηση” που συνέβαλε στη συνέχεια του ίδιου του ελληνικού πολιτισμού.
Τους δύο τελευταίους αιώνες της Ενετοκρατίας, η πολιτισμική όσμωση ανάμεσα στους κατακτητές και τους κατακτημένους απέδωσε μια εντυπωσιακή άνθηση των τεχνών και των γραμμάτων. Η περίοδος αυτή που τερματίστηκε βίαια με την άλωση του Χάνδακα το 1669 μας άφησε παρακαταθήκη τη σπουδαία “Κρητική Σχολή ζωγραφικής”, την κρητική λογοτεχνία και το κρητικό θέατρο. Έτσι, η Κρήτη υπήρξε η μόνη περιοχή του ελλαδικού χώρου που έζησε αναγέννηση παράλληλα με τη Δύση και δημιούργησε αυθεντική πρωτότυπη τέχνη με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Τα πολιτισμικά επιτεύγματα των Κρητών της περιόδου αυτής διασώθηκαν στα Επτάνησα, όπου κατέφυγαν πολλοί Κρητικοί μετά την πτώση της Κάντιας τροφοδοτώντας τον Επτανησιακό Πολιτισμό ο οποίος με τη σειρά του εξασφάλισε τη συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού.
Από το 1669 και μετά πυρήνες διανοουμένων, λογίων και καλλιτεχνών εξακολουθούσαν να αναπτύσσονται στην Κρήτη. Τον 20ο αιώνα υπήρξε μία ακόμη σημαντική στιγμή στην πολιτισμική πορεία του Μεγάλου Κάστρου. Ο σπουδαίος Μάνος Χατζιδάκις το 1980 υπήρξε ο εμπνευστής και δημιουργός του “Μουσικού Αυγούστου” του κορυφαίου φεστιβάλ που ξεπέρασε κατά πολύ τα σύνορα της Κρήτης και στο πέρασμα των δεκαετιών μετεξελίχθηκε στο φεστιβάλ “Ηράκλειο Καλοκαίρι” του Δήμου Ηρακλείου.
Δείτε επίσης: