ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ
Υπό διερεύνηση η ανάκλαση του ηλιακού φωτός μακριά από τη γη;
Η ανάκλαση του ηλιακού φωτός μακριά από τη Γη είναι επικίνδυνη, αλλά είναι επίσης εφικτή και γρήγορη...
Οι παγκόσμιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι μέχρι στιγμής ανεπαρκείς, οπότε είναι καιρός να αρχίσουν να μελετώνται τεχνολογίες για την ανάκλαση του ηλιακού φωτός μακριά από τη Γη, ώστε να την ψύξουν προσωρινά, αναφέρει νέα έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, σύμφωνα με το CNBC.
Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι ο μόνος τρόπος για να επιβραδυνθεί μόνιμα η υπερθέρμανση του πλανήτη, αλλά οι παγκόσμιες προσπάθειες γι’ αυτό «δεν βρίσκονται επί του παρόντος σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου 1,5° Κελσίου της Συμφωνίας του Παρισιού», ανέφερε το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ σε γραπτή δήλωση που συνοδεύει τη δημοσίευση της έκθεσης.
Έτσι, επειδή ο κόσμος δεν ανταποκρίνεται στην κλιματική αλλαγή αρκετά επιτακτικά, μια «κερδοσκοπική ομάδα τεχνολογιών» για την ανάκλαση του ηλιακού φωτός πίσω από τη γη έχει λάβει περισσότερη προσοχή τελευταία, ανέφερε το UNEP σε γραπτή δήλωση που συνοδεύει την έκθεση. Αυτή η κατηγορία τεχνολογιών ονομάζεται συχνά «αλλαγή της ηλιακής ακτινοβολίας» ή μερικές φορές «ηλιακή γεωμηχανική».
Η έκθεση σχετικά με τις τεχνολογίες αυτές, που συντάχθηκε από μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που συγκέντρωσε το UNEP, διαπιστώνει ότι δεν είναι αυτή τη στιγμή καθόλου καλή ιδέα η χρήση τεχνολογιών που αντανακλούν το ηλιακό φως μακριά από τη Γη σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, «η άποψη αυτή μπορεί να αλλάξει αν η δράση για το κλίμα παραμείνει ανεπαρκής», αναφέρει η έκθεση. Αυτό σημαίνει ότι ήρθε η ώρα για αυστηρή μελέτη της τεχνολογίας και της πιθανής διεθνούς διακυβέρνησής της. Ένα παρόμοιο μήνυμα ήρθε από μια ομάδα περισσότερων από 60 επιστημόνων σε μια ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε επίσης τη Δευτέρα.
Γρήγορο και εφικτό, αλλά δυνητικά επικίνδυνο
Η ηλιακή γεωμηχανική «είναι η μόνη γνωστή προσέγγιση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ψύξη της Γης μέσα σε λίγα χρόνια», αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ, και θα κόστιζε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως ανά βαθμό ψύξης.
Αν και η τεχνολογία για την έγχυση μεγάλων ποσοτήτων αερολυμάτων στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας δεν υπάρχει σήμερα, δεν είναι τρομερά περίπλοκη: «Δεν έχουν εντοπιστεί εντυπωσιακά τεχνικά εμπόδια», αναφέρει η έκθεση του ΟΗΕ, και θα μπορούσε να «αναπτυχθεί σε λιγότερο από δέκα χρόνια».
Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι λειτουργεί γρήγορα, επειδή η παγκόσμια μέση θερμοκρασία του πλανήτη έχει πέσει μετά από μεγάλες ηφαιστειακές εκρήξεις που έχουν διασπείρει μεγάλες ποσότητες αερολυμάτων στην ανώτερη ατμόσφαιρα. Αυτές οι παρατηρήσεις των ηφαιστείων «παρέχουν ισχυρές ενδείξεις ότι μια σκόπιμη έγχυση μεγάλων ποσοτήτων ανακλαστικών σωματιδίων στη στρατόσφαιρα θα ψύξει γρήγορα τη Γη». Η ανάκλαση του ηλιακού φωτός μακριά από τη Γη είναι επικίνδυνη, αλλά είναι επίσης εφικτή και γρήγορη, πράγμα που σημαίνει ότι αν οι στρατηγικές μετριασμού της κλιματικής αλλαγής συνεχίσουν να είναι ανεπαρκείς, θα μπορούσε να γίνει μια βιώσιμη επιλογή., αναφέρει η μελέτη του ΟΗΕ.