To Twitter καταργεί «αμφιλεγόμενους» όρους προγραμματισμού

Όπως αναφέρει το BBC, ειδικοί εκτιμούν πως η αντικατάσταση των όρων θα μπορούσε να κοστίσει εκατομμύρια δολάρια και να απαιτήσει μήνες.

Το Twitter ανακοίνωσε πως σταματά τη χρήση των «αμφιλεγόμενων» όρων «master», «slave» και «blacklist», χάριν πιο «inclusive» επιλογών, στο ευρύτερο πλαίσιο των αντιδράσεων κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων μετά τον θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη.

«Η συμπεριληπτική (inclusive) γλώσσα παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος όλοι ανήκουν όλοι. Στο Twitter, η γλώσσα που χρησιμοποιούμε στον προγραμματιστικό μας κώδικα δεν αντικατοπτρίζει τις αξίες μας ως εταιρεία ούτε αντιπροσωπεύει τους ανθρώπους που εξυπηρετούμε. Θέλουμε να το αλλάξουμε αυτό. #WordsMatter» αναφέρεται σε σχετικό tweet.

Οι συγκεκριμένοι όροι χρησιμοποιούνται στον προγραμματισμό εδώ και δεκαετίες. Σε παρόμοια κίνηση προέβη και η αμερικανική τράπεζα JPMorgan, καθώς αυξάνονται οι εταιρείες που προβαίνουν σε κινήσεις κατά του ρατσισμού.

Όπως αναφέρει το BBC, ειδικοί εκτιμούν πως η αντικατάσταση των όρων θα μπορούσε να κοστίσει εκατομμύρια δολάρια και να απαιτήσει μήνες.

Στον προγραμματισμό το «master» αναφέρεται στην κύρια έκδοση του κώδικα που ελέγχει τους «slaves», ή τα αντίγραφα. Το «blacklist» χαρακτηρίζει αντικείμενα τα οποία απορρίπτονται αυτόματα, κατά κανόνα απαγορευμένες ιστοσελίδες.

Την Πέμπτη το τμήμα μηχανικών του Twitter παρουσίασε μια σειρά λέξεων που θέλει να αντικαταστήσει, χάριν πιο «ορθών» λέξεων. Μεταξύ αυτών είναι η αντικατάσταση του «whitelist» με το «allowlist» και το «master/slave» με «leader/follower».

Η JPMorgan ανέφερε επίσης πως εγκαταλείπει τους όρους αυτούς καθώς το κίνημα Black Lives Matter επηρεάζει και τον εταιρικό κόσμο. Όπως ανέφερε, οι όροι είχαν εμφανιστεί σε κάποιες από τις πολιτικές της σχετικά με την τεχνολογία και τους προγραμματιστικούς της κώδικες. Τον περασμένο μήνα το GitHub, η μεγαλύτερη ιστοσελίδα του κόσμου για software developers, ανέφερε πως δούλευε πάνω στην αντικατάσταση του όρου «master». Την εταιρεία αυτή, που ανήκει στη Microsoft, χρησιμοποιούν 50 εκατομμύρια developers για την αποθήκευση και την ενημέρωση προγραμματιστικών projects.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ