Ένας κορυφαίος αντιστασιακός

Πήρε μέρος σε πολλές μάχες και αντιστάθηκε όπως και οι άλλοι αντιστασιακοί με κάθε μέσο κατά των Γερμανών. Η δράση των αντιστασιακών των Πλατανίων έγινε φυσικά γνωστή και οι Γερμανοί συνέλαβαν 30 κατοίκους πηγαίνοντας τους για εκτέλεση, γλίτωσαν όμως την τελευταία στιγμή

Του Ζαχαρία Αρχοντάκη

  Είναι ανάγκη να θυμηθούμε ένα από τους πολλούς  ξεχασμένους αντιστασιακούς, το Στρατή Δημητρακάκη από τα Πλατάνια Αμαρίου. Λέγεται πως το σπόρο του πατριωτισμού στα Πλατάνια τον έβαλε η δασκάλα Λούλα Πρεβελάκη, μια μεγάλη πατριώτισσα .

Τη δε οργάνωση ανέλαβαν στον Αφρατέ ο Ηγουμενίδης και ο Φραγγελάκης. Τα Πλατάνια ονομάστηκαν «φωλιά» του Ε.Α.Μ, γιατί 72 κάτοικοι του εντάχθηκαν στην οργάνωση αυτή. Ο Στρατής Δημητρακάκης με τον 21χρονο τότε Λευτέρη Λίτινα επικεφαλή της ΕΠΟΝ Αμαρίου και το Μανώλη Λίτινα που σκοτώθηκε στην Κοξαρέ,  ήταν πρωταγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης στα Πλατάνια και μαζί με τους άλλους αντιστασιακούς  κατοίκους έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην περιοχή. Ο Στρατής περιέθαλπε, έκρυβε και φιλοξενούσε Εγγλέζους και εφοδίαζε τον Ε.Λ.Α.Σ . 

Μάλιστα λέγεται ότι φιλοξενούσε και έκρυβε σε διάφορα σημεία  πλήθος  ανταρτών. Ο ίδιος  αναφέρει και γράφεται στο βιβλίο του Μανώλη Παντινάκη «Νικητές στο απόσπασμα»:

 «…πως έκρυβε σε μια σπηλιά, στο Χωστόσπηλιο, δυο Νεοζηλανδούς και σε άλλο σημείο  του χωριού  άλλους τρεις Αυστραλούς.» 

Πήρε μέρος σε πολλές μάχες και αντιστάθηκε όπως και οι άλλοι αντιστασιακοί με κάθε μέσο κατά των Γερμανών. Η δράση των αντιστασιακών των Πλατανίων  έγινε φυσικά γνωστή και οι Γερμανοί συνέλαβαν 30 κατοίκους πηγαίνοντας τους για εκτέλεση, γλίτωσαν όμως την τελευταία στιγμή αυτοί και το χωριό τους, όπως πιστεύουν από τη Χάρη της Παναγίας που δεσπόζει στο κέντρο του χωριού, αλλά και από τη διασύνδεση ως συζύγου αιχμαλώτου Ελένης Σταυρουλάκη- Λίτινα, της οποίας τον άντρα έφεδρο υπολοχαγό Γιάννη είχαν πάρει στη Γερμανία αιχμάλωτο. 

Δυστυχώς, όταν παραπέμφθηκε  σε δίκη στο Ρέθυμνο και καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός μηνός,  δεν βρέθηκε συγχωριανός της  να την υπερασπιστεί. Και ο Στρατής Δημητρακάκης που κλήθηκε από την ίδια , αρνήθηκε και είπε πριν πεθάνει πως χάρη στην Ελένη Σταυρουλάκη σώθηκε το χωριό και θα πάει στο μνήμα της να της ζητήσει συγνώμη…» 

Τα παραπάνω καθώς και πλήθος άλλων γεγονότων αποτελούν ένα μέρος από τη ζωή και τη δράση  του αξέχαστου πολεμιστή –αντιστασιακού. Στρατή Δημητρακάκη που διατηρούσε στα μετέπειτα χρόνια μπακάλικο στα Πλατάνια και παρακολουθούνταν από το χωροφύλακα γιατί για την αντιστασιακή δράση του είχε χαρακτηριστεί αριστερός. Αυτή ήταν η μοίρα των αγωνιστών.

Αιωνία του η μνήμη!

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ